Patriarhul Kirill, despre Sfantul Vladimir: A fost un om care a schimbat cursul istoriei…

(FOTO: construirea si tarnosirea unei biserici in cinstea Sfantului Print Vladimir, intr-o singura zi – Moscova, iulie 2015 – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

“Nu un om, sau zece oameni, sau un oraș, ci toată țara aceasta s-a întors de la inselaciunea idolatra”.

Aceste cuvinte au fost rostite încă din secolul al 11-lea, de Sfantul Ilarion, la adresa Sfantului Print Vladimir, iar ele au fost cuprinse in mesajul lansat in aceste zile, cu ocazia aniversarii a 1000 de ani de la mutarea la Domnul a cneazului sfant (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), de catre Patriarhul Moscovei.

“Acesta s-a intamplat in urma cu zece secole de istorie creștina. În acest timp, Domnul a descoperit o multime de sfinți în poporul nostru și a format cultura și civilizația noastră. Și toate acestea sunt ceea ce trăim astăzi. Viziunea noastră asupra lumii se bazează pe decizia fatidică a Prințului Vladimir, de intoarcere catre Dumnezeul adevărat și de a-i face pe oameni să-l urmeze.

In cristelnița din Nistru s-au intemeiat o nouă Sfântă Rusie si unitatea noastră spirituală. In secolele scurse de atunci, au existat încercări de a elimina Ortodoxia, de a semana discordie și necaz în rândul popoarelor noastre, de a atrage oamenii spre idei false și promisiuni de fericire trecatoare și prosperitate materială.

Cu toate acestea, prin harul Domnului, Sfânta Rusie trăiește în inimile noastre in această zi, pentru ca popoarele noastre, in aceasta zi, au o singura credință și o singură Biserică, altare comune, nenumărate modele de vietuire creștina și o istorie comună.

Astăzi, ne confruntăm din nou cu un moment dificil, oamenii rataciti încercand să ne despartă, să ne priveze de pace și de armonie, semanand dușmănie și ură între frați. Acești oameni, pornind de la stari de moment și aspirații egoiste, iau decizii periculoase pe termen lung, și consecințele, uneori, raman chiar de neșters.

Dar oamenii înțelepți înțeleg că viața lor și faptele bune pot deveni o parte a planului lui Dumnezeu pentru mântuirea lumii. Acesta este motivul pentru care pastram mereu eternitatea în minte și ne reamintim istoria. Lecțiile ei ne învața și găsim răspunsuri în ea, pentru cele mai importante probleme din ziua de azi.

Noi, toți, trebuie să privim spre aceste răspunsuri, dincolo de zgomotul informațiilor negative produse de mass-media. Și le vom putea găsi, de asemenea, în exemplele marilor personalități, care au avut o influență benefică asupra dezvoltării poporului nostru și care sunt canonizate de Biserica.

Printul Vladimir Intocmai-cu-Apostolii este una dintre ele, el punand credința mântuitoare a lui Hristos ca temelie a vieții popoarelor din Rusia istorica” – a incheiat mesajul sau, Patriarhul Kirill.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.