Sfântul Mare Prinţ Gheorghe al Vladimirului

Sfântul Mare Prinţ Gheorghe al Vladimirului, a fost unul dintre fiii Marelui Prinţ Vsevolod zis „Marele Cuib” (după numărul mare al copiilor săi – 14). S-a născut în anul 1189 şi a preluat marele tron domnesc al Vladimirului, în 1212.

S-a distins prin vitejia sa militară şi prin evlavie. În anul 1237, hoarda tătară (mongolă) din Batu a intrat în ţinutul rusesc. Sfântul Gheorghe a fost nevoit să părăsească propria capitală, având copiii în grijă, şi a plecat spre nord pentru a se întâlni cu ceilalţi Prinţi.

La 4 martie 1238 s-a purtat bătălia de pe Râul Sita, în care tătarii au distrus mica, dar curajoasa armată a Marelui Prinţ. Însuşi Sfântul Prinţ Gheorghe al Vladimirului a căzut în această luptă, iar Episcopul Chiril i-a îngropat trupul în Catedrala din Rostov. Doi ani mai târziu, a fost mutat în Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din Vladimir, cu mare solemnitate.

Canonizarea Sfântului Mare Prinţ Gheorghe al Vladimirului, de către Biserică, a avut loc în anul 1645.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere şi adaptare dupa ediţii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi străine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.