Publicat pe 09.04.2025

ÎNCEPUTUL MÂNTUIRII NOASTRE - noi file de letopiseț (9 aprilie 2025)

Lupta pentru normalitate cere un mare curaj! (✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului - martie 2025)

 

   "Se poate spune că minima moralitate a ființei umane trebuie să fie normalitatea. Din nefericire, am ajuns să trăim la începutul mileniului al III-lea într-o stare în care lupta pentru normalitate cere un mare curaj și chiar sacrificiu.

 

   Oamenii au ajuns să trăiască la extreme, calea de mijloc parcă a dispărut. Avem impresia uneori că lumea, angajându-se la alergarea galopantă impusă de mileniul vitezei, nu mai are timp să facă o selecție a valorilor autentice, adesea inversându-le sensul și autenticitatea. Altfel spus, alege de cele mai multe ori boala, în locul sănătății și definește răul drept bine, schilodind adevărata semnificație a libertății: „Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău” (Isaia 5,20).

           În contextul acestor provocări ale modernității, Biserica se impune ca stâlp al valorilor autentice, susținând normalitatea și moralitatea, conform dispozițiunilor naturale ca rânduială a lui Dumnezeu. Creștinismul profund este cel care poate oferi soluția pentru depășirea egoismului și valorificarea supremă a semenului. Creștinismul este mărturisirea despre Fiul lui Dumnezeu Care S-a făcut om, ridicând astfel ființa umană la o valoare uluitoare".


Așa încât, de ce ne mai mirăm?…

   Ne mai mirăm, "că lumea noastră este încercată de atâtea crize îngrijorătoare – crize sanitare, crize militare, crize sociale, crize economice, crize morale?!… Toate acestea se întâmplă pentru că, fără Domnul, omul își pierde rațiunea și se arată capabil de autodistrugere. 

   De aceea, haideți să ne întoarcem cu toții la Dumnezeu, ca oarecând fiul cel desfrânat (Luca 15, 17-21) și ca femeile pomenite astăzi, căci bun este El să ne ierte păcatele ca și acelora, oprind războaiele acestea care riscă să dea foc lumii! 

   Haideți să fim din nou copiii Domnului, prețuindu-I cum se cuvine creația și împlinindu-I cu devotament poruncile! 

   Haideți să-L lăsăm pe El să guverneze din nou lumea și viața noastră, încetând a ne mai considera noi stăpâni ai noștri și ai lumii!…
†SEBASTIAN, Episcopul Slatinei și Romanaților

 


Episcopii ortodocși din Franța salută alegerea, din 17 martie, de către Adunarea Generală a Academiei de Științe Morale și Politice, a Sanctității Sale Patriarhul Bartolomeu 1, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, în funcția de "asociat străin" al Academiei. Într-un comunicat oficial emis în ziua de 4 aprilie 2025 de Episcopi, se arată că această alegere "aduce un omagiu carierei unei personalități globale de frunte și vine în recunoașterea contribuțiilor sale multiple la activitatea Academiei și la reflectarea științelor morale și politice". Patriarhul Bartolomeu îl succede astfel, pe acest loc, pe Papa Benedict al XVI-lea.


Pentru noi, POVAȚĂ…

A existat odată un om a cărui sfințenie era atât de mare, încât chiar și îngerii se minunau de ea și au coborât din Cer doar pentru a vedea cum de era posibil ca un om, trăind pe pământ, să fie înzestrat cu o astfel de sfințenie.

Într-o zi, îngerii I-au spus lui Dumnezeu:
"Doamne, dă acestui om darul minunilor!"
"O voi face", a spus Domnul, "doar dacă el însuși își dorește aceasta".

Apoi, îngerii l-au întrebat pe sfânt:
   "Vrei să dăruiești sănătate altora, doar prin atingerea ta?"
   "Nu.", a spus omul sfânt, "Este mai bine ca Domnul să o facă El Însuși".

   "Dar vrei să ai putere în cuvânt și o glăsuire atât de frumoasă încât să-i aducă pe păcătoși la pocăință?"
   "Nu. Aceasta stă în mâinile lui Dumnezeu, nu în mâinile unui om slab. Mă rog pentru îndreptarea păcătoșilor, dar nici pe mine nu mă pot îndrepta".

   "Poate că vrei să atragi oamenii către tine prin strălucirea virtuților, slăvindu-L astfel pe Dumnezeu?"
   "Nu. Atrăgând oamenii către mine, i-aș lua de la Dumnezeu".

   "Deci, ce vrei?", au întrebat îngerii.
   "Ce să-mi doresc? Vreau doar, ca Domnul să nu mă lipsească de mila Lui. Cu asta, voi avea totul".

Dar, îngerii au continuat, insistând asupra unei dorințe.
   "Foarte bine", a spus Sfântul, "Doresc să fac binele astfel încât să nu știu că l-am făcut".

   Îngerii au fost inițial nedumeriți, dar până la urmă au decis: "Fă Doamne, ca umbra acestui om, pe care nu o vede, să vindece pe oameni și să le ușureze durerile și suferințele".

   De atunci, pe oriunde a mers acest Sfânt, umbra lui acoperea cu verdeață cărările, dădea înapoi apă izvoarelor secate, florile creșteau sub umbra lui, iar lacrimile omenești secau.

    Iar Sfântul pur și simplu umbla pe pământ, răspândind bine în jurul lui. după cum floarea își răspândește parfumul, fără să simtă că face aceasta.


   Mitropolitul Antonie [Pakanici], Vicar al Mitropoliei Kievului a Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice): Sfinții, cu milioane de credincioși, sunt batjocoriți

 

   Toți credincioșii noștri sunt în prezent alarmați de un alt atac asupra Bisericii, și anume "inventarul" sfintelor moaște din Peșterile Lavrei de la Kiev, pe care Ministerul Culturii din Ucraina le consideră "exponate muzeale".

   Este ironic faptul că această campanie proclamată de "decomunistizare" din Ucraina a dus la repetarea acelorași acțiuni desfășurate de guvernul comunist neputincios. Cu un secol în urmă, și ei confiscau bisericile de la credincioși și făceau din sfintele moaște ale Sfinților exponate în așa-numitele muzee ale ateismului.

   Proclamați sloganuri atrăgătoare cât doriți și inventați argumente care vă par rezonabile, dar acțiunile nelegiuite rămân nelegiuite sub orice slogan, întrucât fiecare copac se cunoaște după roadele sale (Luca 6:44).

   Aceste evenimente pot șoca un străin, dar pentru credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, tot ceea ce se întâmplă este doar un alt eveniment al persecuției sistematice asupra creștinilor ortodocși.

   Acum, sfintele moaște neputrezite ale Sfinților sunt ridiculizate, asemenea și milioanele de credincioși.

   În mod ciudat, acest lucru servește doar pentru a accentua legătura dintre Biserica din Cer și Biserica de aici de pe pământ; toți Sfinții Peșterilor din Kiev fiind alături de noi. Deși s-au nevoit în diferite momente din istoria noastră, ei experimentează acum tot ceea ce trăim și ceea ce ni se face nouă, creștinilor secolului XXI.

   Astăzi, mai mult ca oricând, putem simți unitatea cu Sfinții noștri strămoși - cu sfinții cuvioși ai Peșterilor, ale căror sfinte moaște sunt din nou supuse blasfemiei; cu bunicii noștri, dintre care mulți au supraviețuit anilor dominației fără Dumnezeu, ca mărturisitori; cu noii martiri, dintre care mulți sunt rudele noastre pământești - și știm că această unitate este o forță enormă. Asupritorii, însă, nu își dau seama de acest lucru.

 

   Dumnezeu conduce lumea - aceasta este o axiomă. Ceea ce este cel mai important, este să mărturisim autoritatea lui Dumnezeu tuturor, în special celor cărora Domnul le-a dat, pentru o scurtă perioadă de timp, sau le-a permis autoritatea asupra unor anumite națiuni. Aceasta este cheia prosperității oricărei națiuni și a oricărui stat.

   Dacă cei de la putere luptă împotriva lui Dumnezeu și a Sfinților Săi, ei se pun în pericol. Toată lumea își poate aminti istoria Faraonului biblic care, în ciuda avertismentelor Domnului, a continuat să persecute poporul lui Dumnezeu. Acesta este un avertisment pentru toți cei care asupresc credincioșii din timpuri de demult și până în prezent.

   Nu ne batem joc de Dumnezeu. Sfinții sunt mai presus de toate blasfemiile comise împotriva sfintelor lor moaște. Și noi, în stare de opresiune, trebuie să ne amintim că, chiar dacă cineva are putere asupra trupurilor noastre pământești, el nu are putere asupra sufletelor noastre nemuritoare. Căci, Domnul nostru este mai înalt și mai puternic decât orice putere pământească, chiar dacă această putere își imaginează că nu există Creator. La urma urmei, faptul că cineva nu crede în Dumnezeu nu neagă în niciun fel existența Lui.

   Vă reamintim că, în Ucraina, a fost creată o comisie specială pentru a "inspecta" sfintele moaște existente în Lavra "Adormirea Maicii Domnului" din Peșterile din Kiev.    

   Lucrarea, programată să se desfășoare până pe 30 mai, include "evaluarea valorii istorice și științifice a relicvelor" și inventarierea obiectelor clasificate drept bunuri culturale. Concluziile vor fi clasificate drept "informații cu acces restricționat".

 

   În aceste zile, și Arhimandritul Roman (Crasovschi), șeful misiunii Bisericii Ruse din Străinătate la Ierusalim, a condamnat public acțiunile autorităților ucrainene, afirmând că ceea ce se întâmplă este "terifiant", "persecutorii schimbându-și fața, dar cel rău, care îi inspiră rămânând același". "Noi, ortodocșii, pare să uităm lecțiile trecutului și să urmăm căile lumii, neglijând esențialul".

   El a mai spus, într-un comentariu oferit site-ului în limba engleză al Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși:

   "Ei încearcă să dea un aspect științific profanării altarelor ortodoxe și populației ortodoxe". Clericul susține totodată că această acțiune "este o înscenare destinată publicului occidental, pentru a justifica persecutarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene [canonice]".
 


Ierusalim: UNITATEA INTERORTODOXĂ, ACUM, ESTE ESENȚIALĂ!

   În ziua de 31 martie, o delegație a clerului Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost primită de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului, în Sala Mică a Tronului Patriarhiei Ierusalimului.

   În cadrul întrevederii, Preafericitul Părinte și pelerinii moldoveni au discutat teme actuale ale Ortodoxiei mondiale, în special importanța unității interortodoxe. Patriarhul Teofil a subliniat rolul crucial al țării Sfinte pentru pelerinajul Ortodox.


Ecaterins Stârcea Văleanca, o personalitate marcantă a secolului al XIX-lea

   Luni, 30 martie 2025, la Parohia Văleni, Protopopiatul Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a avut loc comemorarea Ecaterinei Stârcea Văleanca, o personalitate marcantă a secolului al XIX-lea, ctitor de biserici și filantropă de excepție. Evenimentul a fost organizat pentru a marca 145 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, pe 30 martie 1880.

   Ecaterina Stârcea a fost una dintre cele mai importante binefăcătoare ale zonei Romanului, sprijinind proiecte de restaurare și construcție de biserici, școli și spitale.

Un aspect deosebit al moștenirii sale a fost colaborarea strânsă cu Episcopul Melchisedec Ștefănescu al Romanului.
 


Patriarhul Serbiei, alături de Patriarhul Ierusalimului

Conform datelor oferite de Secretariatul General al Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului, o Sfântă Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite a fost săvârșită miercuri, 2 aprilie 2025, de catre Preafericitul Părinte Patriarh al Serbiei Porfirie, împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh al Ierusalimului Teofil, pe locul Golgotei. Între clerici au mai slujit, de asemenea: Mitropolitul Chiriac de Nazaret, Mitropolitul Isihie de Capitolia, ieromonahi din Frăția Sfântului Mormânt, precum și alți ieromonahi și preoți care l-au însoțit pe Patriarhul Serbiei, Arhimandritul Vasian, șeful misiunii duhovnicești rusești din Ierusalim, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina.

 

   După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh al Ierusalimului Teofil, în fața Sfântului Mormânt, a acordat Preafericitului Părinte Patriarh al Serbiei Porfirie, distincția onorifică "Marea Cruce a Ordinului Cavalerilor Preasfântului Mormânt" și i s-a adresat cu următoarele cuvinte:

 

   "Cât de frumoase sunt picioarele celor care aduc vești bune de pace, care vestesc lucruri bune", așa cum spune dumnezeiescul Pavel, amintindu-l pe Profetul Isaia.

   Preafericite Părinte, Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad și Karlovici și Patriarh al Serbiei, Preafericite Părinte Porfirie, vizita Voastră în acest pelerinaj în Țara Sfântă a înălțat foarte mult inimile Frăției Sfântului nostru Mormânt și turma suferindă și credincioasă a poporului nostru creștin ortodox, care îndură încercările războiului. 

   Personalitatea și activitățile Voastre multiple sunt bine cunoscute, nu doar în Balcani, ci în întreaga lume ortodoxă. Nivelul academic, multilingvismul și, în special, studiile Voastre teologice din Grecia, care, potrivit regretatului Părinte George Florovschi, sunt mijloacele prin care teologia ortodoxă poate păstra exactitatea doctrinei creștine, caracterul Vostru monahal, grija Voastră pastorală — de la episcopatul militar, pâna la conducerea duhovnicească, socială și națională — și profunda Voastră mentalitate Ortodoxă patristică, îl mărturisesc pe liderul ecleziast vrednic și luminat care sunteți, plin de Duhul Sfânt și de înțelepciune. 

   Suntem recunoscători să Vă avem cu noi astăzi la locul Golgotei și al Mormântului dătător de viață, unde a avut loc Îngroparea și Învierea cea de-a treia zi a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. După cum este scris: 'Căutaţi pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus' (Sfânta Evanghelie după Marcu 16:6).

 

   Preaiubite Primat al Preasfintei Biserici Ortodoxe Sârbe,
   Noi, Frăția Sfântului Mormânt și eu personal, mărturisim legătura noastră în iubirea lui Hristos și “unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel 4:3), precum și respectul și stima noastră pentru Voi și Vă rugăm să primiți de la Noi cinstea Marii Cruci a Ordinului Preasfântului Mormânt, ca semn al admirației Noastre pentru conducerea Voastră.

 

   Și fie ca Hristos Cel Înviat, Dumnezeul Nostru, să Vă dăruiască, Vouă și poporului credincios al Serbiei, putere de sus și binecuvântare dumnezeiască pentru succesul continuu al Înaltei Voastre misiuni Apostolice, în slujba plinătății Bisericii și a slavei Preasfintei Treimi. Amin. Axios!”

   După aceasta, Preafericitul Patriarh al Serbiei Prorfirije, a răspuns Preafericitului Patriarh al Ierusalimului, Teofil, cu următoarele cuvinte:

"Hristos S-a răstignit pentru mântuirea tuturor oamenilor, indiferent de crez, rasă și religie. Biserica Ierusalimului este centrul, izvorul și patria tuturor creștinilor și a întregii omeniri de-a lungul istoriei, pentru că este maica tuturor Bisericilor. Aici s-a întemeiat Biserica și nu este din această lume, ci este prezentă și vie în noi, prin Dumnezeiasca Euharistie, prin care ne unim în Trupul și Sângele Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos și împreună în Hristos ca frați. 

   Acest premiu exprimă dragostea Voastră pentru noi, poporul sârb și Biserica Sârbă, pe care o voi primi ca amintire a acestei sărbători sfinte și ca apărătoare și binecuvântare pentru noi și Biserica Sârbă”.

 

   Ulterior, Preafericitul Patriarh al Serbiei Porfirie a continuat pelerinajul, însoțit de Preafericitul Mitropolit Isihie, vizitând, între altele, Mormântul Maicii Domnului, în Ghetsimani.

   Vizita în Țara Sfântă a fost precedată de trimiterea unei scrisori de către Preafericitul Patriarh Porfirie al Serbiei, Preafericitului Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului, în care Patriarhul Serbiei și-a exprimat dorința de a efectua acest pelerinaj în Orașul Sfânt al Ierusalimului, de a aduce un omagiu Preasfântului Mormânt și de a avea o întâlnire cu omologul său din Ierusalim.

   Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea i-a răspuns, atunci, prin următoarea scrisoare:

   "Preafericite Părinte Patriarh al Serbiei, preaiubitul nostru frate în Hristos Porfirie;
   Cu mare bucurie am primit scrisoarea Voastră, în care ne exprimați dorințele Voastre, astfel încât să fim întăriți în duh, în Postul Mare, cu harul lui Dumnezeu.
   În plus, Preafericirea Voastră V-ați exprimat dorința de a vizita Țara Sfântă în pelerinaj, locul "unde au stat picioarele Lui" (Psalmul 131,7), ascultând cuvintele Sfântului Pavel: "Să ne apropiem, deci, cu încredere de tronul harului, ca să luăm milă şi să aflăm har, spre ajutor, la timp potrivit" (Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel 4,16).
   Așteptând cu nerăbdare "să mă mângâi împreună cu voi prin credinţa noastră laolaltă, a voastră şi a mea" (Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel 1,12), suntem încântați să primim și să găzduim pe Preafericirea Voastră și pe cei care Vă însoțesc.
   De aceea, așteptând sosirea Voastră în Țara Sfântă, transmitem iubirea noastră frățească de La Mormântul Sfânt și dătător de viață al Domnului nostru Iisus Hristos”.

 

   Din orașul sfânt al Ierusalimului,
   Preaiubitul frate în Hristos,
   Teofil al III-lea
   Patriarhul Ierusalimului

Primirea a avut loc luni, 31 martie 2025.
VIDEO: https://youtu.be/TIQePjkQKmA?si=_kX3ib5on2B1YU26
 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.