Sfântul Petru, Regele Bulgariei

Sfântul Petru, Regele Bulgariei

Sfântul Petru, Regele Bulgariei

Sfântul Petru, Regele Bulgariei, a fost fiul războinicului Prinţ bulgar Simeon. Sfântul Petru s-a distins pentru evlavia sa creştină, mergând adesea la Sfântul Ioan de Rila (18 august, 19 octombrie) şi cerându-i să se roage pentru el, să-i ofere îndrumare duhovnicească şi sfaturi.

Regele Petru a încheiat pacea cu Bizanţul în condiţii avantajoase pentru Bulgaria. De asemenea, a câştigat recunoaştere din partea Patriarhului Constantinopolului, pentru autonomia Bisericii Bulgare şi afirmarea unui Tron Patriarhal în Bulgaria, în beneficiul întregii Biserici Bulgare.

Sfântul Petru a ajutat la extirparea cu succes a ereziei bogomililor, în ţinuturile sale. S-a mutat la Domnul în anul 967, la vârsta de cincizeci şi şase de ani, fiind cinstit în mod aparte pe 30 ianuarie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.