Sfântul ascet Publius al Siriei

Sfântul ascet Publius al Siriei s-a născut în orașul Zeugma de pe Eufrat și a fost senator. Renunțând la lume, și-a dat bunurile, s-a călugărit și a dus o viață ascetică într-o peșteră de pe un munte din pustia siriană.

Sfântul Publius a întemeiat două mănăstiri: una pentru greci și alta pentru sirieni. El s-a mutat la Domnul în anul 380. Dintre ucenicii săi, Sfinții Teoctecnos, Teodot, Grigorie și Aftonius erau cunoscuți în special pentru sfințenia vieții lor.

Sfântul Publius a îndrumat mănăstirea timp de peste patruzeci de ani și, în cele din urmă, a fost făcut arhimandrit. Deși ridicat în rang, el nu și-a schimbat nici haina, nici modul de viață, ci a rămas la un ascetism plin de stricteţe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.