publicat în: Vieţi de Sfinţi

Sfântul Cuvios Alexandru, stareţul Mânăstirii Oşevenk

Sfântul Alexandru din Oşevenk (+1479) a fost întemeietorul Mânăstirii “Adormirea Maicii Domnului” Oşevenk şi luminătorul ţinutului Kargopol, fiind tuns în monahism în Mânăstirea Lacul Alb.

El s-a arătat Sfântului Diodor de pe Dealul Gheorghe(27 noiembrie), în secolul al XVII-lea, când mânăstirea sa, Sfânta Treime, rămăsese fără ajutoare, iar fraţii acestuia se plângeau că nu aveau de unde să facă rost de mâncare, în pustie. Sfântul Alexandru i-a reamintit lui Diodor, cum Domnul i-a hrănit pe cei cinci mii de oameni în pustie, şi i-a poruncit să meargă la pescuit.

Sfântul Diodor, temându-se că viziunea era o iluzie de la cel rău, a ignorat porunca. Însă, când Sfântul Alexandru a apărut şi pentru a treia oară, Diodor, voind să-l încerce, l-a rugat să zică o rugăciune. Sfântul Alexandru a rostit “Cuvine-se cu adevărat”, iar faţa îi strălucea cu o lumină radiantă.

Sfântul i-a descoperit despre sine că este Alexandru, egumenul Mânăstirii “Adormirea Maicii Domnului” din Oşevenk, şi a repetat porunca de a merge la pescuit.

Ascultând această poruncă, monahii au ieşit şi au prins mulţi peşti.

(Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere Lăcaşuri Ortodoxe)