Icoana Maicii Domnului “Ajutatoarea celor smeriti” 16 septembrie

Lacasuri Ortodoxe: despre Icoane

Copia icoanei s-a multiplicat singura, ca inceput al minunilor

Icoana Maicii Domnului „Ajutatoarea celor smeriti” („Care priveste spre cei umiliti”, „Prizni na smirenie”) a aparut in anul 1420, in apropierea lacului Stonii din tinutul Piskovului. in aceasta, Maica Domnului este reprezentata sezand, cu un sceptru in mana dreapta si cu Pruncul Sfant pe genunchi. iisus Hristos tine in mana stanga un glob (simbol al lumii create), iar cu dreapta El atinge fata Maicii Sale, in mangaiere. in icoana originala, si Maica, si Pruncul, poarta pe cap coroane impodobite.

Icoana a plans cu lacrimi de sange in septembrie 1426, fapt corelat cu evenimente ulterioare, precum: foamete, incendiu de proportii si invazia unui print lituanian aliat cu tatarii, toate din zona Pskovului. La 16 septembrie 1426 a avut loc mutarea icoanei in catedrala din Pskov, fapt comemorat pana astazi in Biserica Rusa.

Una dintre copiile celebre ale aceste icoane „care plange pentru lume”, se afla la Kiev. Aceasta a fost adusa la manastirea intrarii Maicii Domnului la Templu (Kiev) in 1992, de catre schimonahia Feodora. inca dinainte de a face minuni cunoscute, icoana din Kiev a Maicii Domnului a fost iubita de credinciosi, datorita frumusetii ei, pentru stralucirea deosebita a culorilor, dar si fiindca toti cei ajunsi inaintea ei se simteau indemnati a se ruga vreme indelungata acolo, spunand Maicii Domnului toate pasurile lor.

Intr-o zi a anului 1993, staretul Damian al manastirii kievene a constatat innegrirea brusca a icoanei, pastrata in rama de lemn cu geam de sticla. indepartand grabit geamul, staretul a inteles minunea: icoana nu patise absolut nimic, doar ca pe sticla se imprimase o icoana identica, argintata, care dadea impresia de „intunecare”.

icoana argintata de pe geam

Minunea vizibila a fost doar inceputul. Au urmat multe vindecari, pornind de la tamaduirea unei femei insarcinate, amenintata cu pierderea sarcinii, din cauza unei hepatite confirmate de analizele medicale.

Numeroase familii cu copii au venit sa se roage, primind ajutor in toate cele solicitate cu rugaciune fierbinte si credinta neclintita.

Icoana este dusa in pelerinaj in diferite locuri ale lumii, intre care Moscova, iar la praznicul Schimbarii la Fata – 2009, ea a putut fi inchinata la o biserica din Codlea, jud. Brasov.

Sarbatoarea din 16 septembrie a fost stabilita in Rusia, cinstindu-se mutarea in catedrala din Pskov a icoanei originale a Maicii Domnului „Prizni na smirenie”.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.