Sfântul Cuvios Tihon din Kaluga sau Medin

Sfântul Tihon din Medin sau Kaluga, a primit tunderea în monahism încă din tinereţea sa,  la Mânăstirea Ciudov din Moscova, dar pentru dragostea lui de singurătate s-a stabilit într-un loc izolat, lângă Maloiaroslav. A trăit ca ascet în adâncul pădurii, pe malul Râului Vepreica, în scorbura unui stejar uriaş bătrân.

Odată, în timpul unei vânători, Prinţul Vasile Iaroslavici (nepotul lui Vladimir cel Curajos), a venit la Sfântul Tihon, i-a ordonat furios să părăsească proprietatea imediat şi a îndrăznit chiar să-şi ridice biciul asupra călugărului. Deodată, însă, mâna prinţului a amorţit. Surprins de o astfel de pedeapsă, prinţul s-a pocăit de comportamentul său şi, cu umilinţă, a cerut iertare.

A primit vindecare, prin rugăciunea Sfântului Tihon. Prinţul i-a propus călugărului să rămână pentru totdeauna pe proprietatea sa şi să construiască o mănăstire pentru călugări, promiţând să ajute cu tot ceea ce era necesar.

Sfântul Tihon a ridicat mânăstirea, în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pe care a şi condus-o. El a îndrumat mânăstirea până când a ajuns la o vârstă înaintată, mutându-se la Domnul în anul 1492, după ce a primit marele schimă.

Trupul Sfântului Tihon a fost îngropat la Catedrala mânăstirii pe care a întemeiat-o. Cinstirea Sfântului Tihon, pentru ziua de 16 iunie, a fost înfiinţată la Sinodul din 1584.

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.