publicat în: Arhivă

Unde este mormantul Sfantului Lazar, prietenul Domnului?

Unde este mormantul Sfantului Lazar, prietenul Domnului?

Potrivit surselor ortodoxe, exista doua locuri care sunt cinstite de pelerini drept mormantul lui Lazar, cel pomenit in sambata dinaintea Floriilor, ca fiind prietenul Domnului, inviat dupa patru zile. Primul este locul mormantului initial, din Betania (astazi, West Bank, care tine de teritoriile palestiniene), de unde Lazar a iesit viu.


Al doilea, confirmat in urma descoperirilor arheologice multiple, dintre care primele s-au petrecut in 890, se afla in Larnaca (in trecut, Kittium, din Cipru), locul unde Sfantul Lazar a fost episcop vreme de peste 30 ani.

Aceste descoperiri cuprind un sarcofag din marmura, cu inscriptia „Lazar cel mort de patru zile, prietenul lui Hristos”, cu sfinte moaste, care au fost mutate in parte de imparatul Leon VI cel intelept, la Constantinopol.

Conform marturiilor vremii, imparatul s-a bucurat foarte mult de gasirea mormantului Sfantului Lazar si a dorit ca sfintele sale moaste sa fie duse in capitala imperiala, unde a zidit o biserica cu hramul Sfantului. Dar, ca sa nu pricinuiasca mahnire localnicilor, a ridicat o alta biserica mare pe locul mormantului, lasand acolo o parte din sfintele moaste. Moastele lasate in Larnaca (Kittium) au iesit la iveala recent, in 2 noiembrie 1972, sub altarul bisericii Sfantului Lazar, aflata in renovare. in decursul secolelor, s-au petrecut mai multe minuni (indeosebi vindecari) la mormantul Sfantului din Larnaca.

Partile din sfintelele moaste mutate la Constantinopol au fost insa capturate de cruciati, in 1204, si duse in Marsilia – Franta. in prezent nu se cunoaste locul exact unde au fost mutate.

Potrivit surselor catolice, exista insa alte doua locuri considerate posibile morminte ale Sfantului Lazar. Unul este la catedrala Sfantului Lazar din Autun, dar acesta a fost distrus in timpul Revolutiei franceze. Sfantul ar fi murit intr-o pestera de langa Marsilia si de acolo trupul sau ar fi fost mutat la Autun. Al doilea este revendicat in Vezelay, Burgundia.

Traditia ortodoxa, bogat reprezentata in zona cipriota, prezinta faptul ca Sfantul Lazar, la scurt timp dupa ce a fost inviat din morti, a fost nevoit sa fuga din Iudeea, fiind urmarit de ura marilor preoti si a fariseilor. Prea multi evrei crezusera in dumnezeirea lui Hristos, dupa minunea invierii petrecuta in Betania. (Ioan 12, 10)

El a luat drumul Ciprului, unde a fost hirotonit episcop, de Sfantul Apostol Pavel si insotitorul acestuia, Barnaba. A convertit multi localnici la credinta crestina si a contribuit la intarirea comunitatii crestine locale. De aceea este venerat aparte in toata regiunea, pana intr-atat, incat pe scaunul arhieresc, in locul Icoanei cu Mantuitorul, se obisnuieste a se aseza Icoana lui Lazar. Pana recent se pastrau local obiceiuri ale „Lazarilor”, copii imbracati ca Lazar, care cantau un cantec specific.

Se mai cunoaste faptul ca Lazar a invitat in biserica sa din Cipru pe Maica Domnului, pe care nu o vazuse de mult. Aceasta s-a grabit sa vina, dar pe drum corabia a fost dusa de voia Domnului spre Muntele Athos. Abia dupa ce Maica Domnului a determinat, prin prezenta sa, daramarea idolilor din munte, a reluat calatoria spre Kittium. Bucurandu-se de vederea prietenului Domnului, aceasta i-a daruit un omofor si manecute cusute de ea.
in Vest, legendele care circula prezinta o cu totul alta versiune decat traditia cipriota. Lazar, Marta si Maria au fost lansati de evreii maniosi intr-o corabie fara vasle, care i-a purtat spre Galia. Acolo s-au separat, iar Lazar a venit in Marsilia. Lazar este considerat primul episcop al Marsiliei, persecutat si ucis la ordinul lui Domitian, fiind inmormantat in Autun. Se considera ca la Marsilia s-ar afla capul Sfantului Lazar.

Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Lazar in sambata numita „a lui Lazar”, premergatoare Intrarii Domnului in Ierusalim. De asemenea, exista si pomenirea aducerii moastelor Sfantului Lazar, din insula Cipru la Constantinopol, in timpul imparatului Leon cel intelept – 17 octombrie. in Larnaca, la sambata lui Lazar, are loc procesiunea cu Icoana Sfantului, ocrotitor al orasului, dusa de preoti ce pornesc de la biserica sa, pe strazile principale.

Primul mormant al lui Lazar a fost in Betania. Existenta celui de-al doilea confirma minunea invierii sale, care a aratat puterea si mila lui Hristos, inaintea Patimirii Sale de bunavoie.

© publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010