Sfânta Lidia din Filipi

Sfânta Lidia din Filipi, alături de Sfinţii Talaleu şi Talasie

În timp ce Sfântul Pavel se afla în Troa, el a văzut un anumit macedonean, într-un vis (Faptele Sfinţilor Apostoli 16: 9), care l-a rugat: “Treci în Macedonia şi ne ajută”. El a ascultat această voce, ca şi cum ar fi fost vocea lui Dumnezeu, şi a decis să călătorească neîntârziat în Macedonia, însoţit de Sfinţii Timotei, Sila şi Luca.

Au debarcat la Neapolis şi au străbătut calea spre Filipi. La marginea oraşului Filipi, pe malurile unui râu, era un loc de rugăciune evreiesc. Era Sabatul şi, femeilor care se adunaseră acolo, Apostolul Neamurilor le-a predicat cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta se întâmpla în Europa pentru prima dată.

Femeile temătoare de Dumnezeu au ascultat cuvintele acestui evreu necunoscut, cu pioşenie. Cea care a fost cea mai entuziastă a fost Sfânta Lidia, o vânzătoare de porfiră, din Tiatira. Pe loc, Domnul i-a deschis inima pentru a auzi cuvintele care erau rostite de Sfântul Pavel. Când l-a auzit vorbind despre Mesia, ea a primit adevărul despre ceea ce se spusese şi a crezut în Hristos.

Sfânta Lidia şi întreaga sa familie au fost botezaţi în apele râului. Astfel, ea a devenit prima femeie din Macedonia care a fost înscrisă ca cetăţean al Împărăţiei Cerului. Inima ei era plină de recunoştinţă faţă de cei care deschiseseră ochii sufletului ei, aşa că le-a cerut să primească să intre în casa sa. “De m-aţi socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneţi”, insistând că ar trebui să vină (Faptele Sfinţilor Apostoli 16:15).

Biserica Ortodoxă o cinsteşte pe Sfânta Lidia ca fiind întocmai cu Apostolii, iat în locul sfânt al botezului ei, pe malurile Râului Zygaktos, a fost construit un baptisteriu, asemenea unei Basilici creştine timpurii din Filipi.

Sfânta Lidia este cinstită pe 23 martie (rânduiala slavă) şi pe 20 mai (rânduiala grecească). Ea a fost canonizată de Biserica Constantinopolului, pe 23 mai 1972. 

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.