Sfânta şi dreapta Teodora, soţia Împăratului Teofil Iconoclastul

Sfânta Împărăteasă Teodora a fost soţia împăratului bizantin Teofil Iconoclastul (829-842), dar nu a participat la erezia soţului ei şi a venerat în secret sfintele icoane. După moartea soţului său, Sfânta Teodora a guvernat tărâmul, deoarece fiul ei, Mihail, era minor.

Ea a convocat un Consiliu, la care iconoclaştii au fost anatemizaţi, iar venerarea icoanelor a fost restabilită. Sfânta Teodora a instaurat sărbătoarea anuală a acestui eveniment, Triumful Ortodoxiei, în prima Duminică a Marelui Post. Sfânta Teodora a făcut multe pentru Sfânta Biserică şi a încurajat credinţa fermă faţă de Ortodoxie în fiul ei, Mihail.

Când Mihail a ajuns la vârsta majoratului, ea s-a retras din guvernare şi a petrecut opt ​​ani în Mânăstirea Sfânta Eufrosina, unde s-a dedicat luptelor ascetice şi parcurgerii cărţilor hrănitoare de suflet.

Există o copie a Evangheliilor, realizată de mâna ei. S-a mutat la Domnul, cu pace, în jurul anului 867.

În 1460, Sfintele sale Moaşte au fost date de turci loclanicilor din Kerkyra (Corfu)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.