Cladire misterioasa, conectata la religia canaanita, descoperita in Tel Burna

O figurina veche, descoperita in interiorul unei cladiri vechi cu conexiuni la religia canaanita, pe sit-ul arheologic Tel Burna, va aparea pentru prima data în numarul Septembrie/Octombrie 2015 al revistei americane de Arheologie Biblica, dupa cum aflam din surse apropiate editurii.

Figurina reprezintă o silueta feminină-nud, in picioare, cu doi copii mici. Va prezentam in premiera fotografia – ce urmeaza sa fie publicata de revista – realizata de Itzick Shai.

O clădire misterioasa a fost descoperita la Tel Burna, în Israel, și ar putea fi un templu pentru religia canaanita.

Directorul de sapaturi din Tel Burna, Itzick Shai, va explica, in numarul viitor al revistei, de ce scopul in care a fost utilizata cladirea ramane, totusi, incert, în ciuda legăturilor clare cu religia canaanita.

Tel Burna este situat în regiunea Shephelah a Israelului. Unii susțin că aceasta este asezarea cea mai probabila a orașului biblic Libna. Tel Burna este un sit mare, plat, cu fortificații. Lucrarile arheologice efectuate la Tel Burna arată că sit-ul a fost un oraș important în timpul Epocii Tarzii a Bronzului și că locuitorii practicau religia canaanită.

Clădirea misterioasa descoperita la Tel Burna datează de la sfârșitul anilor epocii bronzului (1550-1200 î.Hr.), cand se stie ca activitatea cultică practicata era într-adevăr religia canaanita, chiar dacă nu este clar care dintre zeitățile canaanite erau venerate.

Dezvaluim, totusi, si un mic fragment din viitorul articol, la care redactia noastra a avut deja acces, citandu-l pe Itzick Shai, atata cat ni s-a permis:

“Planul general al cladirii este încă neclar. Ea avea o curte mare(…). Pereții exteriori ai clădirii au fost construiti din pietre de mari dimensiuni, iar podeaua era compusă în mare parte din roca de baza.

Descoperirile din curte sugerează că clădirea ar fi fost un templu. Ele par a indica, cel putin, că activitățile religioase aveau loc în curte”.

Potrivit lui Shai, există multe descoperiri in cladire, care sugerează că religia canaanită a fost practicata aici: măști ceremoniale, figurine si vase. Este, totuși, prematură etichetarea clădirii ca templu.

“Pe de altă parte”, continua Shai, “sigiliile sugerează că [in aceasta cladire] aveau loc activități economice și administrative. Integrarea funcțiilor de cult și economice nu este neobișnuita, totuși”.

Ramane sa va dezvaluim mai multe, dupa aparitia ultimului numar al revistei, prin bunavointa redactorilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.