Slobozia: Icoana Maicii Domnului HORAITA, facatoare de minuni, vine in oras (5-9 noiembrie)

In perioada 5-9 noiembrie 2015, in Episcopia Sloboziei si Calarasilor va poposi Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului “Horaiţa”.

Sosirea icoanei, este ocazionata de sarbatorirea hramului „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, al manastirii istorice Sfintii Voievozi din Slobozia, din data de 8 noiembrie.

Astfel, in cadrul Episcopiei, se va derula un program Liturgic deosebit, care a fost prezentat si dezbatut astazi, in cadrul şedinţei de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial, desfasurata sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, dupa cum informeaza, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, reprezentantul media al episcopiei, Pr. Arhid. Nicusor Silviu Dascalu.

Icoana Maicii Domnului Horaita este recunoscuta pentru sfintirea vindecatoare a apelor si a izvoarelor.Icoana este adusa din Manastirea de calugari Horaita, aflata pe soseaua Piatra Neamt – Tg. Neamt, la 13 Km de Manastirea de maici Varatec, in comuna Crăcăuani, din judeţul Neamţ. Acesta este si locul in care Regele Carol al II-lea fusese exilat timp de 75 de zile, de către Casa Regală, după căsătoria secretă cu Zizi Lambrino. Manastirea Horaiţa a fost înfiinţată de un ieromonah venit de la Mănăstirea Neamţ, în anul 1822. Biserica actuală a Manastirii, intrucat a mai existat anterior una de lemn, a fost sfinţită in ziua de 20 octombrie 1867, de către Mitropolitul Calinic al Moldovei.

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Horaita, provine din biserica veche de lemn a manastirii, fiind pictata in prima jumatatate a secolului al XVIII-lea, imbracata ulterior in argint, si fiind vestita pentru faptul ca ajuta in special in perioadele de seceta, cand crestinii ortodocsi se roaga in fata ei, purtand-o in procesiune, pentru venirea ploii. Vestea ca Dumnezeu face minuni in urma rugaciunilor in fata acestei deosebite Icoane, a venit dupa ce calugarii din manastire, aflati intr-o perioada crunta de seceta, au gasit intr-o dimineata icoana afara din manastire, la poarta bisericii, plina de picaturi de apa. Calugarii au recunoscut semnul minunat, au ingenuncheat in fata Icoanei si s-au rugat pentru ploaie, care in cursul aceleiasi seri a si venit. De atunci, ea a fost purtata in procesiune, ori de cate ori era nevoie, astfel incat a ajuns sa fie numita “Izbăvitoarea de secetă”.

Cu toate acestea, minunile savarasite in urma rugaciunilor in fata acestei icoane sfinte nu s-au limitat si nu se limiteaza doar la aducerea ploii in vreme de seceta, mai informeaza Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®. Exista nenumarate marturisiri, de asemenea, despre vindecari miraculoase, pe care Dumnezeu le-a savarsit atunci cand crestinii s-au rugat in fata Icoanei Maicii Domnului de la Horaita.

Astfel, printre cele mai renumite cazuri, se numara si cazul recent al unei educatoare din Olanda, grav bolnava in urma unei nasteri, care s-a vindecat dupa ce a vazut chipul Maicii Domnului din aceasta icoana… in vis, in tara ei. Maica Domnului ii garanta ca se va vindeca degraba, ceea ce s-a si intamplat imediat dupa trezirea ei din somn. Abia dupa trei ani de cautari, de la vindecarea miraculoasa, femeia avea sa identifice bucuroasa chipul Maicii Domnului, exact in cel prezent in Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Manastirea Horaita. Descoperirea a fost ocazionata de un pelerinaj la icoanele facatoare de minuni si la manastirile din Moldova, intre cautarile ei in Romania. Desi vizitase initial si alte sfinte manastiri din tara, ea a fost uimita sa recunoasca biserica manastirii pe care o vazuse in vis si chipul Maicii Domnului, exact in Manastirea calugarilor din Horaita.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.