Pelerinaj cu moastele Sfintilor Epictet si Astion in arhiepiscopia Alba Iuliei

In perioada 18-24 octombrie 2009 In Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia se va organiza un pelerinaj cu moastele Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, de la Manastirea Halmyris din judetul Tulcea.

Cele doua racle cu sfintele lor moaste vor ajunge mai Intai In judetul Mures, duminica 18 octombrie 2009, cand IPS Andrei va sfinti, dimineata, biserica din localitatea Ideciu, iar seara vor fi depuse la Catedrala Mare din Targu-Mures.


Pelerinajul va continua In localitatile Tarnaveni si Aiud, iar In seara zilei de 20 octombrie moastele vor ajunge la Catedrala ReIntregirii din Alba Iulia unde vor ramanea pana a doua zi, cand sunt praznuiti Sfintii Marturisitori Ardeleni.

Miercuri, 21 octombrie 2009, seara vor ajunge la Biserica Mare din Sebes, iar joi 22 octombrie 2009 la Manastirea Ramet. Ultimul popas al pelerinajului va fi manastirea de la Sighisoara de unde pe data de 24 octombrie se vor Intoarce la Manastirea de la Halmyris. Pe Intreg parcursul acestui pelerinaj se vor oficia Sfinte Liturghii si slujbe Inchinate Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, iar credinciosii se vor putea Inchina la sfintele lor moaste.

Va reamintim faptul ca Sfintii Epictet si Astion au suferit moarte martirica la data de 8 iulie anul 290, pe teritoriul Dobrogei.

Moastele lor au fost descoperite In vara anului 2001, In ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului, de o echipa de arheologi, romano-americana condusa de dr. Mihail Zahariade si sunt cele mai vechi moaste descoperite pe teritoriul Romaniei.

Cripta unde au fost gasite moastele lor se afla sub altarul bazilicii Episcopale a Halmyrisului, localitate antica situata Intre Murighiol si Dunavat In judetul Tulcea.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.