Sfânta Gobnata din Ballyvourney

Sfânta Gobnata s-a născut în Comitatul Clare, la sfârşitul secolului al V-lea sau la începutul secolului al şaselea. Mai târziu a fugit în Insulele Aran, pentru a scăpa de un duşman. Un înger i-a apărut într-o zi şi i-a spus să părăsească acel loc şi să continue să meargă până când va afla nouă căprioare albe. A văzut trei cerbi albi la Clondrohid, Comitatul Cork, şi a decis să-i urmeze. Apoi, la Ballymakeera, a văzut şase căprioare albe. În cele din urmă, la Ballyvourney a dat peste nouă căprioare albe păscând într-o pădure. Acolo i s-a dat pământ pentru o mânăstire de călugăriţe, de către Părintele ei duhovnicesc, Sfântul Abban de Kilabban, Comitatul Laois (16 martie), iar el a instalat-o ca stareţă. Săpăturile din 1951 au dovedit că, într-adevăr, a existat o aşezare creştină timpurie pe locul respectiv.

Sfânta Gobnata era renumită pentru darul ei de a vindeca şi există o istorisire despre cum a aparat de ciumă Ballyvourney-ul. De asemenea, este renumită pentru priceperea sa ca apicultor.

Într-o zi, Sfânta Gobnata privea de pe un deal cu vedere la o vale, cum o căpetenie invadatoare şi armata sa se apropiau, distrugând recoltele şi alungând vitele. Ea a trimis albinele să le atace şi aceştia au căzut într-o disperare atât de mare încât au plecat fără a mai jefui.

Sfânta fecioară Gobnata a adormit în Domnul la 11 februarie. Anul exact al morţii sale nu este cunoscut, dar probabil s-a întămplat undeva în secolul al VI-lea. Deşi este considerată sfânta patroană a Ballyvourney-ului, este venerată în sudul Irlandei. Există biserici închinate acesteia, în Waterford şi Kerry, de exemplu, şi este venerată şi în Scoţia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.