publicat în: Vieţi de Sfinţi

Sfântul Vasian, Episcop de Lodi, din Lombardia

Sfântul Vasian, Episcop de Lodi, a fost un prieten al Sfântului Ambrozie, Episcop de Milano (7 decembrie). Tatăl Sfântului Vasian a guvernat regiunea Siracuza (în Sicilia) şi şi-a pregătit fiul să-i meargă pe urme. El l-a trimis la Roma pentru a fi educat. Încă din copilărie, Sfântul Vasian a auzit despre creştini şi a vrut să afle mai multe despre ei şi să se familiarizeze cu credinţa creştină. Preotul Gordian l-a învăţat bazele credinţei creştine, iar tânărul era plin de dorinţa de a primi botezul. La momentul oficierii Tainei, Sfântul Vasian a văzut un înger în cristelniţă, ţinând îmbrăcămintea în care noul botezat urma să fie îmbrăcat. Sfântul a îndrăznit să întrebe cine era şi de unde a apărut. Îngerul a răspuns că a fost trimis de departe, pentru a-l ajuta să-şi îndeplinească intenţia sfântă de a cunoaşte pe Hristos. Apoi, s-a făcut nevăzut.

Sfântul Vasian a început să ducă o viaţă aspră, mâncând doar puţin şi petrecându-şi nopţile în rugăciune. Slujitorii săi au fost uimiţi de o asemenea cumpătare şi au bănuit că primise să fie creştin. Au raportat despre acest fapt tatălui Sfântului Vasian, care i-a poruncit să revină în Siracuza. Rugându-se în Biserica Sfântului Ioan Teologul, Sfântul a primit de la Apostol poruncă de a părăsi Roma. Şi astfel Sfântul Vasian şi-a împărţit toată averea săracilor şi împreună cu slujitorul său credincios creştin, el a pornit spre Ravenna la ruda sa, Episcopul Ursus.

Episcopul Ursus l-a rânduit într-un loc izolat în afara oraşului, lângă biserică, în cinstea Sfântului Sfinţit Mucenic Apolinarie. Sfântul Vasian a avansat rapid duhovniceşte, iar curând a fost slăvit prin facerea de minuni. În acea vreme, un judecător a fost acuzat în mod fals şi a fost condamnat la moarte prin decapitare. De-a lungul drumului, acela a strigat cu rugăciune de ajutor după Sfântul Vasian. Când călăul ridicase deja sabia deasupra capului, sabia a sărit în lateral din mâinile sale. Acest lucru s-a întâmplat de trei ori. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu un alt călău. Când au raportat acest lucru împăratului, împăratul l-a eliberat pe judecător. Apoi, a spus cum a fost salvat prin mijlocirea Sfântului Vasian.

Oamenii oraşului, crezând că rugăciunea Sfântului Vasian era puternică înaintea lui Dumnezeu, au cerut Episcopului Ursus să-l facă preot. La moartea Episcopului de Lodium (Lodi în Liguria, Italia de Nord), preotul Clement din catedrală a avut o revelaţie despre cum Sfântul Vasian va fi ales Episcop de Lodium. Atât Sfântul Ambrozie, Episcopul Milanului, cât şi Episcopul Ursus au oficiat slujba sa de hirotonire.

Sfântul Vasian a învăţat poporul nu numai prin cuvânt, ci şi prin faptă, oferindu-i exemplul efectiv al unei vieţi virtuoase. La Lodi a construit o biserică frumoasă, închinată Sfinţilor Apostoli. Sfântul Vasian a corespondat adesea prin scrisori cu Sfântul Ambrozie şi a fost prezent la mutarea sa binecuvântată la Domnul, şi i-a îngropat trupul.

Sfântul Vasian s-a mutat cu pace la Domnul, în anul 430, slujind ca Arhiepiscop 35 de ani. El este cinstit pe 10 iunie.