publicat în: Arhivă

Marţea din Săptămâna Tomii (a Sfântului Toma) – Ziua de Bucurie

   În ziua de marţi – care, în acest an, a picat pe 11 mai – din săptămâna Sfântului Toma, ne amintim de acei creştini ortodocşi de toate vârstele, care s-au mutat la Domnul în credinţă şi în nădejdea Învierii.

   Există indicii despre această cinstire, în predici ale Sfinţilor Părinţi ai Bisericii. Sfântul Ioan Gură de Aur, spre exemplu, menţionează cinstirea, în Omilia sa numită “Despre Cimitir şi Cruce”.

   În trecutul apropiat, în unele ţări slave, bodegile rămâneau închise şi băuturile alcoolice nu se vindeau până în această Zi de Bucurie, pentru ca bucuria oamenilor, de la Înviere şi până acum,  să fie simţită ca venind din Înviere şi să nu fie o bucurie artificială născută din alcool.

   Astăzi, în Ziua de Bucurie, în Sfânta Liturghie, Biserica îşi aminteşte de membrii săi credincioşi,  iar în amintirea celor care au adormit se împarte colivă. 

   Preoţii vizitează cimitirele, pentru a binecuvânta mormintele creştinilor ortodocşi şi pentru a împărtăşi bucuria pascală cu cei plecaţi la Domnul. De asemenea, în această zi, se obişnuieşte să se împartă de-ale gurii, celor săraci.