Sfântul Mucenic Pangratie

Sfântul Mucenic Pangratie era originar din Frigia, dar a locuit la Roma cu unchiul său Dionisie, după moartea părinţilor săi. L-a auzit pe Episcopul Cornelie propovăduind şi apoi a fost botezat.

Tânărul de paisprezece ani a fost martirizat la Roma, pe vremea persecuţiei sub Diocleţian (284-305). A fost înmormântat pe Via Aurelia, iar deasupra mormântului său a fost construită o biserică. Poarta aureliană este cunoscută astăzi drept Porta Sfântul Pangratie.

Sfântul Grigorie Dialogul (12 martie) l-a venerat pe Sfântul Pangratie, care a fost decapitat în apropierea locului mănăstirii sale şi a făcut o raclă de argint pentru capul Sfântului Mucenic. După ce Sfântul Grigorie a devenit episcop, racla a fost aşezata în catedrala sa de pe Dealul Lateran. Racla a fost returnată Bisericii “Sfântul Pangratie”, în secolul al XX-lea.

Când Sfântul Augustin de Canterbury (26 mai) a ajuns în Marea Britanie, a transformat un templu păgân într-o biserică creştină, închinând-o Sfântului Pangratie. Sfântul Augustin a mai construit o altă biserică în cinstea Sfântului Pangratie, în afara Londrei. Această biserică, ce conţine o piatră de Altar veche, este acum numită „Sfântul Pangratie Vechi”.

Sfântul Mucenic Pangratie este venerat în mod special de Biserica Apuseană, unde este cunoscut sub numele de Sfântul Pancras.

Sfântul Pangratie (Pancratie) este cinstit pe 12 mai, anual.

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.