In Rusia sunt un milion de evrei, potrivit Federatiei evreilor, si nu doar 270.000…

In Rusia sunt un milion de evrei, potrivit Federatiei evreilor
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Rusia anunta ca in Rusia se afla circa un milion de evrei, informeaza Interfax. „Un recensamant indica faptul ca Rusia are o populatie evreiasca de aproximativ 270.000 persoane, dar noi am evaluat ca ar fi un milion”, a declarat presedintele organizatiei, Alexander Boroda, pe postul de radio Ekho Moskvii.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Evreii care traiesc in Rusia cunosc foarte putin din cultura si traditiile evreiesti si abia acum incep sa fie interesati de radacinile lor. Prin urmare, cuantumul de credinciosi intre evrei este inca foarte mic, a marturisit acesta.

„intrucat in perioada dinaintea revolutiei au existat in mod normal 20 sinagogi intr-o localitate cu o populatie de 5000 persoane, iar acum fiinteaza doar 6 sinagogi in Moscova, nu pot spune ca ele sunt pline”, a mai spus presedintele comunitatii.

Pentru a-i apropia pe evrei de traditiile lor, Federation of Jewish Communities construieste centre culturale si obstesti in locul sinagogilor, care cuprind atat sali de rugaciune, cat si spatii pentru divertisment, invatamant, sport, care pot fi mult mai atractive pentru tineri si, in acelasi timp, pot sa-i „aduca mai aproape de radacinile lor”, a spus el.
Primul asemenea centru a aparut la Mariina Rosha, care are, pe langa o sinagoga, o sala de gimnastica, un restaurant, sali de clasa, camere pentru Internet si o biblioteca, a spus Boroda.

„Este o intrepatrundere intre o sinagoga si un club, o idee de mare succes”.
Scopul principal al Federatiei este de a preveni asimilarea evreilor in orice fel, a declarat Boroda, constatand ca este mult mai usor pentru evreii din Rusia sa-si mentina identitatea nationala acum, decat in perioada sovietica.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 33/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.