ATELIER DE POTCOVIT – vino sa-l vezi lucrand, pe unul dintre putinii potcovari din Romania

Data/interval orar: 5 mai 2017/ între orele 11-13Locația: Fierăria funcţională, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, strada Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, SibiuFierar/Potcovar: Nicolae Hunuzău din comuna Chirpăr, judeţul Sibiu

Atelier de potcovit, la Muzeul ASTRAPotcovirea unui cal, o activitate tot mai rar întâlnită la noi în ţară, va putea fi văzută la Fierăria funcţională din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, astazi, vineri 5 mai 2017, între orele 11-13.

Nicolae Hunuzău din comuna Chirpăr, judeţul Sibiu, unul dintre ultimii fierari/potcovari din România va pregăti şi va „încălţa” un cal al Muzeului ASTRA, cu potcoave de vară.

,,Potcovarul satului avea un dublu rol în îngrijirea animalului: pe lângă confecţionarea şi montarea potcoavelor, acesta se preocupa în mod constant şi de sănătatea şi curăţenia copitei, de aceea mai era numit şi doctorul cailor.

Astăzi, caii se întâlnesc în număr mic în comunităţile rurale, drept urmare şi cererea de potcovire a scăzut.

Dacă în trecut fiecare sat avea cel puţin un potcovar, în zilele noastre, gospodarii vin de la câteva comune distanţă, pentru a se îngriji de animalele lor, la un meseriaş tot mai greu de găsit.”, a declarat Oana Burcea, muzeograf C.N.M. ASTRA.Atelierul de potcovit face parte din programul „Animă ASTRA” şi reprezintă una dintre acţiunile Muzeului ASTRA de promovare a meşteşugurilor şi a meşteşugarilor autentici.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.