Astazi, la Caldarusani este plin de lume, langa Sfantul Grigorie Dascalul

Tipografiile neincetat sa lucreze, tiparind carti folositoare de suflet! – Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul, la Caldarusani – 22 iunie

“Cat avem vreme, sa lucram cele bune. Sa vietuim dupa cum zice Apostolul, cu infranare, cu dreptate si cu bunacredinta.

Ca, dupa ce ne vom duce de aici, niciun cuvant de indreptare nu ne va fi noua catre Cel ce ne va lua seama. Precum nici carmaciului, dupa ce se va ineca corabia, nici doctorului, dupa ce va muri bolnavul” – sfatuia Sfantul Grigorie Dascalul, pe cand pastorea Mitropolia Tarii Romanesti.

Iar cu putin inainte de trecerea sa la Domnul, pe 22 iunie 1834, i-a spus unui episcop ce il vegea:

“Sa nu se sminteasca din tiparire Vietile Sfintilor si tipografiile neincetat sa lucreze, tiparind carti folositoare de suflet!”.

Initial a fost ingropat sub streasina catedralei bucurestene, Insa dupa sapte ani, osemintele sale au fost duse la Manastirea Caldarusani, de langa Bucuresti. Pe craniul sau au fost scrise cuvintele, care se pastreaza Inca:

„Acest cap este al preasfintitului nostru mitropolit Grigorie al III-lea. La anul 1829 din porunca Rusiei s-au dus In Basarabia, iar dupa slobozenie s-au intors In Bucuresti, la scaunul sau si au raposat In Domnul cu pace la leatu 1834”.

Ucenicii nu au gasit nicio avere In chilia sfantului, doar carti cu specificatia sa fie oferite In dar.

Mitropolitul Grigorie Dascalul a fost canonizat de catre Biserica Ortodoxa Romana la 21 mai 2006, cand i s-a fixat ca zi de praznuire, ziua de astazi, 22 iunie.

Credinciosii se pot inchina la Sfintele sale moaste, la Manastirea Caldarusani din apropierea Bucurestiului, care le adaposteste. Aseara, in ajun, Slujba Privegherii a adunat multime de pe credinciosi, care au participat alaturi de obstea de calugari a manastirii la rugaciunile savarsite tainic, la lumina discreta a candelelor si in parfumul coplesitor de mir (al moastelor renumite ca ‘frumos mirositoare’ ale Sfantului Grigorie), tamaie si flori – de la cei patru tei batrani ce strajuiesc Sfanta Manastire, in cele patru colturi ale sale.

– Sfinte Ierarhe Grigorie, roga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Vecernia cu Litie si Privegherile inchinate Sfantului tin in fiecare an pana la orele 22…, parca special potrivite cu ziua cea mai lunga a anului – solstitiul de vara – pentru ca bucurestenii sa poata ajunge totusi, cat de tarziu, la Manstirea celor care altadata umblau cu caldarusele lor sa sfinteasca satele din jur: Caldarusani.

Racla cu Sfintele Moaste este deschisa zilnic, pana seara, tarziu, Sfantul Grigorie Dascalul asteptand in continuare inchinatori – la aceasta ora fiind oficiata Slujba Sfintei Liturghii, in ziua cea mare de sarbatorire a mutarii sale la Cer.

Pentru cei care vor incerca sa ajunga la inchinare, este important sa stie ca in aceasta sfanta Manastire, mai precis in naos, vor gasi si Icoana Maicii Domnului “Lidianca” facatoare de minuni – Icoana care, il are zugravit pe spate pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta.

Manastirea se afla in Satul Lipa, Com. Gruiu, jud. Ilfov (din DN1 se face dreapta, la pasarela din zona “Prisma”, prin Balotesti, spre Dridu).

Un articol de Carmen-Ana Ion – Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe (www.lacasuriortodoxe.ro)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.