Hagia Sofia din Istanbul: moschee, dupa-amiaza si seara, muzeu dimineata. Guvernul turc se joaca cu focul

Guvernul Premierului turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să transforme basilica istorica Hagia Sofia din Istanbul într-o moschee, după-amiaza și seara, și in muzeu dimineața.

Conform unui raport al agentiei italiene Ansa, monumentul istoric, care atrage milioane de turisti in fiecare an, va avea frescele bizantine care ii acopera zidurile, puse în umbra unei “lumini întunecate”, astfel încât să se evite ofensarea Islamului.

Guvernul doreste, astfel, sa converteasca, ceea ce este astăzi văzut ca simbol al Creștinismului, din nou intr-un locas de cult pentru musulmani, așa cum a fost după cucerirea otomană din Constantinopol în 1453.

Confirmarea planului, a aparut ieri in jurnalul turcesc pro-guvern Yeni Safak, după ce au existat unele scurgeri de date in acest sens, inca de săptămâna trecută (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), cand publicatia Radikal raporta intenția Primului-Ministru de a se ruga în bazilica bizantină, înainte de alegerile prezidențiale din august, eventual încă din 29 mai. Data este una extrem de simbolică, deoarece marchează cea de-a 561-a aniversare de la căderea Constantinopolului în mâinile turcilor. Câteva zile mai târziu, bazilica a devenit moschee, la ordinele lui Mehmet al II-lea Cuceritorul, pana in 1934, când la decizia parintelui Turciei moderne seculare, Mustafa Kemal Ataturk, a fost transformata în muzeu.

Campania de redeschidere a Hagia Sofia, din nou ca moschee, crește alarmarea în rândul comunităților creștine din Orient.

Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I a avertizat că “noi și toți ceilalți creștini ne vom opune” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Atena a numit redeschiderea ca moschee, drept o insultă “la adresa sensibilităților religioase a milioane de creștini”.

Radikal a sustinut mereu ca riscul unei reacții puternice din partea Occidentului, a fost ceea ce l-a împiedicat pe Primul-Ministru turc sa mearga mai departe, pana acum, cu planul sau.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.