Convulsii in Tara Sfanta: teroare si violenta. Efectele lor asupra crestinilor

“De cateva sapatamani, violențele dintre israelieni și palestinieni au provocat convulsii în Țara Sfântă. Ierusalimul, în special, se afla din nou în centrul conflictului”. Asa incepe un raport semnat de Oliver Maksan, din cadrul organizatiei catolice caritabile “Biserica aflata in nevoi”, semnalat de publicatia Zenit.

Raportul mai explica faptul ca, la începutul lunii septembrie, la fel ca si în anul precedent, conflictele au izbucnit în jurul Muntelui Templului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Palestinienii au acuzat Israelul ca urmareste sa le acorde evreilor drepturi de rugăciune și un acces mai mare la altarul islamic unde odata se afla templul evreiesc. Israelul neagă vehement acest lucru. Chiar si astfel, un val de atacuri teroriste palestiniene s-a pus în mișcare, impotriva caruia se lupta cu înverșunare Israelul. Un lanț de violențe și contra-violențe a început. Acesta a durat săptămâni și, până în prezent, a dus la zeci de decese și răniți de ambele părți. Frica și ura otrăvesc relațiile dintre israelieni și palestinieni.

Orașul Vechi al Ierusalimului, cu sit-urile sale evreiești, creștine și musulmane, este mult mai gol decât de obicei. Magazinele din zona creștină resimt impactul. “Clienții stau departe”, spune Alfred, vorbind pentu organizatia “Biserica aflata in nevoi”, stand în spatele tejghelei, în magazinul său gol. “Oamenilor le este, într-adevăr, frică sa mai vina aici. O mulțime de grupuri de pelerini si-au anulat deja calatoria. Si acesta este doar începutul”.

“Mulți creștini din Ierusalim trăiesc de pe urma pelerinilor. Noi plătim un preț pentru fiecare val de violențe, fiecare intifada și fiecare război din Gaza. Eu merg pe datorii, de fiecare dată, pana cand sa obtin intr-o viitoare perioada un castig. Și, de ce mai urmeaza nu sunt singur. Trebuie să hrănesc familia mea și să plătesc taxele de școlarizare ale copiilor. Nu mai pot continua așa mult timp”, spune el, pe un ton pesimist, citat de Zenit. “Noi, creștinii nu avem nimic de-a face cu Muntele Templului. Dar încă suntem cei care suferă in urma disputei dintre evrei și musulmani. Suntem loviti mai greu, pentru că suntem o minoritate. Suntem prinși la mijloc”.

Rev. David Neuhaus priveste, de asemenea, evoluțiile actuale, cu îngrijorare. Israelian, iezuit, evreu convertit la Catolicism, este responsabil de îngrijirea pastorală a catolicilor vorbitori de ebraică, din Partiarhia Latină. Vorbind despre conflictele din jurul Muntelui Templului, el explica: “Nu cred că conflictul este de factură religioasă, ci mai degrabă că acest conflict național exploateaza religia, în scopul inducerii unui conflict si mai greu de rezolvat”.

Biserica Catolică, continua Rev. David, are o poziție clară cu privire la conflict. “Ierarhia [Bisericii Catolice] a solicitat în mod repetat o întoarcere la bunul-simț, la negocieri, pentru a cauta un mod care sa permita israelienilor și palestinienilor, evreilor, musulmanilor și creștinilor să trăiască în pace. Ierarhia [Bisericii Catolice], în mare parte araba în compoziție, este de asemenea foarte sensibila la chestiunea justiției și naturii represive a ocupației terenurilor palestiniene. Cu toate acestea, în același timp, violența este respinsa în toate formele sale”.

Rev. David nu-i priveste pe creștinii din Țara Sfântă ca fiind simpli spectatori ai acestui conflict. “Eu nu cred că creștinii sunt spectatori. Dimpotrivă, creștinii sunt parte integrantă a societății în care trăiesc”. Există creștini care trăiesc în ambele societăți, palestiniana și israeliana, explică Neuhaus. Există 120 000 de creștini palestinieni in Israel, calculeaza iezuitul, și aproximativ 50 000 în Palestina (inclusiv in Ierusalimul de Est). În societatea evreiască israeliana trăiesc cel puțin 40 000 de creștini israelieni, care nu sunt arabi și există aproximativ 150 000 de imigranți, care trăiesc și lucrează în societatea israeliană evreiască.

“Vocația noastră nu este de a fi spectatori, ci mai degrabă să de afi parte din aluat, pod și lumină. Deși constituim doar aproximativ 2% din fiecare dintre cele două societăți, israeliana si palestiniana, suntem chemați să ne angajam în societățile noastre, promovand valorile pe care le predicăm: dreptate, pace, reconciliere, etc.

Trebuie să evităm tendința de a ne închide în ghetouri, de a pierde contactul cu ceea ce se întâmplă în societate.

Mai degrabă, trebuie să fim în prima linie a luptei pentru o societate care intruchipeaza valorile in care credem, pentru găsirea de aliați în societățile noastre, care cred în aceleași valori!”.

Rev. Neuhaus vede acum pericolul cu care se confrunta creștinii palestinieni și non-palestinieni, divizati dupa linii naționale:”[Aceasta] este o adevărată provocare pentru Biserică. Este, de asemenea, o oportunitate de aur pentru practicarea, în cadrul Bisericii, a ceea ce predicăm. Întrucât diviziunile naționale sunt reale, în special în situația noastră de conflict, cu atat mai reale trebuie să devină unitatea creștinilor, datorita credinței lor comune și speranței”.

Alfred, în magazinul său mic, este obligat să continue atât timp cât se mai poate.

“Noi, creștinii dorim pace. Și, cel mai bun mod pentru creștinii din străinătate, de a ne sprijini, este de a continua vizita in Țara Sfântă. La urma urmei, în cazul în care noi, creștinii, nu mai putem trăi aici, Orașul Vechi si Biserica Sfântului Mormânt vor deveni muzeu. Nu vor mai exista pietre vii, ci doar moarte”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.