publicat în: Arhivă

Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium

Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu a suferit în timpul persecuţiei împotriva creştinilor sub împăraţii romani Diocleţian şi Maximian (284-305).

El era cleric, şi el şi soţia sa şi-au crescut fiii în evlavie creştină. Sfântul Irineu era foarte respectat, pentru educaţia şi modul cumpătat de viaţă.

Ulterior, a fost făcut Episcop de Sirmium, în Panonia. Predicând cu înfocare Evanghelia, a fost arestat şi adus înaintea unui oficial numit Probus. Refuzând să-L nege pe Hristos şi să aducă jertfă zeilor păgâni, Sfântul a fost dat chinurilor. Martori ai chinurilor sale au fost părinţii, rudele şi prietenii Sfântului, care au încercat să-l convingă să se supună, dar Mucenicul a rămas nemişcat în credinţa lui.

După chinuri cumplite, Sfântul Mărturisitor a petrecut mult timp în închisoare. Probus a încercat să-l convingă pe Mucenic, îndemnându-l să-şi cruţe viaţa de dragul fiilor săi. Sfântul Irineu a răspuns: “Fiii mei cred în Dumnezeu, Care Se va îngriji de ei. Cât despre mine, nimic nu mă va forţa să renunţ la Hristos”.

Guvernatorul a ordonat ca Sfântul să fie aruncat într-un râu. Ei l-au dus pe Mucenic pe podul care traversează Râul Sava. Acolo, acesta a îngenuncheat şi s-a rugat Domnului, pentru turma sa. Apoi a fost decapitat, iar trupul său aruncat în râu.