Două luni de doliu în Eparhia Fokida: Icoana Maicii Domnului Varnakova, distrusă într-un incendiu devastator

O perioadă de doliu general de două săptămâni a fost declarată în Eparhia Fokida a Bisericii Ortodoxe din Grecia, după ce un incendiu devastator a distrus împreună cu sfântul lăcaș, cu sfintele moaște și relicve găzduite în el și Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului Varnakova, din Mânăstirea cu același nume, din Efpalio, Grecia, în noaptea de duminică spre luni. Icoana provine, conform istoriei acesteia, din Varna, Bulgaria, de unde se trage și numele său și al mănăstirii. Perioada de doliu, anunțată într-un comunicat oficial de către Mitropolitul Teoctist de Fokida, se va încheia în data de 14 august 2020.

Acesta nu a fost primul incendiu, mânăstirea fiind avariată grav într-un alt incendiu anterior, în ianuarie 2017.

Mănăstirea bizantină Varnakova se află la 45 de minute est de Nafpaktos, pe vechiul drum spre Lidorikos, fiind construită în 1077 de Sfântul Arsenie Varnakovitis. Împărații Comneni din Bizanț au ajutat mănăstirea și i-au acordat terenuri întinse, aici fiind si înmormântați.

Mănăstirea a fost parțial distrusă de turci, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, apoi din nou în mai 1826, iar pe 3 mai 1826 a fost asediată de forțele Kioutakhi, după o rezistență minunată din partea a 150 de apărători ai mănăstirii, care au rezistat 23 de zile împotriva a 4.000 de turci, după care soldații și călugării au fost nevoiți să plece, pe 26 mai, iar turcii au preluat mănăstirea și au aruncat în aer biserica principală.

Lăcașuri Ortodoxe, cireșar 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.