Sfântul Arsenie, Episcop de Ninoţminda

Sfântul Arsenie de Ninoţminda a fost un ascet care s-a nevoit în secolul al XI-lea. Istoria ne spune că a fost un traducător genial, scriitor, caligraf şi teolog şi, într-adevăr, una dintre cele mai mari figuri ale Bisericii din vremea sa.

Sfântul Arsenie a fost călugăr în Ierusalim şi, după ceva timp, revenea în Georgia, unde a fost făcut Episcop de Ninoţminda. Dar cuviosul Arsenie tânjea după o viaţă în singurătate, aşa încât a mers la Regele Davit Kuropalates, pentru permisiunea de a demisiona din episcopie şi de a se stabili la o mânăstire. Regele a onorat cererea lui Arsenie, iar omul evlavios a pornit către mânăstire, cu Ioan Gresliţe, un om al literelor şi altă figură mare a Bisericii.

Când vestea deciziei sale a ajuns la Mânăstirea Iviron de pe Muntele Athos, Sfinţii Ioan şi Eftimie i-au invitat pe Părinţi în Muntele Athos, iar în anul următor Arsenie şi Ioan ajungeau la Sfântul Munte. Acolo, l-au ajutat pe Sfântul Eftimie la traducerile sale din Sfintele Scripturi şi din multe cărţi teologice.

Sfântul Arsenie s-a nevoit, aducând roadă bună, în Mânăstirea Iviron, timp de mai mulţi ani, şi s-a mutat la Domnul cu pace, la o vârstă înaintată. El a fost înmormântat pe Muntele Athos, la Biserica Sfântul Simeon Stâlpnicul, a mânăstirii. Sfântul Gheorghe din Sfântul Munte a mutat, mai târziu, sfintele lui moaşte, în osuarul catedralei mânăstirii. Este cinstit în data de 31 iulie, în fiecare an.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.