Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Elpidofor al Americii a rostit unele Remarci, în Deschiderea Reuniunii Comune a Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din SUA și Conferinței Permanente a Bisericilor Ortodoxe Orientale, în data de 25 aprilie 2025, în Biserica Ortodoxă Greacă Sfântul Nicolae, din New York:
"Preaiubiții mei frați și coslujitori în Duhul Sfânt, Hristos a Înviat!
În primul rând, vă salut în Duhul Domnului nostru Înviat și vă urez bun venit tuturor în Altarul nostru național “Sfântul Nicolae”. Consider că întâlnirea noastră comună de astăzi este extrem de importantă, mai ales în aceste zile de insecuritate globală și conflicte care afectează în mod direct comunitățile noastre din întreaga lume.
Suntem extrem de binecuvântați să ne desfășurăm slujbele aici, în Statele Unite, unde libertatea religioasă este consacrată prin Constituția noastră. Nu toată lumea este atât de norocoasă și avem frați în Orientul Mijlociu, în Europa și în Asia care sunt foarte conștienți de pozițiile lor firave în cadrul unor culturi mai largi. Și nu este neapărat o chestiune de ciocnire a culturilor – ambițiile politice crude sunt la fel de periculoase, așa cum vedem în Ucraina până în acest moment, unde acest conflict absolut inutil și fără inimă este comis între frați.
Moartea Papei Francisc ne învață ceva despre momentul în care ne aflăm. În timp ce Biserica Romană se bazează pe 'executivul său unitar', dacă vreți – Pontiful suprem – pentru a ține sub control toate punctele de vedere disparate și chiar opuse, noi, Patriarhiile Ortodoxe și cele antice ale Orientului, depindem de sinodalitate și dialog. Iar când acestea slăbesc, nici chiar înțelegerile noastre duhovnicești comune și formulările de credință nu mai par a fi suficient de puternice pentru a ne mai ține împreună.
De aici... importanța întâlnirii noastre de astăzi – mai ales în Săptămâna Luminată care proslăvește Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. A fi solidari, a ne asculta unii pe alții și a ne auzi frământările, ne dă o tărie pe care nu o putem avea de la sine", a amintit Mitropolitul în mesajul său, "pentru că în unitate există rezistență și forță", fiind "chemați să cultivăm relații și mai profunde care se bazează pe dragoste frățească și sprijin reciproc".
"Prin urmare, salut această oportunitate pentru noi toți de a împărtăși și de a stabili legături și mai mari de prietenie și înțelegere. Toate comunitățile noastre din străinătate ne privesc pe noi – frații lor care trăim în cea mai puternică și mai bogată țară din lume - pentru ajutorul nostru, susținerea noastră și sprijinul nostru.
"Suntem mai puternici împreună, Dragi frați. Suntem mereu mai puternici împreună și turmele noastre sunt și ele mai puternice, când își văd păstorii lucrând la unison și în armonie".
"Împreună, nu suntem atât de fragili. Și împreună trimitem un semnal Bisericii noastre Maici și lumii, că susținem drepturile și libertățile acestor Biserici, chiar și în fața războaielor, a conflictelor de tot felul și chiar a persecuției".
Cu profundă tristețe anunțăm trecerea la Domnul a lui Jacques Touraille, în ziua de miercuri, 23 aprilie 2025, la vârsta de 99 de ani. O figură remarcabilă în lumea ortodoxă francofonă, un traducător prolific și un om al credinței, Jacques Touraille și-a dedicat viața transmiterii mai departe a textelor fundamentale ale spiritualității ortodoxe.
Născut la 17 iulie 1925 în Reims, într-o familie catolică, Jacques Touraille a arătat o sensibilitate religioasă pronunțată, încă de mic. De la vârsta de șase ani, a devenit slujitor muncitor în biserica de pe lângă casa în care locuia familia sa. Abilitățile sale intelectuale strălucite l-au determinat să urmeze studii literare.
Căutarea sa duhovnicească l-a făcut, în 1956, să pornească într-un pelerinaj în Ierusalim. După ce s-a îngrijit de mama sa bolnavă, până la mutarea ei la Domnul, a mers în Grecia, pe insula Patmos, un loc emblematic al tradiției ortodoxe. În acest cadru descoperă Ortodoxia și decide să adere pe deplin la aceasta.
Timp de câțiva ani, a rămas în Patmos cu Părintele Amfilohie, pe care îl va considera pentru totdeauna Părintele său duhovnicesc. Această perioadă este marcată și de întâlnirea sa cu Patriarhul Atenagora, pe care l-a vizitat cu o săptămână înainte de întoarcerea sa în Franța în 1965.

În 1966, Jacques Touraille s-a stabilit definitiv în satul Fenouillet, în centrul Cévennes. Acolo, a dus o viață ce combina lucrul mâinilor și cu lucrarea intelectuală: păstor de capre ziua, traducător neobosit noaptea. Această viață simplă i-a permis să întemeieze o familie — va fi tatăl a trei copii — continuând în același timp lucrarea sa de transmitere a cuvântului.
Patrimoniul său cultural este considerabil. Printre numeroasele sale traduceri din greacă în franceză, se numără texte liturgice esențiale, Psalmii, scrierile Părinților Bisericii, inclusiv cele ale Sfântului Isaac Sirul, Filocalia Părinților greci, precum și lucrări ale unor autori contemporani precum Christos Yannaras și Panayotis Nellas.
Fie ca Dumnezeu să primească sufletul slujitorului Său! Veșnică să-i fie pomenirea!
Doctorat onorific acordat Sanctității Sale Patriarhul sârb Porfirie, de către Academia Teologică din Moscova.

În ziua de 25 aprilie 2025, în Sala Mare a Academiei Teologice din Moscova, a avut loc ceremonia solemnă de acordare a Diplomei de Doctor Onorific al acestei școli, Sanctității Sale Patriarhul sârb Porfirie.
La eveniment a participat Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii.
Președintele estonian Alar Karis nu a aprobat amendamentele la Legea privind Bisericile și Parohiile adoptată de Parlament, ce putea duce efectiv la interzicerea Bisericii Creștine Ortodoxe Estoniene în țară.
Biserica îi mulțumește Președintelui Republicii Estonia, pentru protejarea drepturilor constituționale, printr-un mesaj lansat recent:
Biserica Creștină Ortodoxă Estonă
Comunicat de presă
24.04.2025
Biserica Creștină Ortodoxă Estonă își exprimă recunoștința sinceră față de Președintele Republicii Estonia, Alar Karis, pentru poziția sa cu privire la modificarea Legii Bisericilor și Parohiilor, care a fost înapoiată Riigikogu fără promulgare. Potrivit Președintelui, legea adoptată nu respectă Constituția, deoarece restricționarea libertății religiei și libertății de asociere, decretată de aceasta, nu este proporțională.
Biserica Creștină Ortodoxă Estonă a susținut întotdeauna un dialog constructiv între organizațiile religioase și un stat bazat pe respect reciproc, legalitate și principii democratice.
Crezând în Dumnezeu, respectăm și Legea și Justiția și suntem conștienți de dreptul și oportunitatea de a ne apăra drepturile constituționale, fiind nevoiți să implicăm avocați, pentru a le proteja, atât la nivel local, cât și internațional. Decizia de astăzi a Președintelui ne-a întărit încrederea că suntem pe drumul cel bun.
Sperăm că Ministerul de Interne ne va oferi posibilitatea de a continua negocierile bazate pe principiile de mai sus, ceea ce va permite Riigikogu și publicului să se asigure că legătura canonică Bisericii noastre cu Biserica sa Mamă nu reprezintă o amenințare pentru securitatea statului, iar acuzațiile privind astfel de amenințări din partea Bisericii noastre sunt nefondate. De-a lungul istoriei sale în Estonia, Biserica noastră a demonstrat loialitate față de Statul Estonian și respect față de popor, prin susținerea valorilor democratice, între care libertatea religioasă este una dintre cele mai importante.
În aceste zile luminoase ale Paștelui, sărbătorind Învierea lui Hristos, suntem deosebit de recunoscători clerului și enoriașilor noștri, pentru credința, răbdarea și încrederea lor de nezdruncinat. De asemenea, exprimăm recunoștința sinceră față de toți cei care au îndrăznit să vorbească deschis în apărarea Bisericii noastre, în ciuda amplei campanii de informare împotriva acesteia. Sprijinul moral și rugăciunile ne dau putere în apărarea adevărului Bisericii și a drepturilor constituționale.
Patriarhul Ecumenic a deschis un Simpozion Academic, cu ocazia aniversării a 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic.
Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vorbit, cu această ocazie, despre importanța Primului Sinod Ecumenic din Niceea, precum și despre aniversarea a 1700 de ani de la convocarea sa, în ziua de joi, 24 aprilie 2025, prin inaugurarea unui simpozion academic pe această temă în Fanar.
Patriarhul, vorbind în limba engleză, a menționat în special dorința pe care o împărtășise cu regretatul Papă Francisc de a se întâlni luna viitoare la Niceea, în Bitinia, pentru a sărbători împreună această aniversare.
Ucraina va verifica legăturile dintre Biserica Ucraineană și Moscova, în luna mai
După mai multe lucrări pregătitoare, Serviciul de Stat ucrainean pentru Etnopolitică și Libertatea Conștiinței va porni, în mai 2025, faza activă a inspectării organizațiilor religioase, pentru a detecta posibile legături cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Cu ocazia celor doisprezece ani trecuți de la răpirea Episcopilor din Alep - Paul Yazigi (grec-ortodox) și Youhanna Ibrahim (ortodox siriac), vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe - Patriarhii Antiohiei au publicat o declarație comună, în care reînnoiesc apelul lor pentru răspunsuri și dreptate, plasând acest caz în centrul rugăciunilor și preocupărilor lor de Paște.
Comunicat de presă emis de Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, cu privire la atacurile împotriva închinătorilor în vremea primirii Luminii Sfinte, în Sâmbăta Mare (20 aprilie 2025)

„Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei 5: 9).
Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului condamnă cu tărie încălcările flagrante care au profanat sfințenia Ierusalimului, în special în Orașul Vechi și în jurul Bisericii Sfântului Mormânt, în timpul celebrării Sfintei Lumini, Sâmbăta.
Forțele de poliție israeliene au transformat orașul sacru într-o zonă militarizată, ridicând bariere, împiedicând credincioșii să ajungă la bisericile lor și comițând atacuri împotriva închinătorilor, atât localnici, cât și pelerini din întreaga lume.
Aceste acțiuni reprobabile, care au privat mii de credincioși de dreptul lor dumnezeiesc la rugăciune și închinare, vin în contradicție directă cu vocația eternă a Ierusalimului ca oraș al păcii pentru toți fiii lui Dumnezeu - așa după cum Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine slavă, a spus: "Casa Mea casă de rugăciune se va chema, pentru toate neamurile" (Marcu 11:17).
În centrul acestor suferințe, înălțăm inimile noastre către Domnul Cel Înviat, implorând ca pacea Sa dreaptă să domnească peste Țara Sa Sfântă, ca umbra nedreptății să fie ridicată din orașul Său și ca mașinăria războiului să tacă în ținutul afectat Gaza.
Fie ca Lumina Învierii să strălucească din nou asupra tuturor popoarelor din regiunea noastră, mărturisind biruința dreptății, speranței și libertății.
Cu evlavie și cu participarea a numeroși clerici și credincioși, slujbele dumnezeiești din Săptămâna Sfântă și Învierea Luminată au fost săvârșite și în Sfânta Arhiepiscopie din Qatar.

Arhiepiscopul acesteia, Preasfințitul Macarie al Qatar-ului, a condus sfintele slujbe.
Mulți creștini ortodocși credincioși au participat la comuniunea dumnezeiască, veniți din orașe ale Emiratelor și Arabiei Saudite.
Slujbele au fost oficiate în greacă, arabă, slavonă, sârbă, română și engleză, întâmpinând astfel turma multilingvă.
În Noaptea Învierii, a fost citit mesajul pascal al Patriarhului Teofil al III-lea al Ierusalimului - conform informațiilor primite din Sfânta Arhiepiscopie a Qatar-ului.
Mesaj de Paște 2025 al Patriarhului Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii
Către arhipăstori, păstori, diaconi, monahi și toți fiii credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ruse (după publicația franțuzească Ortodoxie )
Iubiți frați și surori!
HRISTOS A ÎNVIAT!
Cu aceste cuvinte mângâietoare, pline de o imensă forță duhovnicească, vă salut și vă transmit tuturor felicitările mele, la această mare și strălucitoare sărbătoare pascală.
Nu fără motiv, Tradiția Bisericii vorbește despre Sărbătoarea Sărbătorilor și Praznic al Praznicelor. În ea se află transfigurarea și înnoirea fiecărui om, lumina vieții veșnice și izvorul bucuriei nesecate. Învierea lui Hristos a nimicit cei mai teribili dușmani ai ființei omului: păcatul și moartea; Ea a distrus obstacolul dintre Dumnezeu și oameni, eliberându-ne din strânsoarea răului.
Slâvind Învierea Mântuitorului, Sfântul Nicolae al Serbiei scria: „Biruința lui Hristos este singura biruință de care se pot bucura toți oamenii, de la primul până la cel de pe urmă. Orice altă biruință pământească i-a dezbinat și îi dezbină pe oameni... Doar biruința lui Hristos este ca un soare, care își revarsă razele luminoase asupra tuturor celor pe care îi luminează” (Omilii. Evanghelia Biruitorului Morții).
Aceasta înseamnă că fiecărui om care aspiră la mântuire, fiecărui credincios, fiecărui ucenic al lui Hristos i se oferă mijloacele de a birui păcatul și de a deveni, după cuvintele Apostolului și Evanghelistului Ioan, fiu iubit al lui Dumnezeu (1 Ioan 3, 1).
Noi sărbătorim Paștele, nu pentru a sărbători trecerea dintr-un pământ în altul, chiar dacă așa a fost el promis, precum evreii din Vechiul Testament, bucurându-se că au fost eliberați din lungii ani de robie în Egipt. Paștele nostru este diferit: Domnul ne-a eliberat de întuneric și de umbra morții (Luca 1:79), dându-ne darul Împărăției Cerești.
'Hristos i-a condus pe cei îndurerați și înrobiți, la lumina libertății, i-a înălțat spre înălțimile Raiului': aceste versuri inspirate de Sfântul Efrem Sirul exprimă o înțelegere profundă a Tainei Pascale: taina mântuirii omului, eliberat din strânsoarea răului. Răul nu a dispărut, ci, prin puterea Harului Dumnezeiesc, omul poate acum lupta împotriva răului și îl poate învinge prin pocăință, rugăciune și împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului în Taina Sfintei Euharistii.
De aceea, împreună cu Apostolul Pavel, afirmăm că Cel Ce a înviat pe Hristos din morți va da viață și trupurilor noastre muritoare, prin Duhul Său, care locuiește în voi (Romani 8:11).
Paștele lui Hristos semnifică trecerea de la stricăciunea pământească la viața veșnică în Dumnezeu, la unitatea cu Creatorul și Mântuitorul nostru. Așadar, bucurându-ne de Învierea lui Hristos și, mulțumind, luând Potirul mântuirii (cf. Psalm 115, 4) în care Biserica ne oferă Adevărata Hrană și Băutură a nemuririi – Trupul și Sângele lui Hristos – să-L slăvim neobosit și neîncetat pe Domnul, prin faptele noastre de iubire și milostenie, ca ucenici credincioși ce suntem.
Deși dorința noastră de bine și avansarea noastră în lucrarea lui Dumnezeu seamănă uneori cu bănuții modești ai văduvei (cf. Marcu 12, 42), să avem întotdeauna grijă ca credința și nădejdea noastră să rămână tari și neclintite, știind că lucrarea noastră nu va fi zadarnică în Domnul (1 Corinteni 15,58).
Să-I aducem laudă și slavă Mântuitorului Cel Înviat, să ne îmbrățișăm unii pe alții cu dragoste și să împărtășim bucuria nestinsă a Paștelui cu fiecare om pe care Dumnezeu îl așează în calea noastră, mărturisind prin cuvânt și faptă că 'ADEVĂRAT A ÎNVIAT'.

HRISTOS A ÎNVIAT!
----------
Mitropolitul Luca de Zaporojie și Melitopol (19 04 2025): Hristos S-a pogorât la iad…

Astăzi, e ca și cum întreaga natură și-ar ține respirația. Păsările cântă mai dulce; copacii șoptesc slab, odată cu frunzele lor. Toată creația rămâne nemișcată, așteptând ceva minunat. Lumea stă în loc, prinsă între durere și speranță.
În timp ce Ucenicii lui Hristos plângeau și se tânguiau, crezând că totul era pierdut – crezându-se înșelați nădăjduind că Iisus era Mesia – Însuși Mântuitorul a coborât în Locuința Morților. Totuși, El nu a intrat în Ierusalim ca înainte, cu umilință, ci ca un Cuceritor puternic, Distrugător al Iadului. Gardienii abisului s-au împrăștiat; porțile de fier au fost rupte; și în adâncurile disperării, Lumina a strălucit.
Când un suflet trăiește mult timp în întuneric, o lumină bruscă îi rănește ochii. Astfel, Lumina lui Hristos i-a străpuns pe cei care, toată viața lor, au umblat în răzvrătire împotriva iubirii, împotriva adevărului, împotriva dreptății - pe cei care au trăit doar pentru propriul câștig. Lăcașul morților a fost devastat. Totuși, Lumina Divină continuă să provoace chinuri celor de pe pământ care au semănat răul - iar acest chin va fi veșnic, căci Dumnezeu este Veșnic, iar Numele Lui este Iubire.
Dar cu ce bucurie nespusă L-au întâmpinat pe Hristos cei care Îl așteptau - cei care Îl mărturisiseră prin cuvânt și faptă! Profeții, cei drepți – toți cei care, fie în această viață, fie în cea de apoi, speraseră în venirea Lui – și-au văzut acum speranța împlinită și s-au umplut de bucurie la sosirea Mântuitorului.
Domnul a rupt legăturile Locuinței Morților. Totuși, întunericul se agață de inimile oamenilor. Acolo, în cămările secrete ale sufletului, pândesc umbrele disperării, lașității, durerii, mâniei și ale oricărei patimi distructive. Dar nu există abis atât de adânc încât Lumina lui Hristos să nu-l poată atinge.
Așadar, în această Mare și Sfântă Sâmbătă, să deschidem larg ușile sufletelor noastre către Iubirea Divină. Fie ca acea căldură a ei să topească gheața din inimile noastre și să ne dăruiască marea speranță a propriei noastre învieri.
-----------
Ordinul Sfântului Vladimir Întocmai cu Apostolii, înmânat Patriarhului Porfirie al Serbiei

După Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Adormirea Domnului - Lavra Sfântului Serghie, pe 25 aprilie 2025, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, și Sanctitatea Sa Patriarhul Sârb, Porfirie, au vizitat Biserica Preasfânta Treime, a mânăstirii, ale cărei principale comori sfinte sunt racla cu sfintele moaște ale Sfântului Serghie de Radonej și Icoana Preasfintei Treimi, pictată de Sfântul Andrei Rubliov.
Apoi, în Sala Tronului Palatului Patriarhal al Sfintei Lavre, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, a oficiat ceremonia solemnă de decernare a unei decorații a Bisericii Ortodoxe Ruse, Întâistătătorului și Ierarhului Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Ca recunoaștere a contribuției sale la consolidarea relațiilor dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Sârbă, Sanctitatea Sa Patriarhul Sârb Porfirie a fost decorat cu Ordinul Sfântul Vladimir Întocmai cu Apostolii, Gradul I.
De asemenea, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, i-a înmânat Mitropolitului de Bačka, Irineu, Ordinul Slavă și Onoare, Gradul II, ca recunoaștere a contribuției sale la consolidarea relațiilor dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Sârbă.
Anterior, Sanctitatea Sa Patriarhul Sârb, Porfirie, împreună cu gazda sa, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, au avut o conversație la Kremlin cu Vladimir Vladimirovici Putin, Președintele Federației Ruse. La conversație au participat și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop de Novi Sad și Mitropolit de Bačka, Irineu, Înaltpreasfințitul Mitropolit de Volokolamsk, Antonie, Președintele Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, "într-un spirit de înțelegere reciprocă și dorință comună de a consolida în continuare cooperarea dintre cele două popoare frățești și Biserici surori".
"Exprimându-și recunoștința față de Președintele Putin pentru primire, liderul Bisericii Ortodoxe Sârbe a subliniat profunda apropiere duhovnicească pe care poporul sârb o simte față de poporul rus. El a subliniat importanța nemăsurată a faptului că Președintele Putin reprezintă, protejează și promovează valorile creștine.
Atitudinea Patriarhului Porfirie față de Biserica Ortodoxă Rusă și poporul rus, marcată de dragoste și de dorința unei cooperări cât mai strânse, este identică cu cea a predecesorilor săi, Patriarhii Pavle și Irineu de binecuvântată amintire. Această atitudine, a remarcat el, este împărtășită de întreaga Biserică Ortodoxă Sârbă".
"Președintele rus a salutat participarea anunțată a Președintelui Serbiei la celebrarea celei de-a 80-a aniversări a victoriei asupra fascismului, care va avea loc pe 9 mai la Moscova".
"Toți participanții și-au exprimat în unanimitate speranța că Europa, precum și întreaga lume occidentală, se vor întoarce la valorile creștine și la un mod de viață creștin" - se mai arată în comunicatul recent publicat de Patriarhia Ortodoxă Sârbă.