Sfântul Mucenic Gherasim, Episcop de Perm

   Sfântul Gherasim a fost al treilea episcop al poporului zirian şi un demn succesor al Sfântului Ştefan, Luminătorul Permului. El a fost ridicat pe Scaunul Permului, cândva după anul 1416, când doar o parte dintre zirieni fusese convertită la creştinism.

A fost îngrijorat pentru turma sa, care a suferit invazii neîncetat din partea novgorod-enilor şi a vogulienilor păgâni. Sfântul Gherasim a pătruns chiar şi în taberele vogulilor, îndemnându-i să înceteze să-i mai jefuiască pe creştinii fără apărare din Perm.

Într-una dintre aceste descinderi ale sale, în 1441, a fost ucis chiar de către slujitorul său vogul, care l-a sugrumat cu propriul omofor. A fost înmormântat în Biserica Buna Vestire, în satul Ust-Vim, nu departe de oraşul Iarenga, la Râul Vişegda (pe 24 ianuarie).

Cinstirea comună din data de 29 ianuarie a trei sfinţi din Perm – Gherasim, Pitirim şi Iona – recunoaşte activitatea lor apostolică în această întindere estică a Rusiei. Sfântul Gherasim este pomenit şi pe 24 ianuarie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.