Sfânta Ana, Prinţesa din Caşin – a doua canonizare

În data de 12 iunie, se face pomenirea celei de-a doua canonizări a Sfintei Drept-Credincioase Prințese Ana din Caşin.

În anul 1677, Patriarhul Ioachim a propus Consiliului Moscovei ca venerarea Sfintei Ana din Caşin (2 octombrie) în întreaga Rusie să fie întreruptă, din cauza Schismaticilor “Vechii Credincioşi”, care se foloseau de numele Sfintei Ana din Caşin în scopuri proprii. O icoană veche, renumită, a Mântuitorului Hristos, din secolul al VIII-lea, Îl reprezintă pe Hristos dând binecuvântare. Două degete apar îndreptate, trei strânse în podul palmei. Vechii Credincioşi ruşi consideră acest lucru ca fiind modalitatea corectă de a face Semnul Crucii.

Când a fost îngropată, mâna Sfintei Ana era aşezată ca făcând semnul Sfintei Cruci, cu două dintre degete, şi nu cu trei. Prin urmare, aceasta a făcut ca venerarea sa să rămână permisă doar la nivel local.

Cu toate acestea, cinstirea Sfintei Ana, care a primit cununa slăvirii de la Hristos, nu a putut fi ştearsă prin decret. Oamenii au continuat să o iubească şi să o venereze, iar multe minuni au avut loc la mormântul acesteia.

Pe 12 iunie 1909, a avut loc cea de-a doua canonizare, fiind restabilită ziua de sărbătoare universală. Viaţa sa o descrie ca model de frumuseţe duhovnicească şi de curăţie, cât şi un exemplu pentru generaţiile viitoare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.