Saturday 22 august 2015

O traditie interesanta, respectata si in acest an: Lumanarea Frateasca, din Marina Gorka

In Catedrala Alexander Nevski, din localitatea Marina Gorka, in Belarus, Protopopul Alexander Tselkova, preotul Dionisie Filimonov, enoriașii și apicultorii locali au dus la bun sfarsit, zilele trecute, o traditie veche a Belarusiei, intitulata “Lumânarea Frățească”.

Conform lamururilor pe care ni le-au oferit ortodocsii din zona, reprezentanti ai Eparhiei Borisov: “Tradiția are ca scop sporirea comuniunii localnicilor, in lucrare, ca recunoștință față de Dumnezeu”.

Tot de la acestia, aflam amanunte despre tehnica pe care o presupune realizarea unei astfel de “Lumânări frățești”, deloc simpla:

“Se atarna, in pozitie verticala, un fitil foarte lung, cu ajutorul unui carlig care este prins de tavan.

Urmeaza sa ne folosim de un cilindru nu foarte inalt (sau de un disc) de calibrare, care are grosimea egală cu cea a lumanarii finale, pe care il atasam fitilului.

Apoi, toata ceara se taie fasii mici și ne folosim apa incalzita, pentru ca ea sa devina moale.

Ulterior, ceara este derulată și fixata de fitil, incat ea sa poata fi modelata prin framantare si sa nu se crape.

După ce s-au incheiat aceste etape, lumânarea de ceară se îndepărteaza usor si se aseaza pe o masa”.

Lumânarea este finisata manual, de toti cei prezenti, care au adaugat, pe rand si bucata cu bucata, și astfel este indreptata, intr-un final, pe margine. Tragem si noi cu ochiul, si vedem cum, peste noapte, lumanarea se lasa la racit, în poziție orizontală, într-o cameră mai rece.

A durat ceva… Crearea lumanarii a necesitat, astfel, aproximativ 2 ore, dar asta nici nu mai conteaza, odata ce, imediat dupa aceea, toti participantii s-au bucurat, tot impreuna, de o agapa (masa frateasca).

De ce toate aceste explicatii, acum? Fiindca zilele trecute, la ziua Sarbatorii Sfintilor 7 Frati Mucenici Macabei (C. Iul. – 13 august), “Lumânarea Frateasca” tocmai a fost sfințită – în cadrul unei slujbe speciale, spre bucuria tuturor celor ce s-au invrednicit sa lucreze la ea si sa fie, de asemenea, prezenti, si in acest an, la frumosul eveniment din Catedrala Sfantul Alexander Nevsky…

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile