Pestera Profetului Ilie, in pericol: inscriptiile din Grota Prorocului din Haifa, distruse

Inscriptiile antice din Pestera Profetului Ilie sunt in pericol(foto: Haaretz-Asher Ovadiah)

Grota Haifa, din zilele lui Baal, a fost atât de neglijata, incat a devenit chiar un loc de întâlnire pentru bar mitzvah-uri (o ceremonie religioasă evreiască de trecere la maturitate, corespunzând primei participari la comuniunea cu ceilalti evrei, la vârsta de 13 ani – pentru baieti. Pentru fete, miscarea feminista a inventat, mai nou, in loc de bar mitvah, bat mihvah, pentru varsta de 12 ani).

In prezent, Israelul pare sa fie preocupat de protejarea acestei pesteri.

Pestera mica si sacra din timpul lui Baal, în care Profetul Ilie si-a petrecut noaptea înainte de a merge la luptă, are inscripții sculptate în pereți, de peste milenii – care se afla in pericolul de a disparea pentru totdeauna.

“Locul a fost bun pentru fiul meu Chiril, care nu va mai fi afectat niciodata de febră”, scria Elios, aparent o figura oficială din Acre, in epoca romană (secolele I sau II î.e.n.).

“Febra” poate sa fi însemnat malarie, iar “locul” în cauză este Pestera Profetului Ilie, o grotă situata la aproximativ 40 de metri în sus pe panta Muntelui Carmel, chiar in mijlocul orasului Haifa.

Elios a mai adăugat in greaca, de asemenea, un ordin strict, împotriva profanarii pesterii.

Inscripția lui Elios, dedicata fiului său, este doar una din cele aproximativ 180 de inscripții grecești si alte 44 in ebraica, 2 in arabă și una in latina, sculptate în zidurile de piatră ale Pesterii lui Ilie.

Numai ca, aceste mesaje au fost lăsate neprotejate in toate aceste mii de ani, astfel incat inscripțiile unice par a fi sortite disparitiei o dată pentru totdeauna, credincioșii și curiosii continuand sa asalteze locul.

Acum, guvernul israelian are, în sfârșit, un plan de restaurare și de conservare a peșterii, și lucrează la organizarea unui buget din diverse resurse guvernamentale.

Unii experti cred ca, înainte de a fi vizitata de Proorocul israelit, pestera ar fi fost un altar pentru zeul Baal. Peretele de vest al peșterii are o imagine sculptata, care insa a fost vandalizata în ultimele mii de ani. Conform Haaretz, Prof. Asher Ovadiah crede că imaginea poate fi a zeului Baal Carmel, care a fost venerat în regiunea Carmel până în secolul al IX-lea î.e.n – pe vremea regelui Ahab al Israelului, exact atunci când traia Prorocul Ilie.

Un alt indiciu de utilizare a peșterii în închinarea veche, este un picior omenesc, realizat din marmură masivă, găsit în 1933 în grădina Mănăstirii Carmelite Stella Maris, deasupra peșterii de pe munte. Restul statuii lipsește. Întrebarea este, daca acest picior apartinea statuii lui Baal, care ar fi putut fi amplasata în interiorul peșterii.

Cu toate acestea, istoricul roman Tacitus scrie că nu au existat statui ale zeului, sau temple ale lui Baal, acesta fiind venerat la altare. Piciorul ar fi putut, astfel, apartine unei statui a lui Zeus: pe Carmel, cultul vechi al lui Baal era inclus de cultul lui Zeus, spun expertii.

Lucrarile de restaurare a Pesterii Sfantului Proroc Ilie ar putea incepe in septembrie.

Între timp, conform Haaretz, oficialii din Haifa au devenit oricum mult mai conștienti de starea pesterii și s-au implicat macar în planificarea renovarii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.