Biserica Cervenita a fost resfintita

Biserica-Cervenita-resfintire-2011 Parohia Cerveniţa se situează în comuna Prunişor, fiind păstorită de preotul Iulian Vătuiu.

Biserica a fost construită între anii 1902-1905 şi s-a sfinţit în anul 1907 de către episcopul Ghenadie al Râmnicului Noului-Severin.

Map picture

Este ctitoria boierilor Ion şi Ana Pleniceanu, originari din Cerneţi, informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.

 Biserica Cervenita resfintire 2011 1

Biserica Cervenita resfintire 2011 3

În urma cutremurului din martie 1977, lăcaşul de cult a suferit mai multe avarii, ceea ce a condus la consolidarea cu centură de beton la exterior, urmând ca pictura să fie restaurată în 1987.

Biserica Cervenita resfintire 2011 4

De-a lungul vremii a suferit mai multe degradări exterioare şi interioare refăcute parţial în timp, iar între anii 2010-2011, prin strădania părintelui paroh Iulian Vătuiu şi a familiei Nandi şi Elena Covlea, s-au executat lucrări de reparaţii exterioare şi interioare capitale.

Biserica Cervenita resfintire 2011 5

Restaurarea integrală a picturii a fost realizată de către pictorul Petre Petria.

Biserica Cervenita resfintire 2011 6

Biserica a fost împodobită cu mobilier, iconostas nou şi odoare bisericeşti necesare cultului divin, fiind construită şi o clopotniţă şi un gard de jur împrejurul bisericii.

 Biserica Cervenita resfintire 2011 7

Biserica Cervenita resfintire 2011 8

Duminică, 31 iulie, când Biserica Ortodoxă a aşezat ziua lăsatei secului pentru postul Sfintei Marii, biserica cu hramul ,,Sf.Ierarh Nicolae” de la Cerveniţa a îmbrăcat veşminte de sărbătoare, înfrumuseţându-se prin resfinţire.

Biserica Cervenita resfintire 2011 9

Dis-de-dimineaţă zeci de credincioşi au venit din localităţile învecinate pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească şi a primi binecuvântări de la Întâistătătorul Eparhiei Severinului.

Biserica Cervenita resfintire 2011 91

Slujba de resfinţire a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

 Biserica Cervenita resfintire 2011 92

În cuvântul de învăţătură, ierarhul mehedinţean şi-a exprimat bucuria vizavi de înfrumuseţarea bisericii şi de împodobirea acesteia cu odoare noi, recomandând credincioşilor rugăciunea comună:

Biserica Cervenita resfintire 2011 93

„În vremurile în care ne aflăm este bine să ne adunăm în număr mare la Liturghia de duminică pentru a primi ajutor de la Dumnezeu, Care este un părinte bun,milostiv şi de oameni iubitor şi nu rămâne nepăsător la rugăciunile noastre. Biserica de aici este mărturie a credinţei părinţilor dumneavoastră şi are rolul de a păstra comuniunea dintre fraţii creştini.”

Biserica Cervenita resfintire 2011 94 Biserica Cervenita resfintire 2011 95 

Pr. Paroh Iulian Vătuiu a subliniat necesitatea lucrărilor de restaurare care au avut loc la biserica satului, spre a servi ca mediu potrivit ambianţei duhovniceşti la care sunt chemaţi fiii Cerveniţei.

Biserica Cervenita resfintire 2011 96

Biserica Cervenita resfintire 2011 97

Întâistătătorul meleagurilor mehedinţene a acordat hrisoave de recunoştinţă părintelui Iulian Vătuiu, familiei Nandi şi Elena Covlea , epitropului Gheorghe Hantea, precum şi membrilor Consiliului Parohial, mai informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.