Sunday 18 april 2010

Patriarhul Romaniei in biserica Parohiei Ortodoxe Romane Preasfanta Fecioara Maria din Madrid – Cuvant 16 aprilie 2010

Cuvantul rostit de catre Patriarhul Romaniei in biserica Parohiei Ortodoxe Romane din Madrid, la sosirea in Spania, vineri, 16 aprilie 2010:
inaltpreasfintiile Voastre,

Preasfintiile Voastre, Preacucernici si Preacuviosi Parinti,

Iubiti credinciosi si credincioase, Hristos a inviat!


Cu bucurie sfanta din lumina invierii lui Hristos, pasim astazi, cu ajutorul lui Dumnezeu, in prima biserica ortodoxa romana din Spania.

Ne gasim aici, in mijlocul dumneavoastra, la invitatia Preasfintitului Parinte Episcop Timotei – aceasta fiind prima vizita a unui Patriarh al Romaniei facuta in Spania – si, de aceea, ne bucuram sa vedem ca ati venit sa ne intampinati intr-un numar atat de mare, dumneavoastra, credinciosii celei mai vechi parohii ortodoxe romane de pe aceste meleaguri, aflata sub ocrotirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, pururea Fecioara Maria.

Dupa doua mii de ani de la propovaduirea Sfantului Apostol Pavel in aceasta tara, retraim acum, aici, taina propovaduirii Evangheliei lui Hristos, cresterea Bisericii prin lucrarea Duhului Sfant: Preasfintitul Parinte Episcop Timotei, impreuna cu devotatii clerici ai Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, a arat, a semanat si a udat, iar Altul, Dumnezeu Cel in Preasfanta Treime laudat, face sa creasca (Cf. 1 Corinteni 3, 6) si sa rodeasca comunitatea crestinilor ortodocsi romani. Suntem incredintati ca rodnicia activitatii pastoral-misionare a clericilor romani din Spania se datoreaza atat rugaciunilor de mijlocire inaltate de Apostolul neamurilor pentru urmasii celor pe care i-a evanghelizat, dupa Traditie, direct in Spania si, dupa izvoare istorice incontestabile, indirect, prin ucenicii sai, in Dacia Felix, cat si legaturilor de limba si cultura dintre poporul spaniol si poporul roman.

Cu deosebita multumire sufleteasca, constatam ca harul lui Dumnezeu a sporit si implinit lucrarea pastoral-misionara a Preasfintitului Parinte Episcop Timotei. Chiar daca este printre cei mai tineri ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iata, vedem ca, in mai putin de doi ani de zile, a reusit sa dubleze numarul parohiilor de aici, din Peninsula Iberica. Nu o data ne-a marturisit ca aproape nu exista saptamana in care sa nu primeasca cate o vizita sau un telefon de la romani, care sa solicite infiintarea de parohii si numirea de clerici pentru comunitatile lor.

Unul dintre scopurile misiunii ortodoxe romane in plan pastoral, pentru cei aflati departe de Tara-mama, este de a spori dragostea crestina si conlucrarea frateasca, astfel ca munca sau studiul in strainatate sa nu devina indepartare sau instrainare spirituala intre membrii aceleiasi familii sau ai aceleiasi comunitati de acasa sau din tara in care ei se afla acum. De aceea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca prima duminica dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sa fie consacrata ca Duminica a migrantilor sau a reintoarcerii acasa. Cu acest prilej, in toate parohiile si manastirile din cuprinsul Patriarhiei Romane se inalta rugaciuni de multumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, precum si rugaciuni de cerere sau de ajutor de la Dumnezeu pentru pastrarea credintei ortodoxe, pentru sanatate si spor in viata, pentru inmultirea dragostei intre parinti si copii, intre sot si sotie, intre membrii familiei plecati din Romania si cei ramasi acasa, precum si rugaciuni pentru calatorie si buna intelegere cu cetatenii tarilor in care lucreaza sau studiaza romanii plecati in strainatate, cultivand deodata identitatea lor romaneasca si prietenia cu alte popoare.

Parinte Teofil Moldovan,

Au trecut peste 30 de ani de cand pastoriti cu vrednicie aceasta prima parohie ortodoxa romaneasca din Spania, fiind primul teolog ortodox care a obtinut doctoratul in teologie la vestita Universitate din Salamanca. Ati fost si sunteti parinte duhovnicesc a mii de credinciosi ortodocsi romani. Ati marcat deopotriva istoria Ortodoxiei romanesti in aceasta tara si contribuiti semnificativ la conturarea viitorului ei. V-ati asumat misiunea de construire a unei biserici noi, care va deveni catedrala episcopala, deoarece, in acelasi perimetru sacru, se va construi si resedinta episcopului ortodox roman al Spaniei si Portugaliei.

Desigur ca aceasta misiune sfanta nu s-ar putea indeplini fara ajutorul, sustinerea si contributia tuturor credinciosilor parohiei, chemati sa fie partasi la implinirea acestei misiuni. in felul acesta, toti vor deveni ctitori, pururea pomeniti la sfintele slujbe si se vor impartasi din lumina neinserata a invierii, pentru ca numai prin jertfa Crucii ne invrednicim de viata in Hristos Cel inviat.

Peste doua zile, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom savarsi slujba punerii pietrei de temelie a viitoarei biserici catedrale si resedintei episcopale(n.r: astazi, 18 aprilie), la care va asteptam pe toti sa participati, deoarece este un eveniment istoric din viata parohiei dumneavoastra si a Ortodoxiei romanesti.

Rugam pe Hristos-Domnul, impreuna calator cu ucenicii Sai Luca si Cleopa catre Emaus in ziua intai a invierii Sale, sa intre in casa sufletului tuturor romanilor plecati in strainatate si a celor ramasi in Tara ca sa le daruiasca lumina, pacea si bucuria Sa, pentru a spori in dragostea si ajutorarea lor frateasca spre slava Preasfintei Treimi si binele oamenilor.

Ca semn de pretuire pentru intreaga activitate, Parinte Profesor Teofil Moldovan, va oferim Crucea Patriarhala pentru clerici, cea mai inalta distinctie a Patriarhiei Romane si va dorim multa sanatate si bucurie.

Vrednic este!

† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile