Sfântul Trifon, Episcopul Rostovului, duhovnicul Marelui Prinţ Vasile cel Orb

Sfântul Trifon, Episcopul Rostovului, a condus Mănăstirea Novospassky (Noul Mântuitor) din Moscova şi a fost duhovnicul Marelui Prinţ Vasile cel Orb. La 23 mai 1462 a fost sfinţit ca Episcop al Rostovului, de către Mitropolitul Teodosie al Moscovei.

În 1466, s-a retras la Mănăstirea Mântuitorul, din Yaroslavl, unde s-a mutat la Domnul, în ziua de 30 decembrie 1468 (anumite documente locale indică anul 1466).
Data sa de cinstire aparte a fost mutată la 1 februarie, din câte se pare pentru a fi cinstit cu omonimul său, Sfântul Trifon de Lampsac.

Sfântul Prohor se află, de asemenea, îngropat în această mănăstire, ca schimonahul Trifon, tot ca Episcop de Rostov, mutându-se la Domnul în 1328 (7 septembrie).

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere şi adaptare după ediţii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi străine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.