Serbia: Arhivele furate din Biserica Ortodoxa Sarba, inapoiate de Patriarhul Kirill

În timpul recepției solemne, în cinstea celei de-a 1700-a aniversari a Edictului din Milano, din Nis, Patriarhul Moscovei a oferit Patriarhului sârb Irineu, o copie digitală a unor documente de arhiva ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sarbe, din perioada 1920-1940.

În 2012, Patriarhul sârb Irineu a trimis autorităților ruse o solicitare de restituire a acestor documente, luate în 1945 în URSS și aflate acum în Arhivele Federației Ruse.

Având în vedere normele legislației ruse și cu ajutorul Departamentului de Relații Bisericești al Patriarhiei Moscovei, precum și prin eforturile depuse de directorul Agenției Federale a Arhivelor, A. Artizov, a fost luată decizia de a trimite Bisericii Sârbe o copie electronică a arhivelor Sinodului.

Patriarhul sârb Irineu și-a exprimat recunoștința pentru copia arhivelor, care este un material valoros pentru istoria Bisericii Ortodoxe Sârbe dintre cele două Războaie Mondiale.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.