publicat în: Arhivă

Sfințirea Icoanei Sfântului Sava Brancovici și a Conacului ce-i poartă numele, în Cetatea Ineului

Cetatea Ineului: sfințirea icoanei Sfântului Sava Brancovici, 2021
– foto: Episcopia Aradului –

În ziua de 4 mai, a acestui an, 2021, în Cetatea Ineului, a avut loc sfințirea icoanei și conacului care poartă numele Sfântului Ierarh arădean, chiar “acasă” la el: Sfântul Ierarh Sava Brancovici.

Cetatea Ineului, Slujba Sfintei Liturghii, 2021
– foto: Episcopia Aradului – 

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar slujbei dumnezeieşti i-a urmat o procesiune de o frumuseţe aparte.

   “Aceasta este cheia lucrării Lui Dumnezeu: Se oferă oamenilor, dar nu toți Îl primesc, nu toți Îl primesc în casa sufletelor lor, nu toți se împărtășesc cu El. Mulți sunt cei care cred în Dumnezeu, dar nu vin în Casa Lui să se împărtășească de, și cu, El. Ce trebuie să înțelegem, este că, atunci când suntem liberi să ne manifestăm credința, când putem veni la biserică, când putem primi Lumina, când ne putem împărtăși – și depinde doar de voința noastră – atunci responsabilitatea este numai a noastră, nu și a celorlalți. Mântuirea depinde doar de noi, cât de mult ne deschidem în fața lui Dumnezeu, cât de mult Îl primim, cât de mult Îi facem sălaș să rămână la noi și, mai ales, cât de mult îi iubim pe ceilalți.

 

Cetatea Ineului, Procesiune cu Icoana nou sfinţită a Sfântului Sava Brancovici, 2021
– foto: Episcopia Aradului – 

 

   Mărturia Sfinților Apostoli este evidentă și noi credem că Hristos a înviat, însă această credință trebuie să fie însoțită de trăire a Învierii, de o bucurie care să strălucească și pe fețele noastre. ‘Lumina lui Hristos luminează tuturor’, dar să ne împărtășim și noi de această Lumină, pentru a fi martori și mărturisitori ai Luminii Învierii.  

 

 Cetatea Ineului: Sfinţirea Conacului cu numele Sfântului Sava Brancovici
– foto: Episcopia Aradului – 

 

   Să ne ajute Dumnezeu să ne bucurăm de Învierea Lui, ca o argumentație pentru învierea noastră, și să fim permanent vii, atenți la viața noastră, atenți unii cu alții, și să ne purtăm în chip luminos, nu numai în Săptămâna Luminată, nu numai în perioada aceasta când ne salutăm cu  mărturia creștină ‘HRISTOS A ÎNVIAT! ADEVĂRAT A ÎNVIAT!’, ci permanent în viața noastră să sălășluiască Hristos, să meargă cu noi pe cale și din când în când să stăm de vorbă cu El și El cu noi pentru a fi lumină și bucurie pentru semenii noștri. Pentru că numai așa ni se vor deschide ochii și-L vom cunoaște. HRISTOS A ÎNVIAT!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, cu această ocazie.  

[arad]