Reunificarea Ciprului poate fi votata intr-un referendum, in martie 2014

Ciprioții turci și greci vor putea vota, într-un referendum, in luna martie, reunificarea, dupa o separare de patru decenii, dacă oficialii ambelor părți cad de acord asupra unui plan până la sfârșitul anului, conform unei declaratii facute in ultimele ore de ministrul de externe Ozdil Nami, din statul separatist turco-cipriot care este recunoscut numai de Turcia.

Adresându-se reporterilor din Ankara, Nami a declarat că, pentru prima dată, un reprezentant grec cipriot va vizita Ankara, în timp ce un emisar cipriot turc se va deplasa la Atena, la sfârșitul acestei luni. Aceste vizite au loc inainte de intalnirea oficialilor din ambele părți, care va avea loc eventual pe 4 noiembrie, a mai declarat Nami, care s-a întâlnit miercuri cu ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu.

“Există o fereastra a oportunitatii”, a declarat Nami. “Fereastra este îngustă, dar nu vom porni de la zero”.

Ciprul este divizat între regiunile vorbitoare de limbă greacă și turcă – de când Turcia a invadat nordul insulei, în 1974, în urma unei lovituri de stat a suporterilor greco-ciprioti, care au urmarit unirea Ciprului cu Grecia.

“Suntem într-un stadiu critic”, a declarat Davutoglu miercuri. “Dacă există voință puternică, atunci oportunitatea pentru pace și un mediu dorit pentru negocieri va crește”.

Partea turcă nu are precondiții pentru reînceperea discuțiilor și este gata să returneze tinutul ciprioților greci, a declarat Nami.

“Reunificarea poate aduce mari avantaje economice ambelor părți”, a declarat Nami. “Partea greacă cheltuie 1 milion de dolari cu militarii pe zi și navele sale comerciale nu pot accesa porturile turcești, în timp ce avioanele nu pot folosi, de asemenea, spațiul aerian turc, turismul suferind si el”.

Discuțiile pot, totodata, să permită Ciprului să exporte gaze naturale pentru Europa, via Turcia, a declarat Nami. Rezervele de gaze naturale din apele cipriote ar putea fi mai mari de șase ori decat rezervele de gaze ale Marii Britanii.

Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a declarat pe 17 septembrie că criza economică a fost un catalizator pentru o nouă încercare de a rezolva cei 39 de ani de diviziune. El a spus, pe 4 octombrie, că rezervele de gaze naturale ale țării nu sunt un subiect de negociere în discuțiile de reunificare pentru insula divizată.

Anastasiades va fi la Atena, maine, pentru discuții cu Primul-Ministru grec Antonis Samaras.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.