ȘTIRE din Bătrâni rămasă, pentru noi povață…

O persoană foarte educată, fiu duhovnicesc al Sfântului Părinte Porfirie Kavsokalivitul, trăia în Atena. De-a lungul anilor, l-a vizitat adesea pe Bătrân pentru sfaturi privind rezolvarea problemelor sale, ori îl suna la telefon. Când Părintele Porfirie a trecut la Domnul, acest om se afla în străinătate și nu a aflat nimic despre asta.
La ceva timp după întoarcerea sa în Atena, au apărut unele probleme în familia proprie și a vrut, ca întotdeauna, să se consulte cu Bătrânul. După ce a format numărul de telefon al Părintelui Porfirie, a auzit vocea Bătrânului, în receptor.
După ce l-a salutat și i-a cerut binecuvântarea, i-a povestit Părintelui Porfirie despre problemele familiei sale și i-a cerut părerea. Bătrânul i-a spus ce să facă și ce să încerce să evite.
Mulțumindu-i Părintelui Porfirie pentru sfaturi, bărbatul i-a zis: "Părinte, de îndată ce voi putea, voi veni degrabă la tine".
Și a auzit răspunsul: "Nu mă mai căuta, pentru că am murit".
Buna Vestire la Mănăstirea istorică a Adormirii Maicii Domnului din Sfânta Lavră din Kalavryta

În ziua de 25 martie, an de an, Biserica experimentează acest mare eveniment din istoria omenirii, care a marcat începutul mântuirii noastre - Buna Vestire.
În această zi, la invitația Înaltpreasfințitului Mitropolit Ieronim de Kalavryta și Egialia, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nicolae al Plovdivului a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Mânăstirea istorică Adormirea Maicii Domnului din Sfânta Lavră Kalavryta.
Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au fost, între alții: Preasfințitul Mitropolit Ieronim de Kalavryta și Aegialia, Preasfințitul Episcop Hrisant de Cornicia, Arhimandritul Maxim, supraveghetor duhovnicesc eparhial al Arhiepiscopiei Plovdivului, Arhimandritul Ieronim, protosinghel al Mitropolitului Ieroteu, Arhimandritul Eusebiu, stareț al Mânăstirii Sfânta Lavră (Aghia Lavra), Arhimandritul Calinic, starețul Mânăstirii Marea Peșteră, și cler al Mitropoliei de Kalavryta și Aegialia.
Sute de laici au fost prezenți la biserica mânăstirii, pentru sărbătoare, în căutarea binecuvântării și protecției Maicii Domnului. A predicat Mitropolitul Calinic.
La finalul slujbei, Mitropolitul Ieroteu s-a adresat poporului lui Dumnezeu cu un cuvânt inspirat. Mai apoi, a fost săvârșită o rugăciune de mulțumire, în fața vechii biserici a mânăstirii.
Buna Vestire este sărbătoarea națională a Greciei. În această zi din 1821, în Mânăstirea Sfânta Lavră, Mitropolitul Gherman binecuvânta începutul revoltei care a devenit cunoscută sub numele de Războiul de Independență al Greciei.
Lavra este una dintre cele mai vechi mânăstiri din Peloponez, fiind întemeiată în anul 961. Sfânta Mânăstire a fost incendiată în anul 1585. Mai târziu a fost restaurată și pictată, până în 1645. Mânăstirea a avut parte de mari încercări, în 1715 și în 1826. A fost incendiată de armata lui Ibrahim Pașa. În 1828. Sfânta Lavră a fost reconstruită, cu o biserică, dar în 1844 a fost distrusă de un cutremur. În 1850, după întemeierea Greciei independente, mânăstirea a fost restaurată. Mai multe fotografii…
Scrisoare trimisă de Patriarhul sârb Porfirie, în susținerea Patriarhului Ioan al Antiohiei

Cu profundă dezamăgire și mare tristețe, am primit vești despre crimele oribile și fără precedent comise în aceste zile împotriva creștinilor și a grupurilor islamice minoritare – alawiți și șiiți – în antica Sirie marcată de martiriu.
Pentru noi, creștinii ortodocși, fiecare om, indiferent de credință sau naționalitate, este o imagine a lui Dumnezeu și un păstrător al sfințeniei vieții. Prin urmare, durerea noastră este și mai mare, deoarece în ultimele zile, mii de sirieni nevinovați și lipsiți de apărare au devenit victime ale torturii și suferinței din partea celor care sunt acum autoritățile oficiale.
Am mai spus de multe ori înainte și repet acum, că Orientul și Occidentul sunt vase interconectate, iar suferința îndurată în prezent de poporul sirian se poate răspândi cu ușurință în alte părți ale lumii. Prin urmare, strig și fac apel de la Tronul celui mai mare pacificator al poporului sârb – Sfântul Sava, către toți actorii responsabili, atât din Siria, cât și din cadrul comunității internaționale, să ia măsuri imediate și concrete pentru a proteja populația pe cale de dispariție și pentru a pune capăt acestor atrocități.
De asemenea, implor întreaga pleromă a Bisericii Sârbe, a poporului nostru și a clerului, să adauge rugăciuni sincere marilor lor nevoințe ascetice din Post – pentru odihna sufletelor tuturor sirienilor care au suferit, și pentru ușurarea și protejarea tuturor celor dragi. Rugându-ne pentru bunăstare și pace în țara lor, ne vom dovedi ca adevărați fii ai Tatălui nostru Ceresc și adevărați aducători și păzitori ai păcii și bunătății în mijlocul haosului atotcuprinzător al lumii de astăzi.
Adresez dragostea și sprijinul meu deosebit, plin de rugăciune, compasiune și fraternitate adevăratului prieten al Bisericii Sfântului Sava, Preafericitului Patriarh al Antiohiei și al Întregului Orient, Ioan, și sfântului său cler care, fără teamă, asemenea martirilor din primele secole, continuă să dea mărturie despre iubirea lui Dumnezeu.
Patriarhul Porfirie, de asemenea, a chemat la rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru pacea din noi și dintre noi. Astfel, într-un mesaj făcut public zilele trecute de Patriarhia Sârbă, se preciza:
"Îi informăm pe credincioși că, de dragul păcii în noi și între noi, Preasfințitul Patriarh sârb Porfirie a acordat binecuvântarea Sa pentru ca un Acatist al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu să fie săvârșit în fiecare zi de vineri, în timpul Postului Mare, la vreme de pocăință și iertare, în toate bisericile Arhiepiscopiei de Belgrad–Karlovci, după slujba de seară, începând cu ora 17:30".
Luni, 24 martie 2025, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Elpidofor al Americii a fost întâmpinat de Președintele Donald Trump la Casa Albă…

… pentru o sărbătoare care recunoaște cea de-a 204-a aniversare a Zilei Independenței Greciei, 25 martie. Această sărbătorire anuală la Casa Albă a început în anul 1987 și a devenit o tradiție pentru fiecare Președinte.
Adresându-se Președintelui și sutelor de greci americani prezenți la eveniment, Arhiepiscopul Elpidofor a remarcat:
"Astăzi, Domnule Președinte, acordați o cinste extraordinară poporului grec-american, prin celebrarea anuală a Zilei Independenței Greciei, aici, la Casa Albă. Ca întotdeauna, suntem copleșiți de prestigiul acestei sărbători și, în numele tuturor, Vă mulțumesc pentru continuarea acestei minunate tradiții care recunoaște rădăcinile grecești ale democrației. Suntem aici pentru a sărbători prima democrație din lume, Grecia, și cea mai mare democrație din lume, Statele Unite ale Americii. Apreciem și ne amintim de eroii nemuritori din 1821, care, ca și cei din 1776, au dat totul pentru a obține libertatea pentru ținutul lor.
Domnule Președinte, Vă mulțumim în special pentru angajamentul dumneavoastră față de creștinism și mai ales față de creștinii din Orientul Mijlociu, care păstrează creștinismul viu și înfloritor în țările de origine. În calitate de fii și fiice ale Bisericii-mamă din Constantinopol, al cărei conducător cel mai longeviv din istorie este Preafericirea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Vă mulțumim pentru sprijinul neîntrerupt acordat misiunii spirituale a Patriarhiei noastre Ecumenice din Istanbul. Domnule Președinte, conduceți lumea în apărarea libertății și păcii între toți oamenii. Vă suntem foarte recunoscători pentru sprijinul acordat Greciei și pentru susținerea cauzei justiției în Cipru.”
Înaltpreasfinția Sa i-a oferit Președintelui și un dar, o Sfântă Cruce, spunând:
"Am marea onoare să Vă înmânez această Sfântă Cruce, chiar simbolul care l-a condus pe împăratul Constantin la biruință. Așa cum Hristos i-a revelat într-o viziune, ‘În acest semn vei învinge’, această Cruce este un simbol veșnic al păcii și un trofeu de neînvins, semn al puterii și călăuzirii dumnezeiești. Cu această Cruce, vă rog să aduceți pacea lumii și să faceți America de neînvins!".
În cadrul evenimentelor desfășurate cu aceeași ocazie în New York, Arhiepiscopul Elpidofor a mai remarcat:
"Știm că, chiar dacă ne bucurăm de moștenirea și istoria noastră în această ‘țară a celor liberi și casa celor curajoși’, frații și surorile noastre din Cipru încă se luptă să fie o pace dreaptă și binecuvântată integritate pentru națiunea lor insulară rănită.
Nu îi vom uita niciodată – în rugăciunile noastre, în rugăciunile noastre către cer și pe acest pământ și în inimile noastre. Nu vom înceta, până când nu va exista o soluționare justă și pașnică într-un Cipru unificat și indivizibil, ceea ce înseamnă îndepărtarea armatei de ocupație turcești, în conformitate cu Dreptul Internațional și cu respectarea ordinii internaționale bazate pe reguli".
Uniunea Europeană nu trebuie să păstreze tăcerea cu privire la interdicția de intrare a Patriarhului Porfirie în Kosovo și Metohija

Renumitul diplomat și jurnalist cipriot, Lukas Furlas, actualul președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Serbia, și-a exprimat protestul puternic față de decizia autorităților din Pristina de a-i interzice Patriarhului sârb Porfirie să intre în Kosovo și Metohia și să meargă la Tronul vechi de secole al Patriarhiei Sârbe din Peci - informază Patriarhia Sârbă.
Într–o scrisoare adresată lui Antonio Costa – președinte al Consiliului European, Ursula von der Leyen – președinte al Comisiei Europene - și Roberta Metsola - președinte al Parlamentului European, Furlas condamnă acțiunea provocatoare a autorităților de la Pristina, subliniind că aceasta constituie o încălcare clară a libertăților religioase și a drepturilor fundamentale ale omului, după cum sunt definite de dreptul internațional și se află la baza Europei moderne.
Un astfel de comportament nu poate și nu trebuie tolerat. Autoritățile kosovare acționează arbitrar și interpretează acordurile internaționale, cum ar fi Acordul de la Bruxelles din 2013, doar în modul care le convine, respingând și refuzând să accepte prezența liderului Bisericii Ortodoxe Sârbe în Scaunul său istoric.
Furlas, membru al Parlamentului European, solicită Uniunii Europene să ia măsuri urgente și să aplice măsurile necesare și presiunea corespunzătoare asupra autorităților din Pristina, pentru a se asigura că Patriarhului sârb i se permite să viziteze liber sfintele biserici și mânăstiri din Kosovo și Metohia și să își îndeplinească misiunea, fără obstacole.
Uniunea Europeană nu poate rămâne tăcută în fața acestei nedreptăți flagrante. Protejarea drepturilor religioase și păstrarea secularismului sunt principii care nu sunt negociabile și necesită acțiuni imediate.
Trebuie reamintit faptul că Sanctitatea Sa Patriarhul sârb Porfirie s-a întâlnit la 25 februarie 2025, la Palatul Patriarhal din Belgrad, cu Domnul Lukas Furlas, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Serbia. Sanctitatea Sa Patriarhul l-a informat pe oaspetele său despre situația din Kosovo și Metohia și despre provocările zilnice cu care se confruntă poporul sârb împreună cu Biserica proprie, subliniind în special faptul că acestuia, în calitate de lider al Bisericii Ortodoxe Sârbe, i s-a refuzat în mod repetat intrarea în Kosovo și Metohija, unde se află Patriarhia Peci, scaunul istoric al Patriarhilor sârbi. Aceasta reprezintă o încălcare a dreptului la libera circulație, care este o condiție prealabilă fundamentală pentru toate celelalte libertăți prevăzute de actele juridice aflate la baza Uniunii Europene. Cu această ocazie, oaspetele a promis că, la întoarcerea la Bruxelles, va informa Oficial membrii Parlamentului European, despre această problemă.
COMISIA AMERICANĂ PENTRU LIBERTATE RELIGIOASĂ CONDAMNĂ LEGEA CARE INTERZICE BISERICA ORTODOXĂ UCRAINEANĂ CANONICĂ

Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la legea ucraineană privind interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene [canonice].
Comisia a publicat recent raportul său anual pentru anul 2025, care acoperă problemele libertății religioase din întreaga lume în 2024.
Declarația Comisiei pentru Libertatea Religioasă Internațională notează, de asemenea, că legea vizează pedepsirea unei organizații, din cauza acțiunilor unor persoane izolate, ceea ce este incompatibil cu dreptul internațional.
Raportul arată următoarele:
În August, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a promulgat noi modificări de lege privind activitățile organizațiilor religioase, în ciuda îngrijorărilor exprimate cu privire la compatibilitatea amendamentelor cu Dreptul Internațional.
Legislația revizuită permite Guvernului să interzică organizațiile religioase din Ucraina afiliate unei organizații religioase străine al cărei centru de conducere este situat într-o țară în război cu Ucraina. De asemenea, interzice Biserica Ortodoxă Rusă - care funcționează numai în Ucraina ocupată de ruși - și ideologia "lumii rusești" (Ruschii Mir).
Amendamentele ar avea probabil un impact semnificativ asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), pe care autoritățile și societatea ucraineană au privit-o cu suspiciune după invazia Rusiei în 2022, din cauza legăturilor istorice și ecleziastice ale UOC cu Patriarhia Moscovei. În plus, noile modificări riscă să impună sancțiuni colective membrilor individuali ai comunităților religioase.
În decembrie, Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (HCDH) a criticat amendamentele, afirmând că acestea stabilesc ‘restricții disproporționate asupra libertății de a fii manifestate religia sau convingerile’. USCIRF a cerut Guvernului Ucrainean să se asigure că implementarea amendamentelor respectă standardele internaționale privind drepturile omului.
Patriarhul Serbiei: pacea și iubirea în noi și între noi, să fie programul și scopul nostru de viață neclintite
Cu ocazia zilei de comemorare a victimelor agresiunii NATO, Sanctitatea Sa Patriarhul sârb Porfirie a slujit în 24 martie 2025, la Aeroportul Colonel-pilot Milenko Pavlovici din Batajnica - memorial închinat victimelor bombardamentelor din țară, din urmă cu 26 de ani.
În predica sa, Patriarhul a amintit:
În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.
Dragi fii duhovnicești, frați și surori,
"Întotdeauna, în astfel de momente de amintire a episoadelor amare ale istoriei suferinței noastre, care din momentul prăbușirii Imperiului Sârb până în zilele noastre au cunoscut intervale de timp foarte scurte de pace și bunăstare, ne este greu să îndrăznim să vorbim. Apare un sentiment de tristețe, când ne lipsesc cuvintele și lipsa de înțelepciune pentru a spune ceva, iar faptele nu ne permit să tăcem".
Apelând la cuvintele Profetului și Regelui David, care cântau cu durere despre sine și suferința poporului său, oamenii fiind uciși pentru El și considerați oi de sacrificiu, acesta a precizat că este ca și când s-ar fi vorbit despre istoria poporului ortodox sârb din secolul 20, și nu despre poporul evreu cu o mie de ani înainte de Hristos.
Abordând cu seriozitate fenomenul războiului, acesta a continuat:
"Și cum poate un om normal să nu fie cuprins de frică, odată ce vede câte războaie sângeroase se duc în lume chiar în acest moment. Atmosfera Pământului este saturată de mirosul sângelui omenesc. Lumea este copleșită zilnic de știrile despre exterminările din conflictele fratricide. Norii negri ai urii dintre oameni ascund, de ochii noștri, lumina cerească și binecuvântarea prezenței unui alt om în viața noastră. Vestea miilor de nevinovați uciși, copii, femei și bătrâni, cei care au fost trimiși pe front, ne așează direct în fața realității tragice a acestei lumi și ridică întrebarea: de ce ne-am născut ca oameni? La ce bun viața omenească, dacă o pierdem în acest fel? Ce valoare pierdem?
Am putea noi, care stăm aici în seara asta la Batajnica, să nu ne regăsim în locul lui Milica Rakic, în vârstă de trei ani, și al colonelului pilot Milenko Pavlovici, care, din cauza aroganței celor puternici din această lume, și-au încheiat viața pământească pe nedrept?! Fiecare dintre ei, în felul său, a devenit sinonim cu sacrificiul nevinovat oferit pe altarul libertății poporului nostru și pentru pacea în noi și printre noi".
"Bombardamentul sângeros care a fost efectuat asupra patriei și poporului nostru, astfel încât sârbii să nu poată primi noul secol și mileniu în pace, ne-a arătat fețele tiranilor și demonilor noștri. Ca popor botezat, acest act criminal, într-un mod greu, ne-a adus înapoi la noi înșine și ne-a îndrumat către Dumnezeu și aproapele nostru ca valori care nu trebuie puse la îndoială. Apoi, la fel de rar, am putut să ne dedicăm înțelegerii și adoptării cuvintelor lui Hristos: iubește-ți aproapele și, mai departe și mai profund decât atât: iubește-ți dușmanii. Și în această seară chemăm aceleași porunci ale iubirii, în memoria și în inimile noastre.
Din păcate, știm că puțini dintre noi sunt capabili să-și iubească dușmanii. Numai poporul sfânt al lui Dumnezeu poate face aceasta. Totuși, tocmai din acest motiv, în această zi, simt datoria și responsabilitatea de a-i chema pe toți descendenții săi duhovnicești, pe noi toți, de pe Tronul Sfântului Sava, astfel încât, ținând cont de cuvintele sfinte ale lui Hristos, să-l iubească pe aproapele său ca pe sine însuși, să nu acționăm asupra lor exact cu opusul și să nu alegem ca regulă a vieții noastre principiul atotputerniciei urii față de aproapele nostru. Căci ura dă naștere urii și conduce totul, fără excepție, într-un cerc vicios de ură și o spirală a răului, în care devenim cu toții învinși. Dacă nu te elimin sau nu te distrug, mă vei elimina sau distruge tu pe mine.
Frați și surori, Domnul ne cheamă pe toți să fim una. Prin urmare, el ne spune că avem nevoie unul de celălalt, să iertăm și să cerem iertare unul celuilalt, să-i permitem celuilalt să existe lângă noi, să vedem în aproapele nostru Icoana lui Dumnezeu, adică tovarășul și fratele nostru veșnic. În această cheie trebuie să înțelegem cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos, cu care începe misiunea mântuitoare: Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor.
Pocăința ar trebui să fie calea și alegerea noastră, pentru că pocăința ne apropie de Dumnezeu și ne apropie unul de celălalt, pocăința este o reînnoire și o transformare fără de care nu există răscumpărare; ‘eliberarea’ de cel mai teribil dintre toate blestemele omului – ura și războiul; ura și războiul din noi înșine și ura și războiul dintre noi. Pocăința nu înseamnă nimic pentru noi, decât să întoarcem întreaga ființă în genunchi către Dumnezeu, cu rugăciune constantă, pentru a ne dedica inimile bunătății, frumuseții, milei, smereniei, blândeții, nobleții, bucuriei, virtuții, desăvârșirii, iubirii și păcii ca sens binecuvântat al vieții lui Dumnezeu. Într-un cuvânt, ca fiecare dintre noi să fim mai buni, ca toți să fim mai buni.
Fie ca pacea și iubirea în noi și printre noi să fie un program nesfârșit și neclintit de viață și scop. Aceasta trebuie să fie alegerea noastră, dacă vrem să continuăm să ne numim și să fim fiii Sfântului Sava și ai Sfântului Prinț Lazăr, cel mai strălucit războinic sfânt al neamului nostru. Doar atunci, ca indivizi și ca popor, Dumnezeu nu ne va lăsa fără răspuns, fără ajutorul Său și fără binecuvântarea Sa sfântă.
Prin urmare, respingând orice ură din interiorul și din afara noastră, să transformăm convertirea noastră într-o rugăciune către Dumnezeul Iubirii pentru a odihni sufletele tuturor nevinovaților care au suferit în bombardamentul criminal NATO asupra țării noastre în 1999. în primul rând copii, popor binecredincios, cavaleri neînfricați ai duhului, comandanți și soldați, și pentru ca Domnul să întărească poporul nostru și mai ales pe cei care poartă rănile războiului permanent în inimă și trup, pentru ca suferința pe care am îndurat-o să nu se mai repete niciodată, nicăieri și nimănui. Așadar, să încheiem această scrisoare umilă și sinceră cu rugăciunea Fericitului Patriarh Pavel:
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește rugăciunea noastră din inimă și iartă păcatele noastre. Ajută-ne, Tu, Care pentru mântuirea tuturor ai mers la Cruce și ai suferit moartea, pentru ca atât între noi, cât și în întreaga lume, ura să lase loc iubirii, neliniștea – păcii, durerea – bucuriei, pentru ca noi să putem petrece, ca popor, o viață liniștită și pașnică și ca frați ai Tăi între noi. Doamne al păcii și al iubirii, ajută-ne să ne întoarcem la Tine. Mântuiește țara noastră și poporul nostru de nedreptate, violență, ceartă și discordie și nu îndepărta Sfântă Biserica noastră de la fața Ta. Căci Tu ești Dumnezeul harului, al bunătății și al iubirii și noi Îți aducem Ție slavă, Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin."