Sfântul Mucenic Pitirim, Episcop al Marelui Perm şi de Ustiug

Sfântul Arhimandrit Pitirim l-a succedat pe Sfântul Gherasim, ca Episcop al Marelui Perm şi de Ustiug. Chiar şi în timpul său vogulii nu încetaseră să atace paşnicul popor zirian, locuitor al Permului. Episcopul Pitirim s-a ridicat pentru turma sa, aşa cum făcuse predecesorul său. În 1447 a apelat personal la Marele Prinţ, pentru a-i ajuta pe ziriani.

Sfântul Pitirim îşi vizita adesea turma, care era răspândită pe un teritoriu vast, pregătindu-i pe oameni în ce priveşte Cuvântul lui Dumnezeu şi ajutându-i în nenorocirile lor.

A întreprins călătorii lungi pentru a lumina păgânul popor al vogulilor, timp în care viaţa sa era frecvent pusă în pericol şi a trebuit să suporte tot felul de lipsuri. Sfântul nu şi-a redus eforturile, a luminat şi a instruit oamenii în casele lor, în biserici şi în locuri deschise.

Prin predicarea sa, el i-a convertit pe mulţi dintre vogulii care trăiau de-a lungul afluenţilor Râului Peşora, la creştinism. Din această cauză, a trezit furia teribilă a liderului vogul, Asik, care l-a ucis pe sfânt pe un câmp în timp ce slujea. Acest lucru s-a întâmplat nu departe de Ust-Vim, pe 19 august 1455.

Sfântul Pitirim a compilat Viaţa Sfântului Alexie şi a alcătuit Canonul dedicat Aflării Sfintelor lui Moaşte.

Sfintele Moaşte ale Sfântului Pitirim se odihnesc în lăcaşul Buna Vestire, din Ust-Vim (în districtul Vologda).

Sfântul Pitirim este cinstit în mod aparte şi pe 19 august. Comemorarea comună de astăzi a trei sfinţi din Perm – Gherasim, Pitirim şi Iona – recunoaşte activitatea lor apostolică în această întindere estică a Rusiei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.