Sfântul Cuvios Nichifor de la Vajeozersk

Sfântul Nichifor de la Lacul Vaje a mers la Sfântul Alexandru de Svir (17 aprilie), în anul 1510, şi a fost primit cu căldură de acesta. În 1518 a făcut o vizită, cu binecuvântarea învăţătorului său, la Sfântul Chiril de la Lacul Nou (4 februarie). Când Nichifor s-a apropiat de Lacul Nou, era obosit de lunga sa călătorie şi s-a întins într-un loc şi a adormit.

Sfântul Chiril, mergând cu barca sa peste lac, l-a trezit. Sfântul Nichifor a petrecut opt zile purtând discuţii duhovniceşti cu Sfântul Nichifor, care mai apoi a călătorit la Kiev pentru a se închina la Sfintele Moaşte ale sfinţilor din Peşteri.

La întoarcerea sa, cu binecuvântarea Sfântului Alexandru, s-a stabilit la Lacul Vaje, unde Sfântul Ghenadie urma deja calea ascezei. Sfântul Nichifor a construit Biserica Schimbarea la Faţă şi o mănăstire, unde a vieţuit până la mutarea sa la Domnul.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Pustia Zaje-Nikiforov, a fost construită o biserică închinată Sfinţilor Nichifor şi Ghenadie de la Lacul Vaje. Sfintele Moaşte ale sfinţilor au fost aşezate spre odihnă într-un loc ascuns din mănăstirea pe care au întemeiat-o.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.