Biserica Icoana Maicii Domnului Derjavnaia din Manastirea Goninoia Iama, devastata de un incendiu

Lacasuri Ortodoxe: din Ekaterinburg

In regiunea Sverdlovsk din Rusia un incendiu devastator, izbucnit in data de 14 septembrie 2010, a distrus biserica centrala cu hramul In cinstea icoanei Maicii Domnului „Derjavnaia” („a Patriei”) din complexul monahal de langa „Goninoia Iama”, construita In apropierea locului In care au fost gasite ramasitele Sf. Mucenici ai familiei imperiale Romanov.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Biserica a ars In Intregime, a ramas Intreg doar o parte din peretele Sf. Altar. La fata locului a sosit In scurt timp si arhiepiscopul Vikentie de Ekaterinburg si Verhotursk.

Manastirea este zidita In anul 2000 pe locul In care au fost descoperite ramasitile trupesti ale Sfintilor Muceniti ai familiei ?ariste, In urma deciziei Sf. Sinod al B.O.Ruse, cu binecuvantarea Patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei si al Intregii Rusii.

Toate bisericile acestei manastiri au ca hram diferitele icoane la care membrii familiei imperiale aveau o evlavie deosebita — sunt bisericile de lemn Inchinate Sf. Serghie de Radonej, Sf. Serafim de Sarov, Sf. Ierarh Nicolae, icoanei Maicii Domnului din Iveria, icoanei Maicii Domnului „Derjavnaia” si icoanei Sfantului si Dreptului Iov celui mult-patimitor (din Vechiul Testament).

Una din cauzele incendiului stabilite de Procuratura din regiune este Incalcarea regulilor elementare a securitatii In cazul folosirii sobelor din biserica.

MITROPOLIA REPUBLICII MOLDOVA

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.