Sfântul Cuvios Zosima, stareţul Mânăstirii Solovki

Sfântul Cuvios Zosima, stareţul Mânăstirii Solovki

Icoana Sfântului Cuvios Zosima, stareţul Mânăstirii Solovki

Sfântul Zosima, egumenul Mânăstirii Solovki şi marele luminător al nordului rusesc, a fost întemeietorul vieţii monahale de obşte pe Insula Solovki. S-a născut în Eparhia de Novgorod, în Satul Tolvui, lângă Lacul Onega. Din primii ani a sporit în evlavie, iar după moartea părinţilor săi, Gavriil şi Varvara, şi-a dat averea şi a primit tunderea în monahism.

În căutarea unui loc izolat, a călătorit pe ţărmule Mării Albe, iar la gura de vărsare a Sumei l-a întâlnit pe Sfântul Gherman (cinstit pe 30 iulie), care i-a vorbit despre o insulă de pe mare, pustie, unde petrecuse şase ani cu Sfântul Savatie (27 septembrie).

În anul 1436, asceţii au traversat marea şi, prin rânduială dumnezeiască, au ajuns la Insulele Solovki. Acolo, Sfântul Zosima a avut o viziune, apărându-i pe cer o biserică frumoasă. Cu mâinile lor, călugării au construit chilii şi o curte, începând să cultive terenul.

Odată, la sfârşitul toamnei, Sfântul Gherman a trebuit să meargă pe ţărm, pentru provizii. Din cauza vremii de toamnă, el nu a putut să se mai întoarcă. Sfântul Zosima a rămas singur pe insulă, toată iarna, răbdând multe ispite în luptele sale cu răul. Moartea prin înfometare îl ameninţa, însă în mod minunat doi străini au apărut şi i-au lăsat mai multă pâine, făină şi ulei. În primăvară, Sfântul Gherman a revenit în Solovki, cu un pescar numit Marcu, şi a adus alimente şi unele materiale pentru a face plase de pescuit.

Când, pe insulă, s-au adunat mai mulţi pustnici, Sfântul Zosima a construit o mică biserică din lemn, în cinstea Schimbării la Faţă a Domnului, şi o trapeză. La cererea Sfântului Zosima, un egumen a fost trimis, din Novgorod, în mânăstirea nou-întemeiată, cu un Antimis pentru biserică. Astfel şi-a aflat începutul renumita Mânăstire Solovki. În condiţiile grele de pe insulă, izolaţi, călugării ştiau cum să se chivernisească. Dar egumenii care au fost trimişi de la Novgorod, pe Solovki, nu au putut suporta vieţuirea în condiţii atât de aspre, aşa încât fraţii l-au ales pe Sfântul Zosima ca egumen al lor.

Sfântul Zosima s-a ocupat de zidirea vieţii interioare a mănăstirii şi a introdus o rânduială strictă, pentru viaţa de obşte. În 1465, a mutat sfintele moaşte ale Sfântului Savatie, pe Solovki, de la Râul Vig. Mânăstirea a mai avut de suferit şi de pe urma boierilor din Novgorod, care confiscau peştele prins de călugări. Sfântul a fost obligat să meargă la Novgorod, pentru a căuta protecţia arhiepiscopului.

La sfatul arhiepiscopului, el a vizitat casele boierilor şi le-a cerut să nu lase mânăstirea să sufere. Influenta şi bogata Marta Boreţkaia a ordonat, cu necredinţă, ca Sfântul Zosima să fie alungat, dar mai apoi s-a căit şi l-a invitat la o masă. La acea masă, el a văzut dintr-o dată cum şase dintre renumiţii nobili stăteau acolo fără capetele lor. Sfântul Zosima i-a spus ucenicului său, Daniel, despre această viziune, prezicând moartea apropiată a nobililor. Profeţia sa a ajuns la împlinire în anul 1478, când cei săse boieri au fost executaţi, în timpul capturării Novgorod-ului de către Ivan al III-lea (1462-1505).

Cu puţin înainte de mutarea sa la Domnul, Sfântul şi-a pregătit propriul mormânt, în care a şi fost îngropat, lângă Altarul Bisericii Schimbării la Faţă (+ 17 aprilie 1478). Mai târziu, un paraclis a fost construit deasupra sfintelor sale moaşte. Sfintele sale moaşte şi cele ale Sfântului Savatie au fost mutate din Catedrala Schimbării la Faţă, în paraclisul ce le-a fost închinat, pe 8 august 1566.

Multe minuni au avut loc atunci, Sfântul Zosima şi Sfântul Savatie apărând înaintea pescarilor. Sfântul Zosima este, de asemenea, considerat ocrotitor al apicultorilor şi păzitor al stupilor; iar el este cunoscut şi sub numele de “Păzitorul Albinelor”. Cei care sunt bolnavi se grăbesc, adesea, către Sfântul Zosima, cerând să fie vindecaţi. Numeroasele biserici de pe lângă spitale, închinate acestuia, atestă puterea mare de vindecare, a rugăciunilor sale înaintea lui Dumnezeu.

Sfântul Zosima este, de asemenea, cinstit pe 8 august, cât şi la prima (în 1566) şi a doua (în 1992) mutare a sfintelor moaşte ale Sfinţilor Zosima şi Savatie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.