2020: a 631-a Zi a Sfântului Lazăr al Serbiei, după Bătălia din Kosovo

„A 631-a Zi a Sfântului Lazăr al Serbiei, după Bătălia din Kosovo. Ne aflăm într-un loc cutremurător al lumii”, a spus EpiscopulTeodosie de Raska-Prizren, aflat în Mânăstirea Gracanica, la sărbătoarea din 29 iunie 2020, comparând Legământul Prințului sârb Lazăr, cu cel al Profetului Vechiului Testament și conducătorului evreilor, Moise, precum și cu jurămintele Sfântului Nemanja și Sfântului Sava.

„El a sigilat Legământul lui Hristos cu noi, cu propriul său sânge”, a adăugat acesta, vorbind despre ceea ce reprezintă Legământul lui Lazăr.

„Dacă evreii sunt numiți ‘popor ales’, în Vechiul Testament”, a spus Episcopul, „sârbii sunt, împreună cu alte popoare de credință creștină – Poporul Noului Testament.

Din acest motiv, purtăm responsabilitatea de a respecta Legământul Sfântului Prinț Lazăr, care și-a dăruit viața, chiar aici, pentru Hristos, pentru credință, pentru patrie, pentru acești sfinți ai noștri din Kosovo și Metohija.

Rămânând în Kosovo și apărând bisericile și mănăstirile, acest jurământ este confirmat, motiv pentru care, deși în număr mult mai mic, sârbii sunt recunoscători, de Ziua Sfântului Lazăr, că au rezistat mult timp în Kosovo”, a explicat Episcopul, adăugând:

„Există mulți care ar dori să nu mai existăm în acest ținut, dar nu vom renunța, nu ne vom preda și vom stărui, nu atât datorită rezistenței și puterii noastre, ci cu puterea lui Dumnezeu și cu credința noastră. Se află, aici, o turmă mică, dar nu este neimportantă în fața lui Dumnezeu”.

Lăcașuri Ortodoxe, cuptor 2020,

după un material oferit de reprezentanții Bisericii Ortodoxe a Serbiei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.