Sfântul Evloghie, Arhiepiscop de Alexandria

Sfântul Evloghie, Patriarhul Alexandriei, a fost unul dintre ierarhii luminaţi ai secolului al VI-lea. La început a fost egumen al Mânăstirii Maicii Domnului, din Antiohia, iar apoi, în 579, a fost ales ca Patriarh al Alexandriei, unde a slujit timp de douăzeci şi şapte de ani. De-a lungul vieţii sale, Sfântul s-a luptat puternic împotriva ereziilor. El a fost, de asemenea, prieten al Sfântului Grigorie Dialogul (12 martie), iar o parte din corespondenţa lor a rămas păstrată.

Sfântul Evloghie s-a mutat la Domnul în 607 sau 608. Sfântul Fotie citează din scrierile sale, care dezvăluie o teologie ortodoxă a celor două firi ale Domnului nostru Iisus Hristos. Doar una din predicile sale, pentru Duminica Floriilor, a supravieţuit în formă completă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.