Biserica istorica din Odzun: neintelegeri intre restauratori

Renovarea bisericii istorice armenesti, din secolul al VI-lea, din Odzun, Armenia, pare să fi eșuat, din cauza dezacordurilor dintre cei responsabili cu desfasurarea activitatilor.

Parintele Vrtanes Baghalyan a spus pentru Hetq că guvernul armean a alocat 20 de milioane de AMD (50.000 de dolari) pentru lucrările de renovare, în anul 2010, pe baza unei cereri depuse de către Catolicosul Karekin al II-lea.

Fundatia “Catolicos Hovhan Odznetsi Imastaser” si-a asumat responsabilitatea renovarii. Directorul Fundatiei, Vanoush Shermazanyan, a spus pentru Hetq că Movses Tzavaryan, un nativ din Alaverdi, care acum locuieste in Moscova, a donat 320 milioane AMD pentru lucrările de renovare.

Reabilitarea bisericii a inceput in iulie anul trecut si este programata sa se incheie in octombrie, 2014.

Parintele Vrtanes a apreciat ca turla bisericii a fost consolidată, dar se teme că ploile din acest an vor distruge arcadele, din cauza lipsei lucrarilor din ultimul timp. Se pare ca ar fi existat unele probleme la cornisele bisericii, care presupuneau prezenta arhitectului proiectului, acesta lipsind de pe santier in ultimele trei luni de zile. Intervievat de Hetq, el a declarat ca Fundatia încă îi datorează 460.000 de AMD pentru activitatea de anul trecut.

Directorul Fundatiei, Vanoush Shermazanyan, la randul sau, a spus pentru Hetq că arhitectul nu a fost plătit, pentru că nu a prezentat un raport privind progresele înregistrate in anul 2012.

Shermazanyan, a mai susținut, de asemenea, că arhitectul a primit un avans de 230.000 de AMD in data de 9 aprilie.

Directorul Fundatiei a adaugat ca, potrivit obligatiilor contractului de munca, arhitectul Hakobyan trebuie să viziteze santierul de cel puțin trei ori pe lună, până când activitatea este finalizată, iar el nu a făcut acest lucru.

Puteti urmari, in articolul de fata, un material video din arhiva, prezentand momentul sfintirii noilor clopote, aduse aici in urma cu doi ani.

Hakobyan a mai spus, totodata, pentru Hetq, că în conformitate cu unele fotografii din 1848, biserica din Odzoun ar trebui sa aiba cornișele acoperite cu gresie din secolul X. Arhitectul sustine ca intentioneaza sa refaca aspectul vechi și se pregătește să prezinte o propunere, in acest sens, Ministerului Culturii.

Shermazanyan afirma ca ministerul nu va accepta o astfel de propunere, deoarece, în acest caz, cornișele Etchmiadzin ar trebui, de asemenea, să fie acoperite cu gresie. Directorul Fundatiei avertizeaza că orice discuție pe această temă ar putea întârzia lucrările la biserica, cu cel puțin un an.

Parintele Vrtanes consideră că activitatea, atât de necesara, la Odzun, o biserica de importanță internațională, are de suferit ca urmare a lipsei de toleranta si armonie in cazul celor responsabili cu restaurarea.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.