Circumcizia: discutii la nivel inalt, privind reglementarea acestei practici religioase

Seful Consiliul Europei, Thorbjoern Jagland, s-a distanțat de o rezoluție controversată a organismului pan-european al drepturilor omului, care solicita reglementarea practicilor circumciziei, după ce Israelul a criticat rezolutia ca fiind “rasista”.

Într-o reacție furioasă, legata de rezoluția adoptată la începutul lunii octombrie de către Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) – vezi ARHIVA – Israelul sustine ca “a crede ca circumcizia dăunează sănătății și trupurilor băieților tineri” este o greseala, și nu ceva care sa se bazeze pe “dovezi științifice”.

Într-o scrisoare adresată Președintelui israelian Shimon Peres, Jagland arata că “standardele actuale, din punct de vedere juridic, nu pun pe picior de egalitate problema mutilării genitale a femeilor, cu circumcizia băieților din motive religioase”.

În timp ce mutilarea genitală a femeilor este în mod special interzisă, nu există prevederi legale similare impotriva circumciziei, a asigurat el, intr-o scrisoare trimisa marti.

Jagland a mai spus, de asemenea, că APCE este doar un organ consultativ și “nu reprezintă poziția Consiliului Europei ca întreg”.

Rezoluția le cerea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei sa se asigure ca toate condițiile medicale și sanitare sunt îndeplinite în timpul circumciziilor ritualice, care sunt adesea efectuate pe băieți, la o vârstă fragedă, în Iudaism și Islamism.

Acesta a mai solicitat un “dialog între medici și reprezentanții religioși, pentru a depăși unele dintre metodele tradiționale dominante, care nu iau în considerare interesul superior al copilului și cele mai recente norme medicale”.

Circumciziile ritualice, în Iudaism, religia dominantă a Israelului, sunt de obicei realizate de către un oficial religios specializat în aceasta practica. Circumcizia reprezinta ritualul taierii imprejur a preputului – o cută a pielii, care acoperă partea anterioară a organului genital masculin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.