ȘTIRE DIN BĂTRĂNI RĂMASĂ, pentru noi povață: Despre postul trupesc

Umblă vorba: nu este grav că mănânci alimente care nu sunt de post, în timpul Postului Mare. Nu contează dacă porți ținute frumoase și scumpe, dacă mergi la teatre, la petreceri, la baluri, dacă ai porțelanuri scumpe, mobilier, mașini scumpe și cai arătoși, dacă aduni constant lucruri etc.
Totuși, ce ne îndepărtează inima de Dumnezeu, de Izvorul Vieții?
De ce pierdem viața veșnică? Nu din cauza lăcomiei, a hainelor scumpe precum cele ale omului bogat din istorisirea Evangheliei, nu din cauza teatrelor și balurilor?
Ce îi îngreuiază pe cei săraci și chiar și pe cei dragi? Nu patima noastră după mâncarea de dulce, după satisfacerea pântecelui în general, după haine, după vase, după mobilier, după mașini scumpe, după bani și alte lucruri?
Putem, oare, să slujim lui Dumnezeu și lui mamona, să fim prieteni ai lui Dumnezeu și prieteni ai lumii, să slujim lui Hristos și celui rău? Este imposibil.
De ce Adam și Eva au pierdut Raiul? De ce au căzut în păcat și moarte? Nu din cauza unui singur rău?
Să analizăm cu atenție, de ce nu ne pasă de mântuirea sufletului nostru, care l-a costat atât de mult pe Fiul lui Dumnezeu.
De ce adunăm păcat după păcat, de ce ajungem în mod constant să ne opunem lui Dumnezeu, viețuind în mândrie? Nu din cauza patimii după lucrurile pământești și, în special, după plăcerile pământești?
Ce ne face inimile scârboase? De ce devenim trup, și nu duh, pervertindu-ne natura morală? Nu din cauza patimii după mâncare, băuturi și alte conforturi pământești?
Cum de mai putem spune, după aceea, că nu contează dacă mănânci alimente de ne-post în timpul Postului Mare? Faptul că putem spune aceasta, este de fapt mândrie, cugetare ne-vie, neascultare, refuzul de a ne supune lui Dumnezeu și separarea de El. (Sfântul Ioan de Kronstadt)
Acțiune blasfemiatoare în Lavra Peșterilor din Kiev: anatomiștii și veterinarii au luat la cercetat sfintele moaște

Regimul de la Kiev a trimis forțat, în Lavra Peșterilor din Kiev, o comise ministerială pentru cercetarea sfintelor moaște ale Sfinților din Peșteri. Conform unui raport publicat de Parohia ortodoxă “Sfântul Maxim” din Torino, exact același scenariu era pus în aplicare de bolșevici, în urmă cu 99 de ani.
Publicatia franțuzească "Orthodoxologie" a publicat în vversiunea lui Claude Lopez-Ginisty, un articol conținând materiale video preluat de la Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși, care a tratat acest subiect. În articol, se amintește:
O comisie de stat însărcinată cu "inspectarea" sfintelor moaște neputrezite din Peșterile Lavrei de la Kiev a ajuns la mânăstire în această dimineață.
Grupul, format din angajați ai Ministerului Culturii, Rezervația Muzeului-Peșterilor Kiev-Pechersk administrată de stat și diverși specialiști, a folosit un polizor unghiular pentru încuietorile aflate le clădirile care duc la Peșterile Apropiate și Îndepărtate, relatează Viața Ortodoxă (pravlife.info).
Au înlocuit încuietorile clădirilor, excluzându-i astfel pe călugării Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice care au reconstruit și au avut grijă de mânăstire în ultimii 30 de ani, după căderea bolșevismului ateist.
Comisia a fost creată printr-un ordin al Ministerului Culturii, din 5 martie, fiind însărcinată cu verificarea "prezenței rămășițelor sfinților în mormintele peșterilor apropiate și îndepărtate ale rezervației naționale Lavra Kiev Pechersk" și "determinarea valorii istorice și științifice a rămășițelor sfinților". Elementele identificate ca "valori culturale" trebuie catalogate.
Potrivit Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși, aceștia intenționează chiar să preleveze probe pentru testarea ADN-ului.
Avocatul mânăstirii, Protopopul Nichita Cekman, a declarat că monahii ortodocși au refuzat să participe la lucrările comisiei, considerând că este blasfemie să fie "inspectate" sfintele moaște drept "valori culturale".
"După ce a examinat ea însăși Ordinul [Ministerului Culturii] și a comunicat cu membrii comisiei în timpul procesului de negociere, obștea mânăstirii în unanimitate și cu binecuvântarea Preafericirii Sale, Mitropolitul Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, a decis să nu participe la lucrările acestei comisii", a explicat Pr. Nichita.
"De ce? Deoarece Comisia include un număr de oameni de știință, medici, inclusiv anatomiști, histologi, embriologi și, mai ales, un doctor în științe veterinare, un membru al Comisiei Pirogov pentru reîmbălsămare etc. Adică, esența inspecției este de a efectua cercetări neclare asupra Sfinților lui Dumnezeu ale căror sfinte moaște neputrezite se află în Peșterile Lavrei de la Kiev.
De aproape 1 000 de ani, călugării din Peșterile Sfintei Lavre 'Adormirea Maicii Domnului' de la Kiev au avut grijă de sfintele moaște, săvârșind dumnezeieștile slujbe, iar credincioșii venerează cu respect sfintele moaște ale Sfinților lui Dumnezeu. În vremurile sovietice, Biserica a fost exclusă din custodia sfintelor moaște, dar la sfârșitul secolului trecut, dreptatea istorică a fost restabilită - sfintele moaște ale Sfinților Lui Dumnezeu au fost returnate Bisericii, iar Biserica și-a îndeplinit de atunci ascultarea și datoria.
Dar vedem că, în prezent, se întâmplă lucruri de neînțeles, așa încât călugării au decis că este imposibil să participe la aceste acțiuni blasfemiatoare".
În plus, potrivit Părintelui Nichita, având în vedere că mai multe procese judiciare sunt încă în curs privind folosirea teritoriilor Lavrei Superioare și Inferioare, acțiunile Ministerului Culturii sunt de fapt ilegale.
"Prin urmare, obștea Lavrei a luat decizia corespunzătoare", a spus el, menționând că vor fi depuse noi contestații în instanțe
SOLUȚIILE PROBLEMELOR NOASTRE

Dragii mei,
O cetate întreagă s-a arătat astăzi neputincioasă la durerea tatălui din evanghelie; numai Dumnezeu nu! Și, cuvintele Sale ne sunt adresate și nouă. Avem noi încredere în puterea Lui nemărginită? Și dacă da, însoțim noi această credință cu rugăciune, post și comuniune sfântă? Acestea sunt provocările și, totodată, soluțiile evangheliei la problemele noastre. Haideți să ne întrarmăm viața cu credință sfântă! Haideți să ne sfințim buzele, gura și inima cu rugăciune puternică și să ne curățim trupurile și sufletele cu post și Împărtășanie Sfântă, căci acestea sunt așteptările Domnului de la noi! Acestea sunt condițiile Lui pentru a săvârși minuni în viața noastră.
Așa făcând, puternic și bun este El ca, după cum a ascultat rugămintea omului disperat de astăzi, să împlinească și cererile arzătoare care stăruie în sufletele noastre acum, nu doar la nivel personal, dar și cu privire vremurile tulburi pe care le străbatem în prezent. Să cădem și noi la picioarele Domnului și să strigăm cu lacrimi: Doamne, scapă-ne de grozăvia războaielor ce stau să izbucnească astăzi în lume!… Fă o minune și oprește conflictele acestea care riscă să distrugă lumea noastră! Iartă-ne păcatele și răutățile și nu ne pierde pentru necredința, ne-rugăciunea, ne-postirea și ne-împărtășirea noastră cu Tine!… (†SEBASTIAN,
Episcopul Slatinei și Romanaților) - Cuvântul integral…
URMĂRIȚI PPTV - televiziunea ortodoxă a Plovdivului
Semnalăm posibilitatea recepționării Programului de Televiune emis non-stop de Mitropolia Ortodoxă din PLOVDIV, din cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Programul tv PPTV (Televiziunea Ortodoxă Plovdiv) poate fi recepționat prin satelit, folosind o antenă parabolică al cărei receptor trebuie setat astfel:

Hotbird 13F 13.0 E.
Frecvență: 12,635 MHz
Polarizarea recepției: verticală
Modulare: 8PSK
Rata simbol: 30 000 simbol/s
FEC: 5/6
Format receptor: DVB-S2
Episcopul Serghie: Apel la păstrarea păcii!

În aceste zile în care credincioșii ortodocși postesc în Sfântul Post, așteptând ziua luminoasă a Sărbătorii Învierii lui Hristos, nori de teamă și încruntare se profilează deasupra noastră, pentru că tot ceea ce se întâmplă astăzi ne amintește de un timp pe care nu-l vom uita.
Vremea anilor nouăzeci ai secolului trecut ne amintește în mod amenințător că răul nu se odihnește. De aceea, depinde de fiecare dintre noi să nu răspundem la acest rău cu rău, ci să facem din fiecare cuvânt al nostru un cuvânt de pace, iubire frățească și respect interetnic; ca fiecare act al nostru să fie o lucrare a păcii, o lucrare de care nu ne vom rușina în timp sau în veșnicie.
De aceea, este important să vorbim cu cei care gândesc, doresc și simt diferit, pentru că, deși, poate există puncte de vedere diferite asupra viitorului acestei țări binecuvântate, noi suntem cei care stăm în calea celuilalt. Diversitatea noastră nu trebuie să fie cauză a fricii și diviziunii, ci ar trebui să fie o ocazie de a ne cunoaște și mai bine, de a depăși împreună furtunile geopolitice ale lumii, pentru că imperiile vor veni și vor trece, dar noi, când se vor risipi norii întunericului, vom fi din nou lăsați singuri pe același pământ, sub același cer.
Le este greu, în această țară, sârbilor fără bosniaci și croați, la fel și bosniacilor și croaților fără sârbi. Nu doar că este dificil, este imposibil. Credința istorică ne-a adus împreună pentru veșnicie. Am picat examenul de istorie, de mai multe ori, dar asta nu înseamnă că trebuie să o facem din nou. Dimpotrivă!
Este important să nu repetăm niciodată greșelile făcute în trecut și, ca în același trecut, să nu privim doar înapoi la câțiva ani de război, ci să ne amintim de deceniile pașnice și chiar de secolele în care am trăit ca adevărați frați.
Toate conflictele noastre anterioare n-au avut rădăcină în noi, ci flacăra fratricidului s-a aprins dintr-o scânteie de dincolo de acest meleag iubit. Să fim înțelepți și să nu ne lăsăm înșelați de iubirea falsă și de cuvintele înșelătoare ale celor cărora nu le pasă de această țară cu adevărat, pentru că niciunul dintre strămoșii sau descendenții lor nu a trăit sau nu va trăi în țara pentru care strămoșii noștri au dat totul și pe care ne-au lăsat-o.
Să ne respectăm reciproc. Să nu iasă niciun cuvânt din buzele noastre care să-i întristeze pe frații noștri. Să ne păzim lăcașurile de cult și cimitirele, unii altora, respectând diversitatea care face această țară mai bogată. Și, în sfârșit, să fim gata să apreciem părerile diferite, pentru că doar pentru că cineva are o opinie diferită la un moment dat, nu înseamnă că ne urăște. Să ne deschidem inimile, unii altora, iar Domnul ne va da tuturor pacea fără de care această țară nu poate supraviețui.
Există loc, în această țară blândă, pentru toate cele trei popoare. Este suficient de lungă și de largă și de fertilă, doar pentru cei care o iubesc, care-i respectă pe Sfinții altora ca fiind ai lor și care nu se ridică împotriva aproapelui lor. Aceasta este ceea ce așteaptă Dumnezeu de la noi, Creatorul nostru comun, în Care credem și Căruia ne rugăm, fiecare în felul său.
Un singur potop este suficient pentru a ne aminti ceea ce știm deja, undeva, adânc în interior: suntem slabi când suntem singuri și fiecare dintre noi are întotdeauna nevoie de o mână de sprijin. Domnul ne cheamă la El, cu diferențe, dar împreună pe noi toți, pentru că nu putem simți iubirea dumnezeiască dacă nu am dăruit mai înainte iubire aproapelui nostru.
Să depășim necazurile vremii și să ascultăm vocea conștiinței, pentru că țara în care trăim și pe care o iubim nu are pe nimeni în afară, decât pe noi!
De aceea, fac apel la toți mai marii de stat, de republică și guvern federal, dar și la toate personalitățile publice, mass-media, precum și la liderii religioși ai tuturor celor trei confesiuni din Bosnia și Herțegovina, dar și la fiecare persoană în parte, să fie conștienți de momentul istoric în care ne aflăm, să ne întoarcem unii la alții, să rezolvăm posibile neînțelegeri ale discuțiilor frățești despre cum putem să înmulțim împreună binele din această țară, pentru că este singura pe care o avem!"
(Episcopul Serghie de Biha-Petrovac)
Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bârsana

Duminică, 30 martie 2025, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Bârsana din Maramureșul Voievodal.
„Am revenit la sfânta noastră mănăstire de la Bârsana, o mănăstire cu rădăcini istorice de-a lungul secolelor. O mănăstire străveche, o mănăstire ctitorie voievodală a familiei Drăgoșeștilor, care a avut un rol foarte important în istoria Ortodoxiei maramureșene și a apărării, a mărturisirii Dreptei Credințe, prin Episcopii care au slujit aici, prin Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, care a rezidat la Mănăstirea Bârsana și a slujit în biserica străveche, monument istoric, care se află în cimitirul satului, și apoi Gavril de Bârsana, Gavril Ștefanca, ultimul Episcop cunoscut cu numele, la 1739.
Mănăstirea a dispărut ca așezământ monahal, desființată fiind de autoritățile austriece, Imperiului Habsburgic, dar locul a rămas minunat și binecuvântat, pentru că aici s-au înălțat rugăciuni de-a lungul secolelor, de obștile monahale, de părinții monahi rugători și de dreptcredincioșii creștini împreună cu păstorii de suflete ai acestui ținut".
(…)"Mănăstirile sunt locurile de pelerinaj și de nevoință mai accentuată, de nevoință mai multă, unde candela nu se stinge și Liturghia nu încetează". (…) "Coconii aceștia din Bârsana sunt cei mai minunați, iubesc Biserica, pentru că așa sunt educați din familie și de către dascălii de la școală, care și ei sunt foarte credincioși" - a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
(ALBUM FOTO)