În ziua de 2 mai 2025, o slujbă patriarhală solemnă de seară a marcat începutul celebrărilor pentru cea de-a 1160-a aniversare a Botezului poporului bulgar și cea de-a 1170-a aniversare a creării alfabetului bulgar, în ajunul cinstirii Sfântului Țar Boris Botezătorul.
Pe 3 mai 2025, a avut loc „Olimpiada Biblică”, la Centrul Cultural al Arhiepiscopiei Albaniei, situat în apropierea Catedralei Învierii lui Hristos din Tirana. Evenimentul, la care au participat copii din Tirana și din alte eparhii ale Albaniei, a fost organizat de Biroul pentru Tineret al Arhiepiscopiei, în prezența Preafericitului Părinte Arhiepiscop Ioan de Tirana, Durres și Întreaga Albanie.
DEPĂȘIND din nou LIMITELE!
Conform unor informații primite din Weston, MA, SUA, Institutul Ecumenic Huffington al Colegiului Elen "Sfânta Cruce" a găzduit recent o conferință de mai multe zile, împreună cu GOA Center for Family Care, pe teme care au provocat consternare. Inițiativa face parte din programul pilot „În numele tuturor”, al Arhiepiscopiei Grecești Ortodoxe, finanțat printr-o subvenție substanțială a Lilly Endowment - o prezență discutabilă (citește dând click aici, în limba engleză) .
Pe scurt, după Dumnezeiasca Liturghie, Arhiepiscopul Elpidofor a prezidat un grup de colegi ierarhi - printre care s-au numărat Mitropolitul Metodie al Boston-ului, Mitropolitul Sava de Pittsburgh, Mitropolitul Nathanael de Chicago și Episcopul Ioan de Worcester - într-o discuție despre rolul și angajamentul liderilor Bisericii în promovarea unui mediu parohial mai... incluziv.
Șocant este că, în cadrul acestui eveniment, vorbind despre o așa-numită Liturghie Adaptivă, ar trebui, conform participanților la conferință, să se țină cont în slujire despre latura alergenică a tămâiei și... a pâinii - care ar trebuie să fie... fără gluten - pentru Sfânta Împărtășanie.
Din păcate, nu este prima dată în istoria recentă când Arhiepiscopia Greacă adoptă astfel de decizii, în anul 2020 introducând folosirea mai multor lingurițe pentru Sfânta Împărtășanie.
Revista Hrvatski Tjednik („Săptămânalul Croat”), împotriva Papei
În ediția sa din Săptămâna Paștelui, pe primă pagină, numărul Hrvatski Tjednik din 24 aprilie 2025, îl prezintă pe Papa Francisc din spate, plecând - fotografie care face aluzie la mutarea din această lume a conducătorului Bisericii Romano-Catolice, care a avut loc în data de 21 aprilie 2025. Revista vine și cu explicația uimitoare: „Adio Papei, nu merită o singură lacrimă croată, pentru că a iubit Biserica Ortodoxă Sârbă criminală, mai mult decât pe catolicii croați și pe Stepinac” - făcând aluzie la refuzul Papei Francisc (vezi ARHIVA) de a adopta ultima etapă în procesul de canonizare a lui Alojzije Stepinac, care deține în prezent statutul de „fericit”, acuzat pentru uciderea în masă a ortodocșilor sârbi și convertirea lor forțată.
Terenul Insulei Mânăstirii din Kalyazin, care găzduiește o faimoasă mânăstire din secolul al XV-lea, a fost returnat Bisericii Ortodoxe Ruse.
Mai exact, după mai mulți ani de eforturi, terenul a fost transferat către Episcopia Tverului, pentru restaurarea complexului bisericesc-istoric al Mânăstirii Preasfânta Treime-Sfântul Macarie din Kalyazin, care a fost cândva inima vieții duhovnicești a regiunii, relatează Mitropolia Tverului.

„Transferul Insulei Mânăstirii către Episcopia Tverului a Bisericii Ortodoxe Ruse este un pas important pe calea restaurării spirituale a ținutului nostru. Acesta este un loc sfânt care leagă istoria, arhitectura și viața duhovnicească a Rusiei. Să ajute Dumnezeu ca rugăciunile să nu înceteze în acest loc și ca din ce în ce mai mulți oameni să aibă ocazia să-l viziteze”, a declarat Ieromonahul Ambrozie, starețul Bisericii metoc "Intrarea Preasfintei Maici a Domnului în Biserică" a fostei Mânăstiri Preasfânta Treime-Sfântul Macarie din Kalyazin, la primirea actului de proprietate.
Sanctitatea Sa Patriarhul Sârb "Porfirie" a purtat o discuție, în ziua de 4 mai 2025, în Casa Parohială a Bisericii Sfântul Sava din Vračar, cu Sanctitatea Sa Papa copt al Alexandriei și Patriarh al Tronului Sfântului Marcu, Tawadros al II-lea, conducătorul Bisericii Ortodoxe Copte (pre-calcedoniene), care s-a bucurat recent de ospitalitatea Guvernului Republicii Serbia.
Sanctitatea Sa Tawadros al II-lea a participat anterior la Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Porfirie în Biserica Sfântul Sava.
Într-o conversație cordială, cei doi Patriarhi au schimbat opinii despre viața Bisericii în condiții de ispită; mărturisirea credinței în lumea modernă; situația creștinilor în Egipt; precum și semnificația Învierii lui Hristos ca sursă de speranță și reînnoire.
În discursul său de bun venit, Patriarhul Porfirie a amintit vizita istorică a Sfântului Sava în Egipt, subliniind că primul Arhiepiscop sârb a recunoscut, atunci, sfințenia acelui spațiu antic și semnificația sa în istoria mântuirii.
Mitropolitul de Zahumlje și Herțegovina, Dimitrie, în ziua de 2 mai 2025, a deschis Muzeul Catedralei "Preasfânta Treime" din Mostar, care va fi găzduită temporar în Palatul Episcopal din Mostar, până la renovarea Catedralei.
Conform proiectului de restaurare a Catedralei Preasfânta Treime, Muzeul Bisericii Catedralei va fi amplasat în turnul clopotniță al bisericii. La deschiderea Muzeului, Mitropolitul Dimitrie a vorbit despre oameni ca icoane ale lui Dumnezeu, ale credinței și unității și despre importanța acestui act pentru comunitatea din Mostar:
"Mă bucur că acest loc pe care îl numim Palatul Episcopal devine din ce în ce mai mult o casă a Episcopului. Cu bucurie și la inițiativa comunității din Mostar, acest lucru a luat ființă sub ochii noștri și a făcut din acest spațiu un loc de întâlnire și de exprimare a comorii noastre duhovnicești”.


Academicianul Milivoje Unković, profesor și pictor de renume mondial, ale cărui rădăcini sunt din Herțegovina, a vorbit despre colecția Muzeului:
"Aici puteți simți întreaga putere a codului genetic al unui popor de a ridica, din nou, identitatea culturală și religioasă, din cenușă. Acesta este un proiect complet nou, rezultat din sinteza unor instituții precum Secretariatul pentru Religii al Republicii Srpska, Biserica Ortodoxă Sârbă și altele. Acesta este un moment nou în abordare, în localizarea tuturor acelor valori ale noastre care au nevoie urgentă de restaurare și prezentare. Noua abordare este cel mai bine ilustrată de Muzeul Mânăstirii Žitomislić.
Este o dimensiune complet nouă de abordare, astfel că, într-un mod reprezentativ, toate valorile sunt așezate într-un singur muzeu, și asta se întâmplă aici, în seara aceasta.
Aceasta se vede și in Mânăstirea Gomionica, în Bijeljina, la Palatul Episcopal, în Hrasnica. Multe au fost neglijate și avem mult de lucru înainte".
Biserica Catedrală din Mostar este catedrala întregii Herțegovine, monument național al Bosniei și Herțegovinei, precum și centrul și simbolul identității poporului sârb din Mostar, dar și al vieții comunitare vechi de secole în orașul de pe râul Neretva. Astăzi, la trei decenii după demolare și distrugere, acest lăcaș sfânt a renăscut din cenușă. Strălucește deasupra orașului, dar nu încă în întreaga sa splendoare.
Deschiderea Muzeului Bisericii Catedralei este o parte importantă a renovării lăcașului. Muzeul Catedralei "Preasfânta Treime" din Mostar are peste patruzeci de lucrări iconografice realizate folosind diferite tehnici. Majoritatea sunt pictate în tempera pe lemn, unele au suprafețe pictate alternând cu sculpturi în lemn, altele au accesorii din argint, iar unele, mai ales cele din secolul al XIX-lea, sunt realizate în ulei pe pânză, mai rar pe tablă.
Pe baza caracteristicilor lor stilistice, icoanele din această colecție extrem de valoroasă pot fi admirate în cadrul mai multor unități creative: icoane ale maeștrilor sârbi, icoane ale maeștrilor cretani, icoane ale maeștrilor greci, icoane ale maeștrilor ruși, icoane ale pelerinilor și icoane în stil gotic de origine venețiană. Toate icoanele sunt opera unor pictori celebri. Acestea datează pe o perioadă largă de timp, de la începutul secolului al XV-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea.
Muzeul adăpostește tot ce a fost depozitat în tezaurul eparhial ani de zile. Muzeul a fost deschis cu sprijinul și asistența Muzeului Național din Banja Luka, care a creat expoziția completă, iar asistența financiară pentru acest proiect a venit din partea Secretariatului pentru Religii al Republicii Srpska.

În ziua de 4 mai 2025, în Duminica dedicată Sfintelor Mironosițe, o Sfântă Liturghie Dumnezeiască a fost săvârșită în Paraclisul "Învierea lui Hristos", pe teritoriul vechiului lagăr de concentrare nazist Dachau. La sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc comemorarea a 80 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărele de concentrare. Dachau se află la aproximativ 16 km nord-vest de Munchen, in Bavaria, in Germania de sud.
Ca urmare a atacului forțelor armate ale Ucrainei, sfântul lăcaș închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință, din satul Toloconoi, în regiunea Belgorod a suferit daune importante.
În ziua de 3 mai 2025, forțele armate ale Ucrainei au atacat acest lăcaș ortodox. Conform Patriarhiei Ruse, "Ca urmare a exploziilor, turla a luat foc. Datorită muncii operaționale și bine coordonate a luptătorilor noștri în autoapărare, incendiul a reușit să fie oprit și să se prevină consecințe și mai grave ale incendiului", a declarat guvernatorul regiunii Belgorod-ului, V.V. Gladkov.
După cum a menționat în raportul său Mitropolitul de Belgorod și Staroscolschi, Ioan, către Patriarhul Chiril al Rusiei, „ca urmare a focului care a apărut, toate turlele lăcasului au fost arse, dar arcadele din piatră nu s-au prăbușit, așa încât interiorul lăcasului nu a fost afectat”.
Biblioteca Națională a Belarusiei va găzdui un seminar-practic pentru bibliotecile Bisericii, pe tema: „Atribuirea și descrierea bibliografică a cărților tipărite vechi și rare”.
Consiliul de Coordonare a Activităților Bibliotecare, din cadrul Departamentului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Belaruse privind Catehizarea, și Departamentul de Cercetare al Bibliotecii Naționale a Belarusiei invită angajații bibliotecilor parohiale și mănăstirilor, ai bibliotecilor instituțiilor de educație spirituală și ai muzeelor bisericești-arheologice, în pregătirea de seminarii privind descrierea bibliografică a imprimatelor vechi și a tipăriturilor rare.
Angajații Departamentului de Știință și Cercetare al Bibliotecii Naționale din Belarus vor conduce o lecție practică, privind elementele de bază ale descrierii bibliografice a cărților vechi tipărite și rare, precum și identificarea imprimatelor vechi și publicațiilor rare, a exemplarelor incomplete (stabilirea autorului, locului, datei publicării etc.), utilizarea diferitelor surse (cataloage, cărți de referință) pentru identificarea publicațiilor.

Evenimentul va avea loc pe 23 mai 2025.
Primul număr al noului jurnal științific "Theologia Christiana Academica" a fost publicat de Academia Teologică din Sankt Petersburg
Editura Academiei Teologice din Sankt Petersburg a publicat primul număr al noului jurnal științific "Theologia Christiana Academica".
Noua revistă este axată pe eliminarea barierelor lingvistice în gândirea teologică modernă, comunicarea oamenilor de știință ruși și străini, integrarea și unificarea cunoștințelor Bisericii. O importanță deosebită o are prezentarea în paginile sale a unor studii importante în cadrul întregii comunități științifice și teologice, fără a se limita la cadrul teritorial sau lingvistic.
În apelul său către cititori, editorul-șef al revistei Pr. Alexandru Zinovchin formulează cele două sarcini principale ale noii publicații: cercetare istorică și critică și traduceri ale surselor creștine, în principal din cadrul moștenirii literare a Bizanțului și a țărilor cercului cultural bizantin; familiarizarea cititorului rus cu tradițiile teologice și bisericești antice și moderne ale creștinilor din străinătate.

Conținutul revistei poate fi găsit pe pagina editurii.
O altă biserică ortodoxă a fost confiscată cu ajutorul poliției și al primarului local din Cherkasy, unde poate cea mai violentă și sângeroasă preluare a bisericii din întreaga Ucraină a avut loc în octombrie.
În ziua de 6 mai 2025, autoritățile locale și clericii din „Biserica Ortodoxă din Ucraina” schismatică, ieșită de sub Patriarhia Rusă, au intrat în Biserica "Sfântul Andrei", punând-o sub sechestru, credincioșii ortodocși fiind împiedicați să intre, relatează Departamentul de Educație și Informare din Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică.
Mitropolitul Teodosie, a explicat, legat de pretenția slujirii în limba modernă ucraineană, că slavona reprezintă moștenirea Bisericii: „Ne rugăm ca străbunicii noștri, bunicii, tații noștri. Ne rugăm și vom continua să ne rugăm în slavona Bisericii”.
De asemenea, a mai explicat că predecesorul său, Mitropolitul Sofronie, a construit biserica pe pământul alocat eparhiei și, prin urmare, nu se pune problema proprietății legale.
Cu toate acestea, credincioșii au participat la slujbă, rămânând fideli în afara porților bisericii.
Anunțul laic recent făcut în presă, despre condamnarea Preasfințitului Părinte al Bisericii noastre Ortodoxe Române Episcop al Hușilor, Corneliu, și a Pr. Arhimandrit Sebastian Jitaru, a fost preluat și de presa din străinătate, avidă după astfel de informații și, din păcate, chiar și de presa din domeniul religios.
Astfel, publicația bulgărească religioasă Dveri a anunțat și ea că "pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române, un ierarh va merge la închisoare".
Vă reamintim că deși procurorul s-a concentrat inițial doar pe infracțiunea de șantaj din partea reclamanților, ulterior procedurile au fost reluate și extinse, cu toate că Ierarhul ortodox continuă să își nege vinovăția, precizând prin avocatul său că înregistrările video au fost trucate.
Crezând pe deplin și fără vreo urmă de îndoială în cuvintele Ierarhilor și Păstorilor noștri, în ce ne privește, precizăm că așteptăm cu nerăbdare și încredere recunoașterea viitoare grabnică a unei 'erori' judiciare, prin care cei acuzați de lume să fie repuși în libertate. Bineînțeles, în ce privește bucuria unora dintre așa-zișii creștini ortodocși în fața unor astfel de cazuri în care sunt incriminați propriii lor Părinți, într-o perioadă în care și propria lor credință este atacată, deloc întâmplător, în întreaga lume, rămânem fără cuvinte...
Sărbătoarea Sfintei Sofia din Klisura, o mare ascetă a Greciei de secol XX, a fost cinstită în mod aparte „cu evlavie, emoție și participarea a numeroși pelerini”, pe data de 5 și 6 mai, în Mânăstirea "Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu" din Klisura, în Kastoria, unde aceasta s-a nevoit pe calea ascetismului timp de 55 de ani.
Sărbătoarea a fost condusă de ierarhul local, Calinic de Kastoria, împreună cu Mitropolitul Pantelimon de Virula, din Patriarhia Constantinopolului, și Mitropolitul Teoclit de Ierisos, Muntele Athos și Ardamerion din Biserica Greacă, conform publicației Vima Orthodoxias.
În predica sa la Vecernie, Mitopolitul Teoclit a subliniat în special dimensiunea teologică a credinței, prin viața Sfintei Sofia: „Sfânta Sofia reprezintă persoana credincioasă plină de har, care întruchipează afirmarea absolută a sfințeniei și a uniunii cu Dumnezeu”.
În discursul său, el a subliniat că în secolul XXI, o epocă a ideologiei, tehnocrației și post-umanismului bazată pe drepturi, credința ortodoxă reprezintă refugiul final al libertății și sensului vieții. „Nu este o teorie sau o filozofie rece, ci o unire ontologică cu Dumnezeu, o experiență a divinului în interiorul ființei umane”, a spus Mitropolitul.
În omilia sa rostită la Sfânta Liturghie, Mitropolitul Pantelimon a vorbit despre sfințenie ca scop final al vieții, subliniind că „îndumnezeirea noastră personală prin har”, prin unirea cu Hristos, ar trebui să fie ținta fiecărui creștin.
„Asemenea ostașilor, credința noastră în Hristos Cel Înviat ne pregătește de confruntarea cu ispite, insulte, calomnie și nedreptăți”, a explicat Mitropolitul, subliniind importanța păstrării învățăturilor bisericești „neadăugite și nealterate”, în ciuda provocărilor mondiale.
El a subliniat prezența continuă a sfinților de-a lungul istoriei Bisericii, între care se află și Sfânta Sofia din Klisura, a cărei canonizare reprezintă tradiția continuă a sfințeniei recunoscute. Ierarhul a lăudat în special smerenia, credința și dragostea Sfintei Sofia.
Împărtășind înțelepciunea Sfintei Sofia, Mitropolitul Pantelimon a citat din învățătura sa: „O persoană, fie că este bărbat sau femeie, ar trebui să se vadă pe sine întotdeauna ca pe un soldat care depune jurământul față de patrie și ca un sportiv care se străduiește pentru victorie, pentru a câștiga cununa biruinței”.
Mitropolitul a încheiat amintind despre credința de prunc a Sfintei Sofia, observând cum „ea chema întotdeauna pe 'Domnul și Doamna', prin care înțelegea Hristos și Maica Domnului”. El a descris evlavia ei profundă: „Dacă ea ar fi zis 'Maica Domnului', ochii i s-ar fi umplut de lacrimi, lacrimi de recunoștință față de Maica Domnului nostru".
În cele două zile, mânăstirea a fost inundată de pelerini care au venit să se închine „noii purtătoare de mir".
În ziua de 4 octombrie 2011, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, cu Sfântul Sinod al Episcopilor, a numărat oficial printre sfinți, pe Cuvioasa Sofia, asceta din Klisura, Grecia. Sfânta Sofia s-a născut primind numele de Sofia Saulidi, în 1883, în satul Trapezunt, în Turcia actuală. În 1907 s-a căsătorit cu Iordan Hortokoridu, dar în 1914 acesta a dispărut (probabil împotriva voinței sale), lăsând-o mamă singură cu un fiu nou-născut. Ea s-a confruntat cu o altă tragedie, la scurt timp după pierderea soțului ei, când și singurul ei copil avea să moară. Sofia a devenit total dependentă de Dumnezeu și a început să petreacă din ce în ce mai mult timp în rugăciune, pe un munte din apropiere.
În 1919, Sfânta Sofia a ajuns în Grecia, iar la sosirea ei, a avut parte de binecuvântarea Maicii Domnului, Care i-a apărut înainte zicându-i: „Vino la mine acasă”. Când Sofia a întrebat unde ar trebui să găsească acea casa, Maica Domnului a răspuns: „Sunt în Klisura”. Ascultând de porunca Maicii lui Dumnezeu, Sofia s-a stabilit în Mânăstirea "Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu" din Klisura, la aproximativ trei ore de Tesalonic. Aici a rămas pentru tot restul vieții sale lungi, neluând niciodată în mod formal jurămintele și tunderea monahală. Sofia s-a așezat la bucătăria mânăstirii, dormind două ore pe noapte și petrecând restul nopții în genunchi, în rugăciune. Se îmbrăca foarte sărăcăcios și avea o pătură și pantofi plini de găuri. Când primea îmbrăcăminte de la vizitatori ai mânăstirii, o dădea săracilor. Nu arăta interes pentru mâncare, mâncând doar atât cât să supraviețuiască. Când vizitatorii îi lăsau bani, îi ascundea și îi scotea doar atunci când găsea pe cineva care avea nevoie. Pornind de la modul ei ascetic de viață și aspect, mulți oameni fără temei duhovnicesc o numeau „Nebuna Sofia”, dar alții au văzut la ea un stil de viață asemănător celui al sfinților din vechime. Pe cei care au trecut pe la ea, i-a sfătuit, între altele:
"Milostenia trebuie să fie făcută în ascuns, pentru ca doar Dumnezeu să știe".
"Îngerii vorbesc în fiecare zi. Dumnezeu îi trimite pe îngeri, să vadă dacă oamenii se pocăiesc".
"Maica lui Dumnezeu plânge; Ea plânge în fiecare zi. Ea îi spune Fiului Ei: 'Fiul meu și Dumnezeul meu, dă înțelepciunii lumii, iartă lumea'".
"Of, de-ai ști numai ce s-a întâmplat cu Domnul miercuri și vineri, nu ai mai pune nimic în gură. Nici pâine, nici ulei. Nu încălca postul de miercuri și vineri".
"Teama de Dumnezeu face o persoană înțeleaptă. Care este teama de Dumnezeu? Nicidecum că ar trebui, cuiva, să-i fie frică direct de Dumnezeu, ci să-i fie frică să întristeze pe cineva, să facă rău cuiva, să facă rău și să acuze. Aceasta este înțelepciunea. După toate acestea, Dumnezeu te va lumina cu privire la ce trebuie să faci în viața ta".
Când observa un comportament scandalos al preoților și al laicilor, nu condamna niciodată pe nimeni, ci spunea: „Acoperiți lucrurile, pentru ca si Dumnezeu să vă acopere”.
Prin rugăciunea și postul ei a devenit o corabie a darurilor Duhului Sfânt. Sfânta Sofia a fost, astfel, înzestrată în special cu darul înainte-vederii. Când soseau la ea vizitatorii, ea le spunea numele înainte ca aceia să i se prezinte și le cunoștea dinainte problemele de familie.
În 1967 s-a îmbolnăvit grav, dar a fost vindecată printr-o apariție a Preasfintei Fecioare, Arhanghelului Gavriil și Sfântului Gheorghe. Cuvioasa Sofia a adormit în Domnul pe 6 mai 1974, iar sfintele sale moaște se află acum în biserica mănăstirii. Este serbată în mod aparte pe 6 mai.
