Sfântul Seiriol – cel nearămiu la faţă

Sfântul Seiriol a fost un sfânt de la începutul secolului al VI-lea, care şi-a făcut o chilie la Penmon Priory, în Anglesey, în largul coastei nordice a Ţării Galilor. Ulterior s-a mutat la Ynys Seiriol (Insula Puffin). A fost fiu al Regelui Owain Danwyn din Rhos.

El şi Sfântul Cybi erau buni prieteni şi se întâlneau săptămânal lângă Llanerchymedd, la fântânile Clorach. Sfântul Cybi călătoarea dinspre Holyhead, cu faţa spre soarele care răsărea dimineaţa şi la fel mergea şi când acesta apunea, seara. Sfântul Cybi era cunoscut sub numele de Cybi Felyn (Cybi cel arămiu), deoarece ajungea bronzat după scurgerea călătoriei sale. Seiriol, călătorind în direcţia opusă, de la Penmon, avea soarele în spate. Astfel, a fost cunoscut sub numele de Seiriol Wyn (Seiriol cel nearămiu). Staţia de cale ferată Rhyd-y-Saint (în engleză: Ford of the Saints, Vadul Sfinţilor) de pe ramificaţia Red Wharf Bay de lângă Pentraeth a fost numită astfel, deoarece se spune că acolo era locul în care se întâlneau Sfinţii Seiriol şi Cybi.

Seiriol era un frate mai mic al Regelui Cynlas din Rhos şi al Regelui Einion din Llŷn. Se spune că chilia sa de la Penmon ar fi fost reconstruită de fraţii săi, deoarece aceştia nu credeau că umilul său lăcaş i-ar fi fost suficient de bun.

Fântâna Sfântului Seiriol (Ffynnon Seiriol) se află într-o mică încăpere alăturată rămăşiţelor acesteia. Ambele sunt protejate de Cadw, organismul finanţat din fonduri publice, responsabil pentru monumentele istorice din Ţara Galilor. Alături de acestea se află biserica şi ruinele unei mănăstiri care datează şi ea din vremea lui Seiriol.

La bătrâneţe, Seiriol s-a retras la Ynys Lannog, care ulterior a devenit cunoscut (în galeză) sub numele de Ynys Seiriol. Mai târziu locul va fi cunoscut de vikingi ca Priestholm, şi sub numele de Puffin Island, în engleză, încă din secolul al XIX-lea.

Sfântul Seiriol este cinstit în mod aparte la 1 februarie. Tramvaiele de pe Great Orme Tramway poartă numele sfinţilor locali, iar dintre acestea numărul 6 revine Sfântului Seiriol.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere şi adaptare după ediţii ale unor Sinaxare în limbi străine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.