Wednesday 3 february 2021

Sfântul Drept-Credincios Prinţ Roman al Uglich-ului

Sfântul Drept-Credincios Prinţ Roman al Uglich-ului, fiul Prinţului Vladimir şi al Prinţesei Fotina de Uglich, şi nepotul Sfântului Vasile (Basilko) al Rostovului (4 martie), s-a născut la 1 octombrie 1235.

La moartea tatălui său (în 1248) şi a fratelui său mai mare Andrei (în 1261), Sfântul Roman, la vârsta de douăzeci şi şase de ani, a luat asupra sa conducerea Uglich-ului şi a devenit părinte al supuşilor săi.

A înfiinţat o casă pentru săraci şi i-a preluat pe amărâţii care veneau la el de pretutindeni. În principatul său, a construit cincisprezece biserici. Sfântul Roman era prezent zilnic la slujbele dumnezeieşti şi discuta adesea cu călugări evlavioşi.

După moartea soţiei sale în 1280, el s-a dedicat în întregime trăirilor ascetice ale postului, rugăciunii şi faptelor dreptăţii. A construit oraşul Romanov (acum Tutaev) pe malul înalt al Volgăi. Sfântul Prinţ s-a mutat la Domnul cu pace, la 3 februarie 1285, şi a fost îngropat în Biserica Schimbării la Faţă, din Uglich.

În 1486, Sfintele sale Moaşte s-au dovedit a fi nestricăcioase şi au fost mutate în noua biserică a Catedralei Schimbării la Faţă. În anul 1595, cu binecuvântarea Patriarhului Iov, ca urmare a faimei crescute în jurul facerilor de minuni, Sfintele Moaşte au fost confirmate de către Mitropolitul (mai târziu Patriarhul) Sfânt Ermoghen (17 februarie), iar Sfântul Roman a fost numărat între sfinţi. În 1609, Sfintele Moaşte au fost arse, împreună cu biserica, în timpul unei invazii a polonezilor.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere si adaptare dupa editii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile