Sfântul Drept-Credincios Prinţ Roman al Uglich-ului

Sfântul Drept-Credincios Prinţ Roman al Uglich-ului, fiul Prinţului Vladimir şi al Prinţesei Fotina de Uglich, şi nepotul Sfântului Vasile (Basilko) al Rostovului (4 martie), s-a născut la 1 octombrie 1235.

La moartea tatălui său (în 1248) şi a fratelui său mai mare Andrei (în 1261), Sfântul Roman, la vârsta de douăzeci şi şase de ani, a luat asupra sa conducerea Uglich-ului şi a devenit părinte al supuşilor săi.

A înfiinţat o casă pentru săraci şi i-a preluat pe amărâţii care veneau la el de pretutindeni. În principatul său, a construit cincisprezece biserici. Sfântul Roman era prezent zilnic la slujbele dumnezeieşti şi discuta adesea cu călugări evlavioşi.

După moartea soţiei sale în 1280, el s-a dedicat în întregime trăirilor ascetice ale postului, rugăciunii şi faptelor dreptăţii. A construit oraşul Romanov (acum Tutaev) pe malul înalt al Volgăi. Sfântul Prinţ s-a mutat la Domnul cu pace, la 3 februarie 1285, şi a fost îngropat în Biserica Schimbării la Faţă, din Uglich.

În 1486, Sfintele sale Moaşte s-au dovedit a fi nestricăcioase şi au fost mutate în noua biserică a Catedralei Schimbării la Faţă. În anul 1595, cu binecuvântarea Patriarhului Iov, ca urmare a faimei crescute în jurul facerilor de minuni, Sfintele Moaşte au fost confirmate de către Mitropolitul (mai târziu Patriarhul) Sfânt Ermoghen (17 februarie), iar Sfântul Roman a fost numărat între sfinţi. În 1609, Sfintele Moaşte au fost arse, împreună cu biserica, în timpul unei invazii a polonezilor.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere si adaptare dupa editii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.